Κορονοϊός: Οι προβλέψεις του καθηγητή Σαρηγιάννη για την πορεία των κρουσμάτων στην “κόκκινη” Αττική

Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στην Αττική εκφράζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως επισημαίνει χρειάζεται προσοχή στο Λεκανοπέδιο, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού συνεχίζει να προβληματίζει και δεδομένης της σύγκλισης των μετρούμενων κρουσμάτων με τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE, αναμένεται άνοδος τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας του κ. Σαρηγιάννη που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, η Αττική αναμένεται να βγει μόνο για λίγες ημέρες από το “κόκκινο”, και συγκεκριμένα στις 13 Φεβρουαρίου έως τις 19 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, θα πρόκειται για μια προσωρινή βελτίωση και όχι για ουσιαστική αλλαγή των δεδομένων, καθώς σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα στις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξανακοκκινίσει.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, η πορεία της διασποράς ακολουθεί την αύξηση που αναμένουν οι ειδικοί αυτή την εβδομάδα. “Συνεπώς, παρόλο που η κατάσταση ήταν μέχρι τώρα καλή, η αναμενόμενη τάση είναι ανοδική με βάση τη λειτουργία δραστηριοτήτων που ήδη ισχύουν, οπότε η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Εντούτοις, η εφαρμογή των μέτρων που εφαρμόσθηκαν από τις 6 Φεβρουαρίου, αναμένεται να επιφέρουν επιβράδυνση τις διασποράς που θα γίνει αντιληπτή από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεσή τους ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχετικά με κρούσματα σε όλη την επικράτεια, όπως φαίνεται από το διάγραμμα, από τις 8 Ιανουαρίου έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων μέχρι τις 11 Ιανουαρίου η οποία οφείλεται στη μείωση της περιστολής που σημειώθηκε στις γιορτές. Από τις 11 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου προβλεπόταν μια μείωση κρουσμάτων λόγω της εφαρμογής του lockdown και η οποία όντως παρατηρήθηκε. Εντούτοις, όπως είχαμε προβλέψει, από τις 23 Ιανουαρίου και έπειτα διαφαίνεται αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο των κρουσμάτων. Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία πρόκειται να επιφέρει μια σταθεροποίηση ή και ελαφρά μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, μετά από τις 17 Φεβρουαρίου προβλέπεται μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Ανησυχία επικρατεί και για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, καθώς αυξάνονται οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία καθώς και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Την Παρασκευή οι διασωληνωμένοι ήταν 246, το Σάββατο 249 ενώ την Κυριακή 262. “Φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η αποκλιμάκωση και ξεκίνησε η ανοδική πορεία που αναμέναμε. Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση φαίνεται να ακολουθεί την πορεία που διαφαίνονταν και από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο παρακάτω σχήμα” σημειώνουν στην ανάλυσή των ειδικών του ΑΠΘ.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων, εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κάτω από τους 20 (σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας τιμής), με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που έχει ήδη ξεκινήσει.

Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ