Κορονοϊός – Παυλάκης: Aν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα, σε μια εβδομάδα θα έχουμε εικόνες Μπέργκαμο – ΒΙΝΤΕΟ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας σχολίασε ο γιατρός και ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, εκτιμώντας πως οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες και προειδοποιώντας ότι εάν ανοίξει η αγορά τώρα, θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο.

“Είμαι πολύ επιφυλακτικός για τη σταθεροποίηση. Καταλαβαίνω την ανάγκη να βρούμε ένα καλό σημάδι αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι είμαστε στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι πολύ άσχημες, θα έχουν σκαμπανεβάσματα, μπορεί να αυξηθούν οι καθημερινοί θάνατοι ακόμη περισσότερο. Δεν θα είναι έκπληξη αν φτάσουν στα επίπεδα που ήταν το περασμένο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Αλλά ελπίζω ότι είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ. Αυτό περιμένουμε να το δούμε τις επόμενες δύο εβδομάδες. Δεν είναι καθόλου σίγουρο και εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Τα μέτρα αποδίδουν γιατί αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα μπορεί να ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας ή θα μπορούσε να έχει ένα τεράστιο κύμα όπως στην Πορτογαλία μετά τις γιορτές. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί ή τα καταστρατηγεί, τότε δεν δουλεύουν τέλεια. Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα «τείχος των σωφρόνων» που τηρούν τα μέτρα με μεγάλη πειθαρχία και γι’ αυτό η χώρα έχει αποφύγει τα χειρότερα” είπε μιλώντας στο OPEN.

Ο κ. Παυλάκης αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη του ιού, “Η Κρήτη που είχε λίγα προβλήματα τον προηγούμενο καιρό έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος, όπως και περιοχές της Αττικής που βράζουν. Τα νέα στελέχη του ιού επεκτείνονται και είναι δύσκολο να σταματήσουν. Μια μάσκα, με κενά αριστερά δεξιά, που φοράμε τη μισή μέρα καλά και την άλλη μισή μέρα στο σαγόνι, δεν προστατεύει. Είναι μύθος ότι το έξω μας προστατεύει, θυμάστε το καλοκαίρι πανηγύρια , στα οποία μολύνθηκαν πολλοί άνθρωποι” είπε.

“Κάθε άνοιγμα φέρνει περισσότερες επαφές. Οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και τα κομμωτήρια που άνοιξαν για να δώσει κάποια διέξοδο στην απογοήτευση ή μικρές κινήσεις μπορεί να παρεξηγηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να ερμηνευθούν ως ότι τελειώσαμε. Περισσότερες επαφές μαθηματικά σημαίνει περισσότερες μεταδόσεις του ιού. Προσπαθούμε με έναν παράλογο τρόπο να φέρουμε ένα λογικό αποτέλεσμα. Όταν αυξηθούν οι επαφές, θα δούμε περισσότερα κρούσματα και επειδή βρισκόμαστε στην κορυφή της επιδημίας, αυτό θα γίνει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα, σε μια εβδομάδα θα έχουμε μια εκτίναξη των κρουσμάτων που δεν θα μπορεί να την μαζέψει κανένας, θα έχουμε μια καινούργια Θεσσαλονίκη ή χειρότερα θα έχουμε Μπέργκαμο, θα έχουμε μια καινούργια Πορτογαλία. Αυτό έγινε και στην Πορτογαλία” τόνισε ο κ. Παυλάκης.

“Άνοιγμα με το σταγονόμετρο μετά το Πάσχα”

“Τα μέτρα δουλεύουν, τα μέτρα τα τηρεί μια πλειοψηφία των Ελλήνων που έχει κρατήσει τη χώρα. Τα υπόλοιπα είναι φαιδρά και εξωεπιστημονικά” επέμεινε ο κ. Παυλάκης, σημειώνοντας ότι πρέπει να δεχθούμε ότι δεν υπάρχει μαγική λύση.

“Αν θυσιαστεί μέρος του Πάσχα και υπάρξει άνοιγμα με το σταγονόμετρο και καλή συμπεριφορά, ελπίζουμε για ένα καλό καλοκαίρι το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό από το τι θα γίνει τον επόμενο μήνα, γιατί η ελληνική οικονομία κρέμεται από τον τουρισμό. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την επόμενη εβδομάδα όμως. Αν δεν ανακάμψει η οικονομία το καλοκαίρι, θα γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα. Από τα λάθη που έγιναν μπορεί να χρειαστεί να θυσιαστεί το Πάσχα τελείως. Η γραμμή άμυνας αυτή τη στιγμή είναι εμβολιασμοί και προετοιμασία για να υπάρξει ένα λογικό καλοκαίρι” ανέφερε ο ερευνητής.

“Χαίρομαι που η κυβέρνηση άντεξε και την προηγούμενη πίεση. Οι λογικοί άνθρωποι και στην εστίαση που ακούω εγώ, είναι αντίθετοι στο ακορντεόν γιατί λένε ότι το ανοίξουμε για δύο εβδομάδες και μετά να ξανακλείσουμε θα είναι χειρότερη καταστροφή. Ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος γιατί είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος. Δείτε τι γίνεται στα νοσοκομεία, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Έχουν γίνει λάθη, αλλά είναι δύσκολο στη φωτιά της μάχης να πάρεις όλες τις σωστές αποφάσεις” είπε ο κ. Παυλάκης.

“Ανοίγματα με το σταγονόμετρο μετά το Πάσχα. Αν πέσουν στον Απρίλη τα κρούσματα βεβαίως να ανοίξει το λιανεμπόριο. Αν πέσουν όμως τα κρούσματα να ανοίξουν να μην χαθεί το Πάσχα. Αλλά η τελευταία γραμμή άμυνας της Ελλάδας είναι να σωθεί το καλοκαίρι. Αν δεν γίνει αυτό, θα υπάρχουν πολύ μεγαλύερα προβλήματα” κατέληξε ο κ. Παυλάκης.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.