Ρούλα Πισπιρίγκου: Αποκαλυπτική η συμπληρωματική κατάθεση του ιατροδικαστή Καρακούκη για Ίριδα και Μαλένα

Η Realnews φέρνει στο φως τη συμπληρωματική κατάθεση για την Ίριδα και τη Μαλένα του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη, ο οποίος τεκμηριώνει όσα υποστήριξε στη γνωμάτευσή του για τους θανάτους των δύο παιδιών.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Πώς περιέγραψε τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας – «Μου έφερε ένα παιδί μπλε»

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΥΡΕΛΗ

Στο σενάριο της εγκληματικής ενέργειας για τη Μαλένα και την Ίριδα επέμεινε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης, στην κατάθεση που έδωσε στις 15 Δεκεμβρίου 2022 στην 35η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση θανάτου των δύο μικρότερων παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου. Η Realnews φέρνει στο φως τα όσα υποστήριξε ο ιατροδικαστής, αλλά και τι απάντησε η Ρούλα Πισπιρίγκου μέσω του απολογητικού υπομνήματος που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Προφυλακιστέα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας – Ξέσπασε σε κλάματα

«Εννοείτε ότι στο βρέφος η απόφραξη ήταν και στο στόμα και στη μύτη;», ρώτησε η ανακρίτρια τον ιατροδικαστή, επικαλούμενη τη γνωμοδότησή του, σύμφωνα με την οποία έχει καταδειχθεί ασφυκτικός θάνατος στην Ίριδα διά αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών. Ο Ν. Καρακούκης ήταν απόλυτος στην απάντησή του: «Ναι, βέβαια. Εξάλλου, φαίνεται και από τις φωτογραφίες ότι έχει δύο εκδορές και στη μύτη». Ο ιατροδικαστής υποστήριξε ότι τα σημάδια στο πρόσωπο του βρέφους ήταν κακώσεις ακινητοποίησης: «Οι κακώσεις, που εντοπίσαμε και ανέφερα στην προηγούμενη κατάθεσή μου και προκύπτουν από τις φωτογραφίες, αφορούν κακώσεις προκληθείσες από τη συμπίεση που, κατά την άποψή μας, δηλαδή των συντακτών της γνωμοδότησης, έλαβε χώρα στο πρόσωπο της Ίριδας». Ο κ. Καρακούκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν οι κακώσεις από προσπάθειες καρδιοπνευμονικής αναζωογώνησης (ΚΑΡΠΑ) που εφάρμοσαν διασώστες και ιατροί για να επαναφέρουν στη ζωή την Ίριδα, λέγοντας ότι το στοιχείο αυτό «το λάβαμε υπ’ όψιν μας».

Για κακώσεις ακινητοποίησης και στην περίπτωση της Μαλένας έκανε λόγο ο ιατροδικαστής στην κατάθεσή του. «Εντοπίσαμε τα ευρήματα που ανέφερα στην προηγούμενη κατάθεσή μου, δηλαδή τις δύο εκδορές και ένα εκχυμωτικό εντύπωμα, το οποίο δεν είχε περιγράψει η κυρία Τσάκωνα στην έκθεσή της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρακούκης.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Στις 31 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την δολοφονία της Τζωρτζίνας

Προθανάτιες κακώσεις

Ο κ. Καρακούκης μελέτησε τις φωτογραφίες από τις σορούς των παιδιών και συμπέρανε ότι οι κακώσεις ήταν προθανάτιες. «Οι μεταθανάτιες κακώσεις έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, λόγω της έλλειψης αιμορραγικής διήθησης, δεν εμφανίζουν ερυθρά χροιά, καθ’ όσον μεταθανατίως δεν κυκλοφορεί το αίμα του νεκρού και κατ’ ακολουθία οιαδήποτε συμπίεση επί της περιοχής δεν αφήνει εκχυμωτικό εντύπωμα, ήτοι ερυθρά χροιά. Η αξιοπιστία της φωτογράφησης στην Ιατροδικαστική είναι δεδομένη». «Σας έχει τύχει σε κάποια φωτογραφία σορού, μια μεταθανάτια κάκωση να απεικονίζεται ως προθανάτια και το αντίστροφο;», ρώτησε η ανακρίτρια, με τον ιατροδικαστή να απαντά κατηγορηματικά: «Όχι, δεν μου έχει τύχει ποτέ». Η ανακρίτρια ρώτησε τον κ. Καρακούκη αν βρίσκεται σε προσωπική αντιδικία με τις συναδέλφους του, Χριστίνα Τσάκωνα και Αγγελική Τσιόλα. «Η κυρία Τσάκωνα βρίσκεται στην υπηρεσία μας και καμία προσωπική αντιδικία δεν έχω. Με την κυρία Τσιόλα επίσης δεν έχω προσωπική αντιδικία, είχαμε φιλικές σχέσεις. Τη δε κυρία Τσάκωνα, η οποία προ πολλών ετών υπηρετούσε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας, τη βοήθησα να έρθει στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών», απάντησε ο Ν. Καρακούκης.

«Κωμικοί χειρισμοί»

Για «κωμικούς χειρισμούς» και γνωμοδότηση για «τον κάλαθο των αχρήστων» έκανε λόγο η Ρούλα Πισπιρίγκου στο απολογητικό της υπόμνημα, το περιεχόμενο του οποίου έχει περιέλθει σε γνώση της «R». Αρχικά υποστήριξε ότι «δύο ημέρες πριν πεθάνει, η Ίριδα είχε βγάλει ένα έκζεμα (κοκκινίλα) γύρω από τα χείλη της, το οποίο είχε προφανώς προκληθεί από την πιπίλα και έπαιρνε γι’ αυτό ειδική αλοιφή. Το πρωί που πέθανε, το μωρό μου δεν είχε κάποια αμυχή ή κάποιο άλλο σημάδι στο πρόσωπο. Εάν υπήρχε κάτι τέτοιο θα το είχα δει οπωσδήποτε, όπως και η αδελφή μου, Δήμητρα», ενώ ζήτησε από την ανακρίτρια να εξακριβώσει τα λεγόμενά της από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που υπάρχουν στο κινητό της.

Στο απολογητικό της υπόμνημα, η 34χρονη αμφισβητεί τη γνωμοδότηση των Καρακούκη – Καλόγρηα, σημειώνοντας ότι δεν περιέγραψαν λεπτομερώς τις κακώσεις, ούτε έδωσαν τις διαστάσεις τους, ενώ τόνισε ότι οι δύο ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμά τους μέσω φωτογραφιών και όχι με φυσική εξέταση της σορού, όπως διενήργησε η συνάδελφός τους από την Πάτρα, Αγγ. Τσιόλα. «Η κυρία Τσιόλα, με πλήρη βεβαιότητα, κατέθεσε ότι η λύση της συνέχειας του στοματικού βλεννογόνου ήταν μεταθανάτια και προκλήθηκε κατά τη διάρκεια αναζωογόνησης», αναφέρεται στο απολογητικό υπόμνημα της κατηγορουμένης.

Το πανάκι

Στη γνωμοδότησή τους οι Καρακούκης – Καλόγρηας υποστήριξαν ότι στο πανάκι της Ίριδας βρέθηκε αίμα και σίελος, «δείχνοντας» ότι συμμετείχε στον μηχανισμό του θανάτου. «Για το πανάκι του μωρού μάς είπαν ότι ήταν οροαιματηρό υγρό, ως συνέπεια του πνευμονικού οιδήματος, το οποίο είχε βγει από το στοματάκι του παιδιού και είχε πέσει στο πανάκι που ήταν στο πλάι, το οποίο ήταν διπλωμένο τέσσερις φορές με αποτέλεσμα να διαπεράσει το ύφασμα και να κάνει πολλά διαφορετικά στίγματα», απάντησε, μέσω του απολογητικού της υπομνήματος, η Ρούλα Πισπιρίγκου, περιγράφοντας πώς η ίδια εντόπισε το πανάκι. «Όταν βρήκαμε το πανάκι, στο δωμάτιο ήμασταν μόνο εγώ και ο Μάνος. Πιστεύω ότι πρέπει να έπεσε από τον ώμο της μπέμπας μου, όταν τη σήκωσε η Δήμητρα από το κρεβάτι το ίδιο πρωί, χωρίς να το δει. Το έπιασα στα χέρια μου και είδα ότι είχε ένα περίεργο ροζ-καφέ χρώμα. Το είπα στον Μάνο που ήταν μαζί μου και αυτός το πήρε και το έβαλε στη μύτη του και άρχισε να το μυρίζει. Εκείνη τη στιγμή η Δήμητρα ξεκινούσε για να πάει στο αστυνομικό τμήμα για να δώσει κατάθεση, οπότε πήρα το πανάκι, το έβαλα σε μια σακούλα και της το έδωσα για να το παραδώσει στην Αστυνομία και από εκεί να δοθεί στους ειδικούς για εξέταση».

Και για την περίπτωση της Μαλένας, όμως, η 34χρονη αμφισβητεί τη γνωμάτευση των ιατροδικαστών. «Οι Καρακούκης – Καλόγρηας είδαν σε φωτογραφία κάτι που δεν είδε διά ζώσης η κυρία Τσάκωνα», σημείωσε στην απολογία της η Ρούλα Πισπιρίγκου και συμπλήρωσε: «Αν είχε λάβει χώρα βίαιος ασφυκτικός θάνατος, θα έπρεπε να έχουν εντοπιστεί στο σώμα της Μαλένας κακώσεις ακινητοποίησης, π.χ. στους καρπούς των χεριών, και εν προκειμένω δεν υπήρχαν. Επειδή μάλιστα η Μαλένα έπασχε από λευχαιμία, θα έπρεπε να είναι περισσότερο επιρρεπής σε μώλωπες και εκχυμώσεις».

«Ο Μάνος ζητούσε διαρκώς συγγνώμη»

Το απολογητικό υπόμνημα των 125 σελίδων που κατέθεσε η Ρούλα Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, εκτός από τις περιγραφές της για το πώς έφυγαν από τη ζωή τα παιδιά της, περιείχε και πολλές αναφορές για τον σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη. Μάλιστα, κατέθεσε και δεκάδες μηνύματα που αντάλλαξε μαζί του στο Messenger και όχι μόνο. Σε ένα από αυτά, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της Ιριδας, του έλεγε ότι τον αγαπά. Όμως εκείνος το ερμήνευσε ως αποχαιρετιστήριο μήνυμα και πίστεψε ότι η σύζυγός του θα βάλει τέλος στη ζωή της.

«Έστειλα ένα μήνυμα στον Μάνο ότι τον αγαπώ και να προσέχει το παιδί και εκείνος παρεξήγησε το μήνυμά μου και θεώρησε ότι θα αυτοκτονήσω. Όσο βαρύ και να ήταν το πένθος μου για τα δύο παιδιά που έχασα, δεν θα άφηνα ποτέ την Τζωρτζίνα μόνη της, να στερηθεί τη μητέρα της, ενώ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είχε ήδη βιώσει τον χαμό και των δύο μικρών της αδελφών», είπε η 34χρονη στην απολογία της. Η Ρούλα Πισπιρίγκου έστειλε το μήνυμα από ξενοδοχείο όπου είχε απομονωθεί προκειμένου να ηρεμήσει. Λίγες ημέρες πριν είχε φύγει από τη ζωή η Ίριδα. Η ίδια περιέγραψε τι συνέβη στο νοσοκομείο, όταν οι γιατροί της ανακοίνωσαν το τραγικό γεγονός. «Έχασα τις αισθήσεις μου, έπεσα στο πάτωμα, ενώ στη συνέχεια, και αφού με συνέφεραν, μου χορήγησαν ηρεμιστικό. Στη συνέχεια, χωρίς να καταλάβω το πώς, χωρίς αίσθηση τόπου και χρόνου, θυμάμαι ότι βρέθηκα έξω από το νοσοκομείο μαζί με όλη την υπόλοιπη οικογένειά μου, που εν τω μεταξύ είχε συγκεντρωθεί εκεί και το μόνο που θυμάμαι είναι ότι ο Μάνος ζητούσε διαρκώς συγγνώμη τόσο από εμένα όσο και από την αδελφή μου, χωρίς να τον έχω κατηγορήσει για κάτι».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ