Κούγιας μετά την απόφαση για τον αστυνομικό: Δεν συντρέχουν προϋποθέσεις προσωρινής κράτησης

Την πεποίθησή του ότι τελικά θα αποφασιστεί η οριστική απελευθέρωση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη, εκφράζει ο Αλέξης Κούγιας.

Θεσσαλονίκη: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο

Ο ποινικολόγος ανέφερε ότι ο ανακριτής γνωμοδότησε ο αστυνομικός να παραμείνει ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ ο αντεισαγγελέας υπηρεσίας έκρινε ότι θα έπρεπε να κρατηθεί προσωρινά.

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του αστυνομικού, «δεν συντρέχει καμία από τις ουσιαστικές και δικονομικές προϋποθέσεις της προσωρινής κρατήσεως» και «συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις της νομίμου αμύνης υπέρ τρίτου». Τον τελικό λόγο για την προφυλάκιση ή μη του αστυνομικού, θα έχει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη: Οργισμένοι Ρομά καίνε χαρτονομίσματα έξω από τα δικαστήρια

Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

Αναλυτικά, ο Αλέξης Κούγιας επισημαίνει τα εξής:

«Μετά από 4ωρη ανακριτική διαδικασία, ο εντολέας μας Ι.Κ. αφέθηκε ελεύθερος με κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω διαφωνίας, όσον αφορά την προσωρινή του κράτηση, μεταξύ του κ. Αντιεισαγγελέως υπηρεσίας και του κ. Τακτικού Ανακριτού που διεξάγει την ανάκριση.

Θεσσαλονίκη: Με φωτογραφίες του 16χρονου οι Ρομά έξω από τα δικαστήρια – Φωνάζουν «Δικαιοσύνη»

Ο 1 ος Τακτικός Ανακριτής Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε ότι ο εντολέας μας πρέπει να μείνει ελεύθερος, με τον περιοριστικό όρο της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, διαφωνώντας με τη γνωμοδότηση του Αντιεισαγγελέως υπηρεσίας, ο οποίος είχε τη γνώμη ότι θα έπρεπε να κρατηθεί προσωρινά.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο εντολέας μας έμεινε προσωρινά ελεύθερος και μέσα σε προθεσμία λίγων ημερών, καλείται τη διαφωνία μεταξύ του κ. Τακτικού Ανακριτού και του κ. Αντιεισαγγελέως, να επιλύσει οριστικά, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής του γραφείου μας κ. Αλέξης Κούγιας, ο οποίος παρέστη κατά την απολογία του κυρίου κατηγορουμένου, είναι κατηγορηματικός ότι, η διαφωνία θα επιλυθεί υπέρ της απόψεως του κ. Ανακριτού, διότι δεν συντρέχει καμία από τις ουσιαστικές και δικονομικές προϋποθέσεις της προσωρινής κρατήσεως, αφού ο κατηγορούμενος ούτε ύποπτος φυγής είναι, ούτε βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο έχει, ούτε εγκληματικές πράξεις έχει διαπράξει στο παρελθόν, ούτε έχει καμία δυνατότητα να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως και από τη στιγμή που ήδη το θύμα είναι κατηγορούμενο για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις της νομίμου αμύνης υπέρ τρίτου και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο απαρτίζεται αποκλειστικώς από Τακτικούς Δικαστές, οι οποίοι πρέπει να αιτιολογήσουν νομικά την απόφασή τους, ενώ σε εκείνο το στάδιο ο Εισαγγελέας μόνο προτείνει και η γνώμη του δεν δεσμεύει την κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θα αποφασίσει υπέρ της οριστικής απελευθερώσεως του κυρίου κατηγορουμένου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ