Λύση για τα στεγαστικά ζητούν καταναλωτικές οργανώσεις

Λύση για τα στεγαστικά ζητούν καταναλωτικές οργανώσεις

Να δεσμευτεί η κυβέρνηση άμεσα, ώστε να ισχύσει η αναστολή των πλειστηριασμών χωρίς όρους και προϋποθέσεις για την κύρια κατοικία και για τα υπόλοιπα ακίνητα -για τρία χρόνια τουλάχιστον- και να λάβει άμεσα μέτρα για τη ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, ζητά η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση», την οποία απαρτίζουν 16 ενώσεις καταναλωτών.

Οι καταναλωτές υπογραμμίζουν ότι όλο και περισσότεροι μισθωτοί ή μικροεπαγγελματίες δεν μπορούν πλέον όχι μόνο να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά ούτε καν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, ενώ, από την άλλη πλευρά και η αγορά ακινήτων ήδη ασφυκτιά και μία μαζική εισροή ακινήτων προς πώληση θα επιφέρει μεγαλύτερη απαξίωσή τους.

Οι ενώσεις καταναλωτών ζητούν, μεταξύ άλλων:

– Την αναστολή των πλειστηριασμών τόσο της κύριας κατοικίας όσο και των υπολοίπων ακινήτων, όπως ίσχυε μέχρι το 2013, τουλάχιστον για τρία έτη ακόμα.

– Υπεύθυνη, ρεαλιστική και ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων για τα μεν στεγαστικά δάνεια με αναπροσαρμογές πάνω στη βάση της μείωσης των αξιών των ακινήτων και για τα καταναλωτικά και επαγγελματικά στην κατεύθυνση της μείωσης των υπέρογκων επιτοκίων και των διαγραφών, ανά περίπτωση, μέρους των χρεών.

– Να λειτουργήσουν θεσμοί συμβουλευτικής υποστήριξης και εξωδικαστικής συνδρομής για τη διευθέτηση των οφειλών, με την υποχρέωση των τραπεζών να λογοδοτούν για τις λύσεις που προτείνουν.

– Την άμεση απόσυρση των διατάξεων για τους «fast track» πλειστηριασμούς και τις εξευτελιστικές τιμές πρώτης προσφοράς ακινήτων από το σχέδιο τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ