Κούγιας: Νέα ανακοίνωση για την υπόθεση Πισπιρίγκου – Διευκρινίσεις για το αίτημα που κατέθεσε

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας, με την οποία παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με το αίτημα που κατάθεσε στην ανακρίτρια για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης ο Κούγιας

Όπως επισημαίνει ο συνήγορος υπεράσπισης της 34χρονης κατηγορουμένης, δεν πρόκειται για αίτημα αποφυλάκισης αλλά για αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 291 του ΚΠΔ. Εξηγεί ότι αυτό το άρθρο επιβάλλει την «αυτεπάγγελτη έκδοση διατάξεως από την Τακτική Ανακρίτρια για την άμεση χωρίς χρονοτριβή αποφυλάκιση της κας Σ.Π., αφού όλοι πλέον οι τακτικοί ιατροδικαστές και μάρτυρες έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση την κοινή γνωμοδότηση Καρακούκη – Καλόγρηα, η οποία προκάλεσε στην άσκηση της ποινικής διώξεως ες βάρος της».

Η ανακοίνωση Κούγια για την υπόθεση Πισπιρίγκου

Αναλυτικά, ο Αλέξης Κούγιας επισημαίνει ότι «όπως είναι γνωστό, πριν από λίγη ώρα το δικηγορικό μας γραφείο δημοσιοποίησε ότι η Σ.Π. κατέθεσε αίτημα στην 35 η Τακτική Ανακρίτρια για την ενεργοποίηση του άρθρου 291 του ΚΠΔ, το οποίο επιβάλλει την αυτεπάγγελτη έκδοση διατάξεως από την Τακτική Ανακρίτρια για την άμεση χωρίς χρονοτριβή αποφυλάκιση της κας Σ.Π., αφού όλοι πλέον οι τακτικοί ιατροδικαστές και μάρτυρες έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση την κοινή γνωμοδότηση Καρακούκη – Καλόγρηα, η οποία προκάλεσε στην άσκηση της ποινικής διώξεως ες βάρος της.

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Καταρρέουν οι κατηγορίες για τους θανάτους Μαλένας – Ίριδας μετά την κατάθεση Τσιόλα

Δυστυχώς, λόγω ελλείψεως νομικών γνώσεων οι δημοσιογράφοι δημοσιοποιούν ότι κατατέθηκε αίτηση αποφυλακίσεως, δηλαδή αντικαταστάσεως της προσωρινής κρατήσεως κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 291 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διαδικαστική πράξη που δεν έχει καμία σχέση με την παράγραφο 1 του άρθρου 291, η οποία επιτάσσει την υποχρεωτική εφαρμογή των όσων προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο, όταν έχει καταρρεύσει το κατηγορητήριο, διότι άλλως διαπράττονται από αυτόν που δεν το ενεργοποιεί ενδεχομένως ποινικές και πειθαρχικές παραβάσεις.

Προς διευκόλυνση των δημοσιογράφων και προς άρση κάθε παρεξηγήσεως παραθέτουμε την παράγραφο 1 του άρθρου 291 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, της οποίας την ενεργοποίηση αιτηθήκαμε σήμερα.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αποκαλυπτική η συμπληρωματική κατάθεση του ιατροδικαστή Καρακούκη για Ίριδα και Μαλένα

Άρθρο 291 παράγραφος 1 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

«Αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίο διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι ή ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών.».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ