Κορονοϊός: Η ανάλυση για τα κρούσματα της Τετάρτης (6/1/2021) – Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες

Το enikos.gr καθημερινά, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό παρουσιάζει την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

Ακολουθεί η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων για την Τετάρτη ανέρχεται στα 816 νέα κρούσματα, με τα αποτελέσματα να συνάδουν με τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν την Τετάρτη 30323, και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,7%. Ο αριθμός των τεστ είναι αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, όπως συνηθίζεται την Τρίτη και την Τετάρτη, αλλά εξακολουθεί να είναι 15-20% χαμηλότερος από τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνταν πριν τις γιορτές. Η συνέχιση αριθμού τεστ στην ίδια τάξη μεγέθους θα συντελέσει στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την διαφαινόμενη αντιστροφή της αποκλιμακωτικής πορείας της πανδημίας, λόγω της γιορτινής χαλάρωσης. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια μείωση της περιστολής από τις 24/12 κατά περίπου 35% σε όλη την επικράτεια, συνδυασμένη με διπλασιασμό των ενεργών επαφών τις ημέρες των Χριστουγέννων (25 και 26/12), γεγονός που έχει ανασχέσει την πτωτική πορεία. Εντούτοις, με τον υπάρχοντα αριθμό τεστ, φαίνεται ότι συνεχίζεται με σημαντική επιβράδυνση η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.

Ο αριθμός θανάτων (48) είναι αυξημένος σε σχέση με την Τρίτη (40), αν και είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι εδώ και πλέον των δέκα ημερών παρέμεινε σε πτωτική πορεία, αν και ακολουθεί με υστέρηση δύο εβδομάδων την καμπύλη αποκλιμάκωσης σε ό,τι αφορά στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), την Τετάρτη ο αριθμός μειώθηκε ελαφρά σε σχέση με την Τρίτη (399 από 405), και παραμένει στα αναμενόμενα επίπεδα. Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση φαίνεται να ακολουθεί αργά την πορεία που διαφαίνονταν και από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι βρισκόμαστε περίπου πέρα από το 50% της αποκλιμάκωσης όπως είχαμε προβλέψει (βλέπε σχήματα 1 και 2). Περιμένουμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί αλλά με χαμηλότερο ρυθμό στις επόμενες ημέρες και σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και στους θανάτους από COVID-19 και με δεδομένη την άρση των μέτρων περιστολής που ισχύουν αυτή την εβδομάδα αναμένεται μια αργή αναστροφή της αποκλιμακωτικής πορείας από τις 27 Ιανουαρίου και έπειτα. Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 3. Στις προβλέψεις έχει συμπεριληφθεί η απόφαση εφαρμογής αυστηρού lockdown από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου, ενώ στις 11 Ιανουαρίου προβλέπεται άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς ξανά και των κομμωτηρίων αλλά και των καταστημάτων με τη μέθοδο του click-away, ενώ η δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβλέπεται να λειτουργήσει δια ζώσης στις 25 Ιανουαρίου. Όπως φαίνεται από το σχήμα, από τις 8 Ιανουαρίου πρόβλέπεται μια αύξηση κρουσμάτων η οποία θα κορυφωθεί στις 11 Ιανουαρίου και η οποία θα οφείλεται στη μείωση της περιστολής που σημειώθηκε στις γιορτές. Από τις 11 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου προβλέπεται μια μείωση κρουσμάτων λόγω της εφαρμογής του lockdown που είναι σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα. Από τις 19 Ιανουαρίου και έπειτα προβλέπεται να διαφανεί μια αύξηση κρουσμάτων που θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, φτάνοντας στο επίπεδο ημερήσιων κρουσμάτων που ήταν η χώρα στις 29 Οκτωβρίου.

Σχήμα 3. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτειαΤο ίδιο σενάριο μέτρων, έχει ληφθεί υπόψιν στα αποτελέσματα του μοντέλου που παρουσιάζονται και στις υπόλοιπες περιοχές. Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, την Τετάρτη παρατηρείται ελαφρώς καθοδική πορεία στη Θεσσαλονίκη με 95 κρούσματα (99 κρούσματα την Τρίτη) και ανοδική στην Αττική με 363 κρούσματα (324 την Τρίτη). Με αυτό τον αριθμό, η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 44% των κρουσμάτων, κι εμφανίζει σχεδόν τετραπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη, δείχνοντας το πόσο έχει αντιστραφεί η κατάσταση μετά την εφαρμογή του lockdown, οπότε εφιστούμε ξανά την προσοχή μας στην Αττική, για την οποία είχε επισημανθεί ο κίνδυνος από τις 29 Νοεμβρίου. Η συνολική αυτή πορεία υποδηλώνει την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική αλλά και τον Κεντρικό και το Νότιο Τομέα της Αθήνας. Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης (όπως υπαγορεύεται από το lockdown) από τις 24 Δεκεμβρίου κατά 15%-20% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Αθήνα δείχνουν ότι διπλασιάστηκαν οι ενεργές επαφές του πληθυσμού τα Χριστούγεννα και την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της Αττικής και τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς, προτείνουμε να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκαν φαινόμενα χαλάρωσης των μέτρων λίγο πριν τα Χριστούγεννα (~20%), και διπλασιασμός των ενεργών επαφών του πληθυσμού τα Χριστούγεννα και την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, γεγονός που δυσχεραίνει την περαιτέρω αποκλιμάκωση (Σχήμα 5). Εάν δεν επανέλθει η εφαρμογή των μέτρων στα επίπεδα που ήταν πριν τις 20 Δεκεμβρίου, τότε η πορεία θα γίνει ξανά ανοδική μετά τις 20 Ιανουαρίου. Η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική (Σχήμα 4), φαίνεται να έχει εισέλθει σε ελαφρά ανοδική τροχιά εδώ και μέρες. Η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρόλο που τις τελευταίες λίγες ημέρες η πορεία της πανδημίας έχει σταθεροποιηθεί σε σχετικά μέτρια επίπεδα συνολικά (κάτω από 100 κρούσματα ανά ημέρα με το συνήθη αριθμό τεστ), καθώς αναμένεται αύξηση κρουσμάτων ως συνέπεια του εορταστικού κλίματος και της αυξημένης κοινωνικής κινητικότητας αλλά και του ανοίγματος των δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου. Και στις δύο μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές αναμένεται ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να φτάσει στο τέλος του μήνα την τιμή που είχε στο τέλος Οκτωβρίου.

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη ΘεσσαλονίκηΌσον αφορά στη Θεσσαλία, καθοδική σε σχέση με την Τρίτη (33 κρούσματα) είναι η πορεία της καμπύλης διασποράς του ιού στη Λάρισα με 24 κρούσματα την Τετάρτη(Σχήμα 6), στην Μαγνησία με 7 κρούσματα (Σχήμα 7) και στην Καρδίτσα με 6 κρούσματα (Σχήμα 8). Ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων στη Μαγνησία φαίνεται να ακολουθεί πτωτική προς σταθερή πορεία που αναμένουμε να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν τα Τρίκαλα με 7 κρούσματα (Σχήμα 9). Λόγω της συνολικά καλής πορείας των πόλεων αυτών, η εφαρμογή του πιο αυστηρού lockdown, θα οδηγήσει σε πτωτικές τάσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Σχήμα 6. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Σχήμα 8. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα ΤρίκαλαΣτην Αιτωλοακαρνανία με 6 κρούσματα την Τετάρτη παρατηρείται μείωση. Ενώ η διασπορά τις τελευταίες ημέρες είχε αρχίσει να κάμπτεται και η σχετική καμπύλη έτεινε να πλησιάσει την πορεία που προέβλεπε η υπολογιστική πλατφόρμα CORE για αυτήν την περίοδο, διαφαίνεται χαλάρωση την περίοδο των γιορτών που έχει ανασχέσει ξανά την πτωτική πορεία (Σχήμα 11). Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται την Τετάρτη ανοδική τάση σε σχέση με την Τρίτη, με 12 κρούσματα (Σχήμα 10), ενώ στην Αρκαδία εντοπίσθηκαν 4 κρούσματα (Σχήμα 12). Η πρόγνωση μας για αυτές τις περιοχές είναι συνολικά θετική με δεδομένη την αντίστοιχη πρόγνωση για τον καιρό στις αρχές του έτους. Παρόλο που τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ανοδική τάση, σε όλες αυτές τις πόλεις, η καλή εφαρμογή του αυστηρού lockdown αυτής της εβδομάδας μέχρι τις 10/1, επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις για το τέλος Ιανουαρίου, οι οποίες και θα επαναξιολογηθούν με τα δεδομένα που θα προκύψουν στις επόμενες ημέρες.

Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην ΑρκαδίαΣτην Εύβοια, με 11 κρούσματα την Τετάρτη, παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την Τρίτη(Σχήμα 13). Και στην Εύβοια η πορεία της καμπύλης διασποράς φαίνεται να είναι σταθεροποιημένη σε περίπου 5 κρούσματα κατά μέσο όρο.Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην ΕύβοιαΌσον αφορά τις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, η Ημαθία εμφανίζει ελαφριά μείωση με 16 κρούσματα την Τετάρτη (Σχήμα 14). Μείωση παρατηρήθηκε και στις Σέρρες με 9 κρούσματα (Σχήμα 23), στην Δράμα με 3 κρούσματα (Σχήμα 18), στην Φλώρινα με 6 κρούσματα (Σχήμα 17). Αντίθετα αύξηση παρατηρήθηκε στην Πέλλα με 9 κρούσματα (Σχήμα 15) και η κατάσταση παρέμεινε σταθερή στην Πιερία με 8 κρούσματα (Σχήμα 21). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα όλες αυτές οι πόλεις εμφανίζουν συνολικά πτωτική πορεία, αν και τις τελευταίες ημέρες διαγράφονται κάποιες ανοδικές τάσεις. Καθοδική σε σχέση με την Τρίτη (32 κρούσματα) είναι η πορεία της διασποράς στην Κοζάνη με 23 κρούσματα την Τετάρτη (Σχήμα 16), η οποία ενώ όλη την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα φαινόταν να έχει μπει σε φάση ισχυρής αποκλιμάκωσης, ως αποτέλεσμα του εφαρμοζόμενου σκληρού lockdown από το Σάββατο 19/12 (συντελώντας σε μείωση των επαφών από την ημέρα εφαρμογής του σε επίπεδο άνω του 90%), προκαλεί ανησυχία η χαλάρωση των μέτρων (κατά 50%) μετά τις 23 Δεκεμβρίου, η οποία είχε αναστρέψει την μέχρι πρότινος έντονα πτωτική πορεία. Εντούτοις, είναι θετικό το γεγονός, ότι παρά τον αυξημένο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, η πορεία εμφανίζεται σταθεροποιημένη, οπότε ευελπιστούμε ότι δεν θα ακολουθήσει άλλη συστηματική άνοδος ή ακόμα καλύτερα θα συνεχισθεί η πτωτική πορεία. Παρόμοια φαινόμενα είχαμε και στη Φλώρινα (Σχήμα 17), στην οποία επίσης φαίνεται να επανέρχεται η πτωτική πορεία. Συνεπώς, απαιτείται αυξημένος αριθμός τεστ ελέγχου και εκτεταμένη ιχνηλάτηση για την αναχαίτιση της διαφαινόμενης αυξητικής πορείας της διασποράς, καθώς και έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων. Τέλος, τα Γρεβενά με 0 κρούσματα την Τετάρτη (Σχήμα 22), και η Καστοριά με 2 κρούσματα (Σχήμα 24) παρουσιάζουν συνολικά πτωτική πορεία της διασποράς αλλά με μικρή κλίση. Συνολικά στη Μακεδονία, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πορεία της Κοζάνης, και σε μικρότερο βαθμό για το Κιλκίς και τις Σέρρες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη.

Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην ΚαστοριάΌσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη διαφαίνεται καθοδική τάση καθώς εντοπίστηκαν 12 κρούσματα (Σχήμα 25). Όμοια στην Ξάνθη με 8 κρούσματα την Τετάρτη (Σχήμα 27), ο αριθμός είναι μειωμένος σε σχέση με τα δεδομένα της Τρίτης (20 κρούσματα). Συνολικά τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται τροχιά αποκλιμάκωσης. Στη Ροδόπη φαίνεται να ελέγχεται η διασπορά με ελαφρώς κλιμακούμενη πορεία σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Στην Ξάνθη έχουμε μια συνολική σταθεροποίηση της διασποράς αλλά σε σχετικά υψηλό επίπεδο, ενώ και στον Έβρο με 20 κρούσματα την Τετάρτη (Σχήμα 26), συνολικά φαίνεται να σταθεροποιείται η μέχρι πρότινος ελαφρά ανοδική πορεία, όμως ασφαλέστερα συμπεράσματα θα εξαχθούν έχοντας διαθέσιμα και δεδομένα των επομένων ημερών. Με την εικόνα που παρουσιάζεται τώρα, από αυτές περιοχές, περισσότερο ανησυχεί η Ροδόπη, ενώ ο Έβρος και η Ξάνθη φαίνονται να βρίσκονται σε πτωτική πορεία.

Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη ΞάνθηΣτη Λέσβο παρατηρήθηκε ελαφριά μείωση σε σχέση με την Τρίτη με 9 κρούσματα την Τετάρτη (Σχήμα 28) και έχει επανέλθει η συνολικά πτωτική πορεία. Στην Κέρκυρα με 0 κρούσματα (Σχήμα 29) και κυρίως στο Ηράκλειο με 0 κρούσματα (Σχήμα 30), η εξέλιξη της πανδημίας διαφαίνεται ότι έχει περιέλθει σε σταθερή πτωτική πορεία, ενώ στα Χανιά με 2 κρούσματα (Σχήμα 31), φαίνεται να επανερχόμαστε σε σταθεροποίηση. Στη Χίο με 0 κρούσματα (Σχήμα 32) η πορεία της πανδημίας φαίνεται να είναι καθοδική, ενώ στην Θάσο με 3 κρούσματα (Σχήμα 33) η πορεία χρήζει προσοχής γιατί φαίνεται να απομακρύνεται από τη σταθερή πορεία που προέβλεπε το μοντέλο CORE. Περισσότερα συμπεράσματα για την διαφαινόμενη τάση θα φανούν στις επόμενες ημέρες.

Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Χίο

Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην ΘάσοΣυμπεράσματα:Η συνολική πορεία των κρουσμάτων, αλλά και η αποκλιμάκωση που παρατηρείται στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), μετά τα αποτελέσματα της Τετάρτης, συνάδει με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα. Παρά την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, η πορεία της τελευταίας διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Οι παραπάνω παρατηρήσεις τείνουν στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου θα πρέπει να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο από τη στιγμή που συνολικά στη χώρα φαίνεται να έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του συγκεκριμένου επιδημικού κύματος του Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά, συνιστάται προσεκτική μελέτη των αποτελεσμάτων των επόμενων ημερών, λόγω του συνωστισμού που προέκυψε στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και στην αυξημένη κίνηση σε δημόσιους χώρους λόγω των αργιών. Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, διαφαίνεται ότι η κινητικότητα τις ημέρες της πρωτοχρονιάς δεν ήταν τόσο αυξημένη όσο τις ημέρες των Χριστουγέννων, και τα αποτελέσματα της αυξημένης κινητικότητας αποτυπώνονται έντονα στην Αττική, ενώ πλέον στη Θεσσαλονίκη, και στις άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος όπως η Κοζάνη και η Φλώρινα που είχε παρατηρηθεί άνοδος τις ημέρες πριν τα Χριστουγεννα, πλέον έχουν επανέλθει σε σταθεροποιητική ή και ελαφρά πτωτική τροχιά. Συνεπώς, με εξαίρεση την Αττική, φαίνεται να έχουν επανέλθει τα επίπεδα εφαρμογής του lockdown σχεδόν τα προ εορτών επίπεδα. Η πορεία των αμέσως επομένων ημερών θα αντικατοπτρίσει καλύτερα τι συνέβη την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 3,7% (η ημερήσια τιμή την Τετάρτη είναι 2,7%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι 0,76 (τιμές του Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Εντούτοις, παραμένουμε επιφυλακτικοί τόσο για την πορεία τις επόμενες ημέρες λόγω της αυξημένης κινητικότητας, όσο και στο πόσο καθαρά θα αποτυπωθούν οι οποιεσδήποτε τάσεις, με βάση των αριθμό των τεστ που θα πραγματοποιηθούν λόγω των συνεχόμενων αργιών. Πάντως τα σημερινά δεδομένα (και η διαφαινόμενη χαλάρωση εφαρμογής των μέτρων στα μεγάλα αστικά κέντρα τις μέρες των Χριστουγέννων και σε σημαντικό βαθμό και την Πρωτοχρονιά) και η σύγκρισή τους με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι με βάση τις διαφοροποιήσεις στην επιδημιολογική εικόνα από περιοχή σε περιοχή, και τη διαφορετική μετεωρολογία και το πως αυτή θα επηρεάσει τη μεταδοτικότητα, η αγορά θα μπορούσε να ανοίξει σε περιοχές με μικρή επιβάρυνση και μικρό πληθυσμό, και η πορεία αυτών να αποτελέσει οδηγό για άνοιγμα ή μη των αντίστοιχων δραστηριοτήτων σε άλλες περιοχές. Αντίστοιχα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι εμβολιασμοί ως μέσο ανάσχεσης της διασποράς στην κοινότητα στοχεύοντας σε περιοχές της χώρας όπου με βάση τα μοντέλα προσομοίωσης ανιχνεύονται τάσεις αναζωπύρωσης μετά την άρση του lockdown. Το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων θα πρέπει να συνοδευτεί με:

  • Αύξηση της τηλε-εργασίας στο 70% και επιτήρηση της εφαρμογής του μέτρου
  • Σημαντική αύξηση (τριπλασιασμός) των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2
  • Απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και δημόσιους χώρους και σχολεία
  • Επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού

Τα τελευταία 3 μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν με στόχευση σε περιοχές που έχουν υψηλή πιθανότητα αναζωπύρωσης της πανδημίας σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα επεξεργασμένα από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE ώστε να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά για την αναχαίτιση πιθανών τάσεων αναζωπύρωσης προληπτικά. Με εφαρμογή των παραπάνω συνδυαστικά μπορούμε να ανοίξουμε υπό προϋποθέσεις την αγορά και την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση διά ζώσης ελέγχοντας την πανδημία έτσι ώστε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τον υγειονομικό κίνδυνο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ