Κούγιας στον Realfm 97,8 για Τέμπη: Θα καταγγέλλουμε όποιον ανακριτή ή εισαγγελέα δεν κάνει αυτό που πρέπει

Την δυσαρέσκειά του για τον χρόνο που απαιτείται μέχρι να αρχίσει η ανάκριση για την τραγωδία στα Τέμπη, εξέφρασε μιλώντας στο κεντρικό μαγκαζίνο του Realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη και την Ελισάβετ Σαλαμάρα, ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος είπε ότι εκπροσωπώντας 15 οικογένειες θυμάτων θα παρακολουθεί την ανακριτική διαδικασία και θα καταγγέλλει όσους δεν κάνουν τις ανακριτικές πράξεις που απαιτούνται.

Τέμπη: Ένταση «στον αέρα» με Χαυτούρα – «Εγώ πρότεινα την άδεια, δεν την υπέγραψα»

Ο κ. Κούγιας  πρόσθεσε ότι οι ανακριτικές πράξεις έχουν σταματήσει, μέχρι να οριστεί εφέτης ανακριτής. Επισήμανε ακόμα ότι η επιλογή εφέτη ανακριτή συνήθως καθυστερεί την διαδικασία. Όπως είπε «είναι λάθος επιλογή», γιατί με εξαίρεση την υπόθεση της αυτοκάθαρσης της Δικαιοσύνης, έκτοτε οποιαδήποτε υπόθεση χειρίστηκαν εφέτες ανακριτές βάλτωσε. Η ανάκριση στο Μάτι κράτησε τρία χρόνια. Δεν προφυλακίστηκε κανείς. Στο τέλος έγινε πλημμέλημα. Η Μάντρα, κράτησε δύο χρόνια. Εδώ αν θέλουν η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη να έχουμε μια ταχύτατη διερεύνηση της υποθέσεως θα πρέπει να αφήσει την ανακρίτρια. Ας βάλει και δεύτερη και τρίτη. Ο εισαγγελέας είναι ιδιαίτερα επαρκής και έκανε αυτό που δεν έγινε στο παρελθόν. Εφάρμοσε την αυτόφωρη διαδικασία, για τον πρώτο δράστη. Να ξέρετε ότι οι δράστες, αυτοί που κατηγορούνται στις υποθέσεις που προανέφερα, στις πλημμύρες της Μάντρας, που χάθηκαν 24 συνάνθρωποί μας και στο  Μάτι που είναι 104, δεν προφυλακίστηκε κανείς. Σε κακουργηματική διάσταση ήταν η κατηγορία. Εκλήθησαν τρία χρόνια μετά την πράξη», είπε ο κ. Κούγιας και συνέχισε:

«Οι συγγενείς των θυμάτων αυτό λένε: «Θα προχωρήσει η διαδικασία;». Μόνο έτσι θα υπάρξει το αίσθημα ασφαλείας δικαίου, που πρέπει να χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία και κάθε δημοκρατική κοινωνία. Για όποιον είναι κατηγορούμενος θα αποφασίζει η δικαιοσύνη. Εμείς θα βλέπουμε, ως εκπρόσωποι των θυμάτων. Κάνει καλά το έργο της η δικαιοσύνη; Γίνονται οι ανακριτικές πράξεις που πρέπει; Θα κάνουμε αιτήσεις να γίνουν ανακριτικές πράξεις. Αν δεν τις κάνουν θα τους καταγγέλλουμε. Θα καταγγέλλουμε όποιον ανακριτή ή εισαγγελέα δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε», είπε ο κ. Κούγιας.

Τέμπη: Θρήνος στην κηδεία του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας – «Σε έστειλαν να παλέψεις με τον Χάρο»

«Άρα καταλαβαίνω ότι εκπροσωπώντας τις οικογένειες 15 θυμάτων ο σκοπός σας είναι να παίξετε ενεργό ρόλο στην διαδικασία, με στόχο να αναδειχτούν οι ευθύνες όλων όσων κρίνει η δικαιοσύνη, και βλέπετε κι εσείς στην πορεία της ανάκρισης ότι έχουν μερίδιο ευθύνης για τους αυτούς τους 57 ανθρώπους που χάθηκαν», σημείωσε ο Νίκος ο Στραβελάκης. «Σας λέω το εξής: Το ίδιο έγινε πρόσφατα και στην υπόθεση του Άλκη Καμπανού. Συνεργαζόμενος με την κυρία ανακριτή, στην αρχή συνελήφθη ένας. Τώρα είναι 12 στο εδώλιο. Στην Μάντρα ένας ήταν κατηγορούμενος στην αρχή , όμως δεν εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε μετά από καιρό. Η υπόθεση εκρίθη ως πλημμέλημα, δεν προβλέπεται προσωρινή κράτηση. Μόνο αστικές επιδιώξεις έχουν τα θύματα πια, να αποζημιωθούν. Δεν προβλέπεται κάποιος να πάει στην φυλακή.»

«Σε κάθε περίπτωση που είμαι συνήγορος των θυμάτων, εκεί γνωρίζοντας τι δικαιώματα έχει το θύμα, οι συγγενείς του ή το ίδιο το θύμα, εδώ όσοι επέζησαν θα είναι οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας, σε αυτούς προσβλέπουμε, σε κάθε περίπτωση κάθε ενέργεια που γίνεται, θα είναι ενήμεροι οι συγγενείς των θυμάτων. Είναι χαροκαμένοι άνθρωποι, μπορεί να μην έχουν μιλήσει ακόμα, αλλά περιμένουν. Και αυτός που δεν μιλάει, είναι αυτός που στο τέλος παίρνει τις πιο σωστές αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Κούγιας.

ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ: Οι αποζημιώσεις σε εργολάβους… λόγω καθυστερήσεων και η προειδοποίηση για το «σημείο μηδέν»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ