Κορονοϊός: Προς νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων – Τι θα ανακοινωθεί το απόγευμα

Όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι στιγμής οι υγειονομικές αρχές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και σήμερα θα έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι πολλά περισσότερα από χθες, ενώ εκφράζονται φόβοι για τετραψήφιο αριθμό. Σημειώνεται πάντως, ότι ταυτόχρονα με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, έχει αυξηθεί κατά πολύ και ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη που ανακοινώθηκαν 865 νέα κρούσματα, έγινε γνωστό ότι διενεργήθηκαν 24.000 τεστ – αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, διαμορφώνοντας τον δείκτη θετικότητας στη χώρα στο 3,6%. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στέλνει rapid test στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους περιφερειάρχες της χώρας, τον Βασίλη Κικίλια, τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ στις 7 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες. “Θα έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ στους Έλληνες πολίτες, να εξηγήσω πού βρισκόμαστε και ποια είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουμε”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. “Είμαστε πια αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα που έχει έρθει στην πατρίδα μας”, τόνισε, αν και, όπως σημείωσε, “εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη”.

Τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του κορονοϊού φαίνεται πως έχουν “κλειδώσει”. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα θα ανακοινωθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, παντού, και σε εξωτερικούς χώρους και για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 συναγερμού. Επίσης, φαίνεται πως έχει αποφασιστεί η λήψη περιοριστικών μέτρων, που προσομοιάζουν στο γαλλικό μοντέλο. Δηλαδή, απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας για περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, μεταξύ 1 με 5 π.μ. προκειμένου να αποφεύγονται τα φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και πάρκα όταν κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η ανησυχία των ειδικών

Τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού το επόμενο χρονικό διάστημα κρούουν τόσο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, όσο και η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

“Υπάρχει μια μικρή ελπίδα επειδή κάναμε περισσότερα τεστ και αυτά τα τεστ βγήκαν θετικά σε μεγάλη ομάδα νέων ανθρώπων και παιδιών, που φυσιολογικά θα περάσουν τη νόσο πιο ήπια, μπορούμε να έχουμε μια ελπίδα να έχουμε μεν πολλά κρούσματα, τα οποία να μην είναι σοβαρά” δήλωσε η Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου. “Η ελπίδα αυτή να μην μας κάνει να εφησυχάσουμε γιατί μπορεί να έχουμε μια έκρηξη με τεράστιο αριθμό κρουσμάτων. Όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε πολύ σύντομα τα 1.000 κρούσματα και αυτό θα είναι πολύ επιζήμιο”, είπε. “Αν δεν αλλάξει τίποτα ούτε στα μέτρα ούτε στη συμπεριφορά μας, γιατί πραγματικά κάνουμε πολύ μέτρια τουλάχιστον στην καλύτερη περίπτωση εφαρμογή των μέτρων προστασίας και προσωπικής υγιεινής και αποστάσεων, η κατάσταση είναι κρίσιμη με την έννοια ότι αναμένεται αύξηση στα περίπου 1300-1400 κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο. Και μετά καταλαβαίνετε ότι πηγαίνουμε σε μεγαλύτερους αριθμούς, 2.000 με 3.000 μέσα στον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα ακόμα παραπάνω” δήλωσε από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Το σημαντικότερο είναι ότι πέρα από τα κρούσματα, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε και με τον αριθμό των τεστ όπως είπε και η κ. Λινού, προηγουμένως, έχουμε επίσης και μείωση στον ΜΟ ηλικίας των κρουσμάτων, άρα αυτό είναι καλό με την έννοια της μείωσης των αρνητικότερων επιπτώσεων, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν έχουμε τόσο μεγάλους αριθμούς μιλάμε για μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, για ανάγκες περί των 200 κλινών ΜΕΘ μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και ακόμα και 800 κλινών ΜΕΘ μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, κάτι το οποίο προφανώς δεν το αντέχουμε ως χώρα. Άρα πρέπει να αντιδράσουμε τώρα” τόνισε.

“Σε προσομοιώσεις που έχουμε κάνει μιλούσαμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, έχω εντυπωσιαστεί και εγώ να πω την αλήθεια, γιατί κοιτούσα χθες το βράδυ τους υπολογισμούς μας και ήταν ακριβώς μέχρι τις 21 Οκτώβρη που λέγαμε ότι πρέπει να έχουμε αντιδράσει για να ανατρέψουμε την πορεία γιατί θα είναι κρίσιμα μετά” πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ