Κρήτη: Αυτοψία Λέκκα μετά τα 5,1 Ρίχτερ – «Βρισκόμαστε σε φάση σεισμικής διέγερσης»

Μικρές υλικές ζημιές κυρίως σε παλιά σπίτια έχει προκαλέσει ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που αναστάτωσε την Κρήτη και τις Μοίρες, το βράδυ της Πέμπτης (18/5).

Κρήτη: Νέα ΒΙΝΤΕΟ από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στις Μοίρες – Εικόνες μέσα από σούπερ μάρκετ

Μία ώρα μετά τον σεισμό, έπεσαν η ταράτσα και το μπαλκόνι ενός σπιτιού στα Καμίνια στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, με το πρώτο φως της ημέρας οι αρμόδιες αρχές έφτασαν στο σημείο για να προχωρήσουν σε μία πρώτη αυτοψία.

Όπως διαπιστώθηκε, το κτίριο αυτό ήταν παλιό και χρειαζόταν κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες όμως δεν είχαν γίνει. Λόγω του σεισμού, αποκολλήθηκε ένα τμήμα της ταράτσας το οποίο έπεσε πάνω στο μπαλκόνι παρασύροντάς το και αυτό.

Σεισμός στην Κρήτη: Κλειστά τα σχολεία του Δήμου Φαιστού σήμερα

Ήδη η δημοτική αστυνομία έχει προχωρήσει στον αποκλεισμό του χώρου, ενώ στελέχη της πολεοδομίας πραγματοποιούν ελέγχους.

Κρήτη: 12 σεισμικές δονήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας – Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου

Αυτοψία Λέκκα στις Μοίρες

Στις Μοίρες βρίσκεται ήδη ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών Ρίχτερ, που έπληξε την περιοχή και γενικότερα την Κρήτη.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο, προκειμένου να οργανωθούν τα επόμενα βήματα που χρειάζεται να γίνουν.

Στη σύσκεψη με τον Δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη  Νικολιδάκη, τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα συμμετείχαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, το ανώτατο στέλεχος του ΟΑΣΠ Βασίλης Μώκος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, ο Υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Δημήτρης Αγαπίου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αντώνης Κωνσταντουλάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ιωάννης Φασομυτάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Βασιλεία Αρμουτάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μανώλης Ορφανουφάκης, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Νεκτάριος Δαριβιανάκης και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, που αναστάτωσε τους κατοίκους το βράδυ της Πέμπτης.

«Βρισκόμαστε σε φάση σεισμικής διέγερσης»

Όπως αναφέρει το cretapost, o Ευθύμης Λέκκας αρχικά αποτύπωσε την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή.

Ο ίδιος εξήγησε πως αυτή τη στιγμή, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν, έχουμε μία αυξημένη δραστηριότητα στο τεκτονικό βύθισμα του νομού Ηρακλείου που εκτείνεται προς τα ανατολικά και τα δυτικά, ενώ τόνισε πως «βρισκόμαστε σε φάση σεισμικής διέγερσης».

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως όλοι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο ενώ ακόμα δεν μπορούν να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα. Σχετικά με την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα ανέφερε πως είναι θετική αυτή η έκβαση, καθώς υπάρχει εκτόνωση της κατάστασης.

 

Έλεγχοι σε σχολεία και σπίτια

Ήδη από την πρώτη στιγμή του ισχυρού σεισμού η Πολιτική Προστασία του δήμου Φαιστού σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς έχει οργανώσει τους ελέγχους, που πρέπει να γίνουν.

Όπως υπογράμμισε ο Ευθύμης Λέκκας θα ελεγχθούν προληπτικά τα σχολεία, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι στα σπίτια καθώς υπάρχουν αναφορές για μικρές ζημιές σε παλαιά κτίσματα.

Συνέστησε στους κατοίκους να είναι ψύχραιμοι και να τηρούν τις οδηγίες σε περίπτωση σεισμών, όπως να αποφεύγουν τα παλαιά κτίρια, να βγάλουν βαριά αντικείμενα που βρίσκονται ψηλά στα ράφια και σε περίπτωση σεισμού να μην πάρουν το αυτοκίνητό τους, αλλά να σπεύσουν σε κάποιον ανοιχτό χώρο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ