Κορονοϊός: Προς νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα

“Έκρηξη” αναμένεται να παρουσιάσει και σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με πηγές, οι νέες μολύνσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.000, ενδεχομένως ακόμη και τις 5.500. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκε το Σάββατο, με 4.696 νέες μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο.

Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους φόβους και τις ανησυχίες των ειδικών, που προειδοποιούσαν όλο αυτό το διάστημα για δύσκολο χειμώνα. Μετά τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να εντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία, και η Πελοπόννησος αρχίζει να “κοκκινίζει”.

rapid test

Κορονοϊός: Νέα έκτακτη σύσκεψη με Τσιόδρα

Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για τον κορονοϊό υπό τους υπουργούς Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και Γιώργο Γεραπετρίτη με περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης φαίνεται πως βρέθηκε και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

Ενδεικτικό του “συναγερμού” που έχει σημάνει είναι ότι αυτή την ώρα γίνεται νέα έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας και Υγείας και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η αξιολόγηση και η δρομολόγηση μέτρων τοπικού χαρακτήρα σε περιοχές με μεγάλη έξαρση. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη, οπότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Τηλεδιάσκεψη για την πανδημία: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων

Τηλεδιάσκεψη, στην ατζέντα της οποίας βρέθηκαν η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, η τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης πραγματοποιήθηκε το πρωί. Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος οι περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Επισημάνθηκε ακόμη σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά στην είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας.

Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορονοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

τηλεδιάσκεψη-νοσοκομεία

Τα μέτρα που εξετάζονται για να μπει “φρένο” στην πανδημία

Καθώς ο κορονοϊός “καλπάζει” στη χώρα, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στην παρούσα φάση η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αυστηροποίηση των μέτρων στους μεικτούς εξωτερικούς χώρους της εστίασης και στην αύξηση των τεστ για τους ανεμβολίαστους.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται να γίνει υποχρεωτικό το rapid test για τους ανεμβολίαστους πελάτες στην εστίαση, ακόμη και για τους εξωτερικούς χώρους. Με απλά λόγια, για να καθίσει ένας ανεμβολίαστος σε εξωτερικό χώρο καταστήματος, προϋπόθεση θα είναι το αρνητικό rapid test ή η βεβαίωση νόσησης.
Σημειώνεται ότι στους εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται η παρουσία μόνο εμβολιασμένων ή όσων έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.
Την ίδια ώρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα υποχρεωτικά rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, κυρίως στην εστίαση. Ένα από τα σενάρια – το πιο πιθανό- είναι να χρειάζεται να κάνουν rapid test κάθε 48 ώρες.

εξωτερικοί χώροι εστίαση

Τι θα γίνει με τα SMS σε ανεμβολίαστους

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την αποστολή sms σε ανεμβολίαστους προκειμένου να προσεγγίσουν όσο περισσότερους γίνεται από εκείνους που φοβούνται ή διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα έγινε λόγος για σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά σε εκστρατεία “πειθούς” με καθημερινά sms στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων ειδικά σε περιοχές με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού.

Φαίνεται όμως πως στην κυβέρνηση ακόμα το σκέφτονται, ενώ ήδη τη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη ενέργεια εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος. Δεν αποκλείεται λοιπόν το σχέδιο να μείνει στο συρτάρι.

Πότε θα “κλειδώσουν” τα μέτρα

Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα πάντως, και υπάρχουν διάφορες απόψεις που διατυπώνονται σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Οι αποφάσεις αναμένεται να “κλειδώσουν” την Τετάρτη, μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Γλασκώβη και πιθανότατα τα μέτρα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ