Τα μέτρα της καραντίνας της περασμένης άνοιξης θυμίζουν τα μέτρα του «κόκκινου» επιπέδου, που περιλαμβάνονται στον χάρτη υγειονομικήςασφάλειας και προστασίας που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού στη χώρα. Το επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου προσομοιάζει σε lockdown καθώς προβλέπει αναστολή λειτουργίας σχεδόν του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων. Αυτή τη στιγμή, στο σύνολο των 74 Περιφερειακών Ενοτήτων, 26 Περιφερειακές Ενότητες είναι σε ετοιμότητα, 25 βρίσκονται σε κατάσταση επιτήρησης-επαγρύπνησης και 23 σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης. Καμία δεν βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου.
Πάντως, ακόμη και η Αττική που μοιάζει λόγω κρουσμάτων να είναι ένα βήμα πιο κοντά στο “κόκκινο”, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, απέχει πολύ από την ένταξή της στο επίπεδο 4. “Αν με ρωτάτε προσωπικά πόσο μακριά είμαστε από την ένταξη της Αττικής στο επίπεδο 4, με βάση τα σημερινά δεδομένα σας λέω ότι βρισκόμαστε μακριά. Για την ώρα η καμπύλη στην Αττική παραμένει επίπεδη” είπε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Δείτε ΕΔΩ τα μέτρα ανά επίπεδο συναγερμού
Ποια μέτρα όμως προβλέπονται για το επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου, που προφανώς αποτελεί απευκταίο σενάριο για οποιαδήποτε περιοχή;
-Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
-Μόνο ατομική άθληση.
-Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.
Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
-Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.
-Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
-Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
-Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
-Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.
-Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery.
-Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).
-Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο.
-Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.
-Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
-Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.
-Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
-Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.
-Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.
-Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
-Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
-Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
-Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.
-Αναστολή συναθροίσεων.
-Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
-Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
-Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.
-Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.