Κορονοϊός: Σε άνοδο τα κρούσματα λόγω της παραλλαγής Eris – Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο συνωστισμός για τις διακοπές του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την νέα παραλλαγή του κορονοϊού «Eris» έχει αυξήσει τα κρούσματα του ιού.

Κορονοϊός: 24 θάνατοι και 16 διασωληνωμένοι σε μία εβδομάδα – Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, το 50 με 60% των κρουσμάτων εκτιμάται ότι προέρχονται από την παραλλαγή Eris. Μόνο για τον Ιούλιο καταγράφηκε δεκαπλασιασμός σε κρούσματα και αυξήσεις σε διασωληνώσεις στα νοσοκομεία αλλά και σε θανάτους. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ανησυχούν για αύξηση των κρουσμάτων από το φθινόπωρο.

«Έχουμε απομονώσει αυτό το στέλεχος ήδη από τον Μάιο εδώ στην Κρήτη και αυτό πιθανότατα ευθύνεται για την νέα αύξηση των κρουσμάτων. Γενικώς με την έλευση του φθινοπώρου και όταν οι οικογένειες βρεθούν στην καθημερινότητα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και όλα τα υπόλοιπα ενδεχομένως θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων», είπε στον ΑΝΤ1 καθηγητής Πνευμονολογίας του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.

Κορονοϊός: 15 θάνατοι σε μία εβδομάδα και 17 διασωληνωμένοι – Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι αλλά και άτομα με ανοσοκαταστολή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Αυτοί που νοσούν βαρύτερα και κινδυνεύουν να διασωληνωθούν και να πεθάνουν είναι τα άτομα 60-70 ετών και άνω, όπως και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας που συνεπάγονται ανοσοκαταστολή. Επομένως αυτές οι δύο κατηγορίες είναι που πρέπει να προσέχουν περισσότερο», σημείωσε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Έχει εντοπιστεί σε 45 χώρες 

Κορονοϊός: 16 θάνατοι σε μία εβδομάδα, 17 διασωληνωμένοι – Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την γρίπη

Η παραλλαγή Eris είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίζεται σε 45 χώρες. Σύμφωνα με την UKHSA, η Eris πρωτοεμφανίστηκε στις 3 Ιουλίου 2023 λόγω αυξημένων αναφορών διεθνώς, ιδίως στην Ασία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε την «EG.5.1» στη λίστα με τις παραλλαγές υπό παρακολούθηση, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι η «Eris» είναι υπεύθυνη για το 14,6 των περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα 5 συμπτώματα

  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ