Κρήτη: Αναστάτωση στις Αρχάνες για μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας εκδηλώθηκαν σε εκατοντάδες κατοίκους στις Αρχάνες, στο Ηράκλειο Κρήτης, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία.

Πολλοί αποδίδουν τα κρούσματα αυτά στο νερό και στην ελλιπή χλωρίωση των δεξαμενών υδροδότησης.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο προϊστάμενος Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης. Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη τόνισε ότι έχουν ήδη ληφθεί δείγματα από δεξαμενές νερού, σπίτια και σχολεία και τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται σήμερα.

Σύμφωνα με το ekriti.gr το φαινόμενο ξεκίνησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες από δημοτικό σχολείο των Αρχανών και γρήγορα εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την κοινότητα.

“Η πρώτη εικόνα που έχουμε, παραπέμπει εντεροϊό και συγκεκριμένα σε ιογενή γαστρεντερίτιδα, η οποία δεν φαίνεται να έχει σχέση με το νερό. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται πολύ εύκολα”, είπε ο κ. Λουμπούνης.

Τα συμπτώματα που έχουν όσοι νόσησαν είναι διάρροια, έμετοι και σε λιγότερες περιπτώσεις πυρετός και το κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι η νόηση διαρκεί 1,5 με δύο 24ωρα. Η μικροβιακή γαστρεντερίτιδα δίνει πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα, και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται και νοσηλεία.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες νόσησαν περίπου 300 άτομα στις Αρχάνες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ