Κορονοϊός: “Καμπανάκι” για κρούσματα και χαλάρωση – Επανέρχεται η καθημερινή γραπτή ενημέρωση

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές για τα κρούσματα κορονοϊού που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, ακόμη και σε περιοχές της περιφέρειας που μέχρι τώρα ήταν “καθαρές, αλλά και για τις εικόνες χαλάρωσης στην εφαρμογή των μέτρων.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας, από την τελευταία έκθεση επιτήρησης την Πέμπτη, καταγράφηκαν 97 νέα κρούσματα με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει ανέλθει σε 3.049. Τα 30 νέα κρούσματα αφορούν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τα 29 εντοπίστηκαν στην Ξάνθη, έπειτα από τα μαζικά τεστ που διενεργήθηκαν.

Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού είναι 182.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι από σήμερα επανέρχεται η καθημερινή γραπτή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας. Η απόφαση αυτή φαίνεται πως αντικατοπτρίζει την πρόθεση των Αρχών να “υπενθυμίσουν” σε όλους ότι η πανδημία δεν έχει περάσει και θα πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση, τηρώντας τους κανόνες και τα μέτρα που βρίσκονται ακόμη σε εφαρμογή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ, πως «υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως ολόκληρους νομούς ή νησιά». Εξήγησε ότι στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από τη Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα όπως είπε. «Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ενδεικτική είναι άλλωστε και η δήλωση που έκανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφερόμενος στο πρόστιμο και το λουκέτο δύο μηνών που επιβλήθηκε σε γνωστό beach bar της Μυκόνου, όπου οι ελεγκτές διαπίστωσαν συνωστισμό και μη εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό, τόνισε ότι η χώρα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ανοίξει την οικονομία αλλά πρέπει να τηρούν όλοι τους κανόνες καθώς αν θεωρήσουμε ότι ο ιός τελείωσε «αυτή είναι η συντομότερη οδός προς την απόλυτη καταστροφή μας».

Σε σημερινές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως «έρχεται μία περίοδος τώρα για τη χώρα μας, στην οποία έχουμε δύο σοβαρές παραμέτρους», είπε ο κ. Γώργος και εξήγησε: «Η μία παράμετρος είναι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και αυτό οδηγεί σε κάποιες, όπως είδατε ακραίες περιπτώσεις, όπως συνέβη σε κάποια νησιά και όπως βλέπουμε καθημερινά, καταλαβαίνετε είναι δύσκολο να εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα, αλλά αυτά τα φαινόμενα είναι προβληματικά. Η μετάδοση σ’ αυτές τις εστίες είναι πιθανή και μεγάλη». «Αν προσθέσουμε και τα εισαγόμενα κρούσματα που θα έρθουν, γιατί δεν είναι δυνατόν να μην έρθουν, τότε σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα», είπε ακόμη ο κ. Γώγος.

Συναγερμός και για διάσπαρτα κρούσματα

Σημειώνεται πως συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες για κρούσματα στην Τρίπολη, στη Λαμία, στην Κοζάνη και την Πρέβεζα.

Σε άτυπη καραντίνα έχει τεθεί μία δομή ψυχικής υγείας, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος κορονοϊού. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος έχει ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο αναφοράς στο Ρίο. Στη δομή έχει ήδη σπεύσει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, καθώς εκεί φιλοξενούνται ακόμη 10 με 11 άτομα.

Παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, καθώς πριν από λίγες μέρες ο άνδρας είχε νοσηλευθεί στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, όπου ήδη έχει ξεκινήσει ευρεία ιχνηλάτηση.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στην Τρίπολη, καθώς τα προηγούμενα κρούσματα είχαν αναφερθεί από την περιοχή της Κυνουρίας. Επίσης αναμένονται τα αποτελέσματα ελέγχου σε αλλοδαπό άνδρα, ο οποίος έχει παρουσιάσει συμπτώματα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Τρίπολης.

Επίσης, τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στη Λαμία.

Πρόκειται για συγγενείς 86χρονου που είχε ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της πόλης. Θετικοί στον ιό βρέθηκαν η κόρη του η οποία επίσης εισήχθη στη ΜΕΘ, η σύζυγος, και ο εγγονός του, οι οποίοι νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές του 86χρονου και στην Αταλάντη.

Στην Κοζάνη το τελευταίο 48ωρο καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα, δύο εκ των οποίων είναι ζευγάρι Ελλήνων ταξιδιωτών που νοσηλεύονται στο «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας. Ήδη έχουν αρχίσει ιχνηλατήσεις στο περιβάλλον τους, καθώς έσπασαν την καραντίνα αφού επέστρεψαν από την Τσεχία. Θετικός διαγνώστηκε ένας 57χρονος που ήρθε σε χωριό της Κοζάνης, από την Πρέβεζα, καθώς και δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί και παραμένουν σε καραντίνα. Ο 57χρονος είναι υπάλληλος Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Πρέβεζας. Από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας έχουν ήδη διενεργηθεί οι πρώτες ιχνηλατήσεις, τόσο στο επαγγελματικό, όσο και στο φιλικό του περιβάλλον. Οι ιχνηλατήσεις συνεχίζονται από τις Διευθύνσεις Υγείας Περιφέρειας και Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στους 182 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς χθες κατέληξε μία 58χρονη με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ