Κορονοϊός: Η ανάλυση για τα κρούσματα της Δευτέρας (8/2/2021) – Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες

Το enikos.gr καθημερινά, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό παρουσιάζει την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

Ακολουθεί η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Δευτέρας ανέρχεται στα 638 νέα κρούσματα, με τα αποτελέσματα να συνάδουν από τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (n=635). Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 18.152, και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 3,5%. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα των 40.000 την ημέρα (όπως στις 28 και 29/1, αλλά και την Κυριακή και τη Δευτέρα) ή και ακόμα μεγαλύτερος, θα συντελέσει στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Γενικά όμως θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας τα rapid test για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός θανάτων (25) είναι αυξημένος σε σχέση με την Κυριακή (21), και όπως είχαμε προβλέψει από την προηγούμενη εβδομάδα, δεν αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κάτω από τους 20 (σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας τιμής), με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που έχει ήδη ξεκινήσει.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), τη Δευτέρα ο αριθμός τους αυξήθηκε σε σχέση με την Κυριακή (276 από 262), και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τελευταίων 5 ημερών φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η αποκλιμάκωση και ξεκίνησε η ανοδική πορεία που αναμέναμε. Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση φαίνεται να ακολουθεί την πορεία που διαφαίνονταν και από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι πλέον ξεπερνάμε τη φάση της αποκλιμάκωσης (βλέπε σχήματα 1 και 2) και εισερχόμαστε σε νέα ανοδική τροχιά.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 3. Η ανάλυσή μας έχει επικαιροποιηθεί με βάση την απόφαση εφαρμογής αυστηρού lockdown από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου. Στις 11 Ιανουαρίου λάβαμε υπόψη το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, λιανικού εμπορίου και των εμπορικών καταστημάτων από τη Δευτέρα 18/1, ενώ επιπλέον, έχει ληφθεί υπόψη το άνοιγμα τις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις κίτρινες περιοχές. Στις κόκκινες περιοχές, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου έχει γίνει άνοιγμα μόνο των Γυμνασίων (και συνεχίζεται το καθεστώς τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια), στις οποίες επίσης, η λειτουργία του λιανεμπορίου θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο click away, και η λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Από τη Δευτέρα, έχουν ληφθεί υπόψιν τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή(5 Φεβρουαρίου) για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα και Χαλκιδική και που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου και μέχρι τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου (εν αναμονή περαιτέρω ανακοινώσεων).

Όπως φαίνεται από το διάγραμμα, από τις 8 Ιανουαρίου έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων μέχρι τις 11 Ιανουαρίου η οποία οφείλεται στη μείωση της περιστολής που σημειώθηκε στις γιορτές. Από τις 11 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου προβλεπόταν μια μείωση κρουσμάτων λόγω της εφαρμογής του lockdown και η οποία όντως παρατηρήθηκε. Εντούτοις, όπως είχαμε προβλέψει, από τις 23 Ιανουαρίου και έπειτα διαφαίνεται αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο των κρουσμάτων. Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία πρόκειται να επιφέρει μια σταθεροποίηση ή και ελαφρά μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Παρ’όλα αυτά, μετά από τις 17/2 προβλέπεται μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Σχήμα 3. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Το ίδιο σενάριο μέτρων, έχει ληφθεί υπόψη στα αποτελέσματα του μοντέλου που παρουσιάζονται σε επιμέρους περιοχές της επικράτειας.

Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, παρατηρείται ανοδική πορεία στη Θεσσαλονίκη με 80 κρούσματα (76 κρούσματα την Κυριακή), και καθοδική στην Αττική με 319 κρούσματα (355 την Κυριακή). Με αυτό τον αριθμό (και με τις αβεβαιότητες που εισάγει ο κυμαινόμενος αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο της επικράτειας καθημερινά, αλλά και η μη γνώση του αριθμού των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ανά περιοχή), η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των κρουσμάτων, κι εμφανίζει λίγο λιγότερα από τετραπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Γι’αυτό εφιστούμε ξανά την προσοχή μας στην Αττική (Σχήμα 4), για την οποία είχε επισημανθεί ο κίνδυνος από τις 29 Νοεμβρίου. H Αττική αναμένεται να περάσει από το κόκκινο στο πορτοκαλί στις 13/2 μέχρι τις 19/2 αλλά στις 20/2 αναμένεται να ξανακοκκινήσει.

Η πορεία της διασποράς στη Θεσσαλονίκη (Σχήμα 5), ακολουθεί την αύξηση που αναμέναμε αυτή την εβδομάδα. Συνεπώς, παρόλο που η κατάσταση ήταν μέχρι τώρα καλή, η αναμενόμενη τάση είναι ανοδική με βάση τη λειτουργία δραστηριοτήτων που ήδη ισχύουν (άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου, των οικονομικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις 18 Ιανουαρίου και το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την 1η Φεβρουαρίου), οπότε η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Εντούτοις, η εφαρμογή των μέτρων που εφαρμόσθηκαν από τις 6 Φεβρουαρίου, αναμένεται να επιφέρουν επιβράδυνση τις διασποράς που θα γίνει αντιληπτή από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά τη Θεσσαλία, σταθερή σε σχέση με την Κυριακή (7 κρούσματα) είναι η πορεία της καμπύλης διασποράς του ιού στη Λάρισα με 7 κρούσματα (Σχήμα 6), και καθοδική στην Μαγνησία με 2 κρούσματα (Σχήμα 7), αλλά και την Καρδίτσα με 2 κρούσματα (Σχήμα 8). Καθοδική τάση εμφανίζει η πορεία της πανδημίας και στα Τρίκαλα με 2 κρούσματα (Σχήμα 9). Λόγω της συνολικά καλής πορείας των πόλεων αυτών, η εφαρμογή του πιο αυστηρού lockdown, οδηγεί σε πτωτικές τάσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όπως είχε προβλεφθεί από την αρχή του έτους.

Σχήμα 6. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Σχήμα 8. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται πτώση σε σχέση με την Κυριακή με 39 κρούσματα (Σχήμα 10). Παρ’ όλα αυτά προβληματίζει η συνολικά έντονα αυξητική πορεία, η οποία αναμένεται να αναχαιτιστεί με τη εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από τις 6 Φεβρουαρίου και η περιφερειακή ενότητα μπορεί να βγει από τον χαρακτηρισμό ως «κόκκινη» περιοχή μετά τις 27-28 Φεβρουαρίου. Σταθερή εμφανίζεται η κατάσταση στη Λακωνία η οποία με 1 κρούσμα όπως και την Κυριακή, με τη συνολική τάση πλέον να είναι καθοδική (Σχήμα 12). Καθοδική πορεία παρουσιάζεται επίσης τόσο στην Αργολίδα με 3 κρούσματα (Σχήμα 14), όσο και στην Αρκαδία, όπου εντοπίσθηκαν 2 κρούσματα (Σχήμα 11). Όσον αφορά άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αύξηση σε σχέση με την Κυριακή εμφανίζει η κατάσταση στη Μεσσηνία με 3 κρούσματα (Σχήμα 13). Συνεπώς υπάρχει ανάγκη αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης στην Πελοπόννησο (και ιδιαίτερα στην Αχαΐα) με σκοπό την διακοπή των αλυσίδων μετάδοσης. Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Μεσσηνία

Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην ΑργολίδαΣτην Αιτωλοακαρνανία (Σχήμα 15) με 4 κρούσματα παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την Κυριακή (2 κρούσματα) (Σχήμα 15). Στην Εύβοια, με 46 κρούσματα, παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την Κυριακή (Σχήμα 16) και συνολικά ακολουθείται έντονα ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες. Παρά το lockdown που αποφασίστηκε η Εύβοια προβλέπεται να παραμείνει «κόκκινη» μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Καθοδική τάση είχαμε στη Βοιωτία με 3 κρούσματα (Σχήμα 17). Αντίθετα στη Φθιώτιδα με 5 κρούσματα (Σχήμα 18) παρατηρείται ανοδική πορεία. Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

Όσον αφορά τις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, ανοδική εμφανίζεται η κατάσταση στην Ημαθία με 2 κρούσματα (Σχήμα 19), στο Κιλκίς με 3 κρούσματα (Σχήμα 24), στις Σέρρες με 2 κρούσματα (Σχήμα 28), στην Καβάλα με 6 κρούσματα (Σχήμα 25), στην Πέλλα με 2 κρούσματα (Σχήμα 20) και στην Πιερία με 5 κρούσματα (Σχήμα 21). Αντίθετα καθοδική είναι η πορεία της πανδημίας στη Φλώρινα με 0 κρούσματα (Σχήμα 22) και στην Χαλκιδική με 8 κρούσματα (Σχήμα 30). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα όλες αυτές οι πόλεις εμφανίζουν συνολικά πτωτική πορεία, αν και τις τελευταίες ημέρες διαγράφονται κάποιες ανοδικές τάσεις. Ανοδική σε σχέση με την Κυριακή (1 κρούσμα) είναι η πορεία της διασποράς στην Κοζάνη με 4 κρούσματα (Σχήμα 21), στην οποία έχουν αποδώσει τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τέλος, τα Γρεβενά με 0 κρούσματα παρουσιάζουν πτώση (Σχήμα 27), και η Καστοριά με 0 κρούσματα (Σχήμα 29) παρουσιάζει συνολικά πτωτική πορεία της διασποράς. Συνολικά στη Μακεδονία, η εικόνα συνολικά είναι καλή για τις περισσότερες επιμέρους περιοχές με εξαίρεση τη Χαλκιδική στην οποία είναι αναγκαία η εφαρμογή αυστηρών μέτρων. Παρά την εφαρμογή αυτών των μέτρων η Χαλκιδική προβλέπεται να παραμείνει «κόκκινη» μέχρι το τέλος του μήνα, εκτός εάν η εφαρμογή των πιο αυστηρών μέτρων που ισχύουν από τις 6 Φεβρουαρίου, παραταθούν και μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

Όσον αφορά τη Θράκη, στη Ροδόπη διαφαίνεται καθοδική τάση καθώς εντοπίστηκε 1 κρούσμα (Σχήμα 31). Όμοια, στην Ξάνθη με 1 κρούσμα (Σχήμα 33), ο αριθμός είναι μειωμένος σε σχέση με τα δεδομένα της Κυριακής(2 κρούσματα), και συνολικά τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται τροχιά αποκλιμάκωσης. Στον Έβρο με 0 κρούσματα (Σχήμα 32), έχουμε μείωση, η οποία ελπίζουμε να συνεχιστεί ώστε να μην ανατραπεί η σταθεροποιητική πορεία των προηγουμένων ημερών. Με την εικόνα που παρουσιάζεται τώρα, συνολικά όλες οι επιμέρους αυτές περιοχές βρίσκονται σε πτωτική πορεία. Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ξάνθη

Στη Λέσβο, όπως και την Κυριακή, δεν εντοπίστηκαν κρούσματα (Σχήμα 34) και η συνολική πορεία των τελευταίων ημερών υποδεικνύει πτωτική τάση. Στην Κέρκυρα με 0 κρούσματα (Σχήμα 35) η εξέλιξη της πανδημίας διαφαίνεται ότι έχει περιέλθει και παραμένει σε σταθερή πτωτική πορεία. Αντίθετα στα Χανιά με 2 κρούσματα (Σχήμα 37) παρουσιάζεται αύξηση σε σχέση με την Κυριακή. Στο Ηράκλειο με 7 κρούσματα παρουσιάζεται πτώση σε σχέση με την Κυριακή (Σχήμα 36). Στη Χίο με 0 κρούσματα (Σχήμα 38) η πορεία της πανδημίας φαίνεται να είναι σταθερή, όπως και στη Θάσο με 1 κρούσμα (Σχήμα 39). Περισσότερα συμπεράσματα για την διαφαινόμενη τάση θα φανούν στις επόμενες ημέρες. Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο

Συμπεράσματα:

Η αύξηση πλέον που παρατηρείται στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), καθώς και ο αριθμός των θανάτων συνάδουν που παρατηρήθηκαν συνάδουν με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα, ενώ πλέον και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει ανησυχητικός, ιδιαίτερα για την Αττική, με δεδομένο και το χαμηλό αριθμό των τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιήθηκαν. Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνονται και στο δείκτη θετικότητας. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας μειώθηκε στο 2,9% (η ημερήσια τιμή είναι 3,5%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι πλέον 1,32 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Οι τιμές αυτές δείχνουν ότι αν και καλώς εφαρμόσθηκε το γενικευμένο lockdown της 3ης Ιανουαρίου, έτσι ώστε να αποσβεσθούν όποιες αποκλίσεις στην εφαρμογή των μέτρων υπήρξαν κατά την περίοδο των εορτών, δημιουργώντας θετικές προοπτικές στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας που ξεκίνησε από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί διότι όπως είχαμε επισημάνει από το προ-προηγούμενο Σαββατοκύριακο, τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών, δείχνουν ότι σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει συνολικά αύξηση, δημιουργώντας ανησυχία τόσο για την πορεία της πανδημίας, όσο και για την πραγματική εξάπλωση του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στην κοινότητα. Αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα των επομένων ημερών, όπου ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης θα παραμείνει στα συνήθη επίπεδα (άνω των 40.000 ανά ημέρα), και ελπίζουμε να συνεχίσει στα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας, δηλαδή άνω των 45.000, και να συνεχίσει να αυξάνει άμεσα, φτάνοντας τα 80.000-100.000 τεστ ημερησίως. Επιπλέον, με βάση τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας, καλώς εφαρμόσθηκαν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από τις 6 Φεβρουαρίου, τα οποία ίσως χρειαστούν επιπλέον αναθεώρηση, με βάση την επιδημιολογική εικόνα που θα επικρατήσει. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνονται να είναι ικανά να αναχαιτίσουν προσωρινά την επέλαση ενός τρίτου κύματος, εν αναμονή και επιπλέον στοιχείων, τόσο για τη μεταδοτικότητα του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2, όσο και της διασποράς του στην κοινότητα.

Παρά την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας που εφαρμόσθηκαν από τα τέλη Οκτωβρίου, η πορεία της τελευταίας διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Οι παραπάνω παρατηρήσεις τείνουν στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου θα πρέπει να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο από τη στιγμή που συνολικά στη χώρα φαίνεται να έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του συγκεκριμένου επιδημικού κύματος του Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά, συνιστάται προσεκτική μελέτη των αποτελεσμάτων των επόμενων ημερών, λόγω του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων και από αυτή την εβδομάδα και του λιανικού εμπορίου. Με βάση τη συνολική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, έχουμε εντελώς διαφορετική κατανομή στο χάρτη των κρουσμάτων, και πλέον μεγαλύτερη ανησυχία, εγείρουν οι τάσεις που παρατηρούνται στην Κεντρική Ελλάδα. Ενώ δηλαδή, τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και οι άλλες πόλεις της Μακεδονίας είχαν μέχρι τώρα πολύ καλή πορεία (με επιφύλαξη για τη Χαλκιδική), και σύμφωνη με τα μέτρα που ακόμα ισχύουν (ή και τα πιο αυστηρά lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές) και συνάδουν και με τις προβλέψεις του μοντέλου, σε περιοχές όπως η Εύβοια και η Αχαΐα παρατηρούνται έντονα ανοδικές τάσεις. Στην Αττική ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να προβληματίζει και δεδομένης της σύγκλισης των μετρούμενων κρουσμάτων με τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE, αναμένεται άνοδος τις επόμενες ημέρες. Για να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης, πρέπει οπωσδήποτε να ενταθούν οι έλεγχοι της εφαρμογής των μέτρων, αλλά και ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν κάποιες έντονες αυξητικές τάσεις σε επιμέρους περιοχές τις τελευταίες ημέρες, με κυριότερες την Αχαΐα και την Εύβοια, στις οποίες προτείνεται να εντατικοποιηθούν τα τεστ ανίχνευσης και η ιχνηλάτηση. Eπίσης πλέον προβληματίζουν η Χαλκιδική και (σε μικρότερο βαθμό) το Ηράκλειο. Συνολικά, τα τεστ ανίχνευσης θα πρέπει να διπλασιαστούν τουλάχιστον και να δίνεται έμφαση στοχευμένα στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η δυναμική της διασποράς φαίνεται να είναι ανησυχητική για 1-2 ημέρες ώστε να ανιχνεύονται οι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί φορείς και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης βάζοντάς τους σε καραντίνα. Με δεδομένο το άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου χωρίς επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας από το τέλος Ιανουαρίου, καλό θα ήταν να αυξήσουμε σημαντικά (κατά 2 και 3 φορές σε σχέση με τη Δευτέρα) τα τεστ ανίχνευσης του SARSCoV-2 στην κοινότητα, στοχεύοντας στις περιοχές υψηλού κινδύνου για να λάβουμε προληπτικά μέτρα.Για τους λόγους ανησυχίας που εγείρει και η παρουσία στην κοινότητα του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 και προκειμένου να περιορίσουμε ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την ευρεία διασπορά του, προτείνουμε τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

– εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για την τηλεργασία (όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά τουλάχιστον 50%) ή ακόμη και αύξηση του ελάχιστου ορίου τηλεργασίας στο 70% όπου αυτό είναι δυνατόν τόσο από δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς – είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα πολύ μεγαλύτερη επιτήρηση της εφαρμογής της σχετικής ΚΥΑ από όλους τους εργοδότες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

– αύξηση του αριθμού των δοκιμών (συμπεριλαμβανομένων τόσο των δοκιμών RT-PCR όσο και των ταχέων δοκιμών που βασίζονται σε αντιγόνα) σε ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόσο για το διδακτικό προσωπικό όσο και για τους μαθητές (ειδικά αυτά του λυκείου για όσα λύκεια έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν)

– αύξηση του αριθμού της γενετικής αλληλούχισης στα δείγματα που λαμβάνονται από τα ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να μας επιτρέψουν να εκτιμήσουμε την πραγματική εξάπλωση του Β.1.1.7 στην κοινότητα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να ζητηθεί από όλα τα επιστημονικά ιδρύματα που διαθέτουν μια διάταξη αλληλούχισης (κατά προτίμηση next generation sequencing (NGS) ή ακόμα και παλαιότερης γενιάς) να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης του Β.1.1.7. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τα επίσημα κέντρα μοριακής ανάλυσης αλλά και όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα που διαθέτουν όργανα γενετικής αλληλούχισης. Το έργο πρέπει να συντονιστεί από το εθνικό κέντρο αναφοράς στην Αθήνα, αλλά θα πρέπει να μοιραστεί σε ένα αναλυτικό δίκτυο που να συμπεριλάβει όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά εργαστήρια που έχουν την τεχνική ικανότητα να αλληλουχίσουν το γονιδίωμα του κορονοϊού για να ταυτοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η πραγματική διασπορά του Β.1.1.7 στην ελληνική κοινότητα.

– Να γίνει αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, για να χρησιμοποιηθεί ως ενεργός έλεγχος της δυναμικής της πανδημίας και να δημιουργηθεί τεχνητή ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

– Να γίνει χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα (συσκευές απολύμανσης και φιλτραρίσματος αέρα) σε σχολικές αίθουσες με πάνω από 17 μαθητές, μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια και δημόσιους χώρους. Αυτό θα συντελέσει σε μείωση κατά 20-25% του συνολικού ρυθμού μετάδοσης (καθώς η αερομεταφερόμενη μετάδοση αντιπροσωπεύει το 25-30% του συνόλου).Η επιτυχής διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου τους επόμενους δύο μήνες είναι κρίσιμη όχι μόνο για την προστασία της υγείας του πληθυσμού της χώρας αλλά και για την επιτυχημένη λειτουργία του τουρισμού. Καθώς τα τουριστικά πακέτα για τα μεγάλα τουριστικά θέρετρα της χώρας κλείνονται κατά το πλείστον το Μάρτιο, θα είναι καθοριστικό να έχουμε αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί επιτυχημένα την υγειονομική κρίση και ότι είναι ένας τουριστικός προορισμός υγειονομικά ασφαλής. Για να συνδυάσουμε την καλή υγειονομική διαχείριση με την προάσπιση της οικονομικής δραστηριότητας και της ομαλής κοινωνικής λειτουργίας θα πρέπει να προετοιμάζουμε τις υποδομές μας με τις μεθόδους που προτείνονται παραπάνω ώστε να μειώνουμε ενεργά την πιθανότητα έκθεσης του πληθυσμού σε μεγάλο ιικό φορτίο. Με δεδομένη την παρουσία του πιο μεταδοτικού στελέχους Β.1.1.7 στην Ελλάδα, αυτή η απαίτηση γίνεται ακόμη πιο πιεστική τη Δευτέρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ