Κορονοϊός: Εφιαλτικές εκτιμήσεις ίσως και για 850 διασωληνωμένους στη χώρα έως τα τέλη Μαρτίου

Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη σχετικά με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό. Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών κάνουν ακόμη πιο απαισιόδοξες τις προβλέψεις του, οι οποίες εξάγονται με βάση την υπολογιστική πλατφόρμα CORΕ που έχει αναπτύξει η Ερευνητική Ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

Οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ήταν 605 την Τρίτη από 564 την Καθαρά Δευτέρα και σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Σαρηγιάννη, αναμένεται να πλησιάσουν ίσως και τους 850 μέχρι το τέλος του Μαρτίου με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη, εάν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης. Υπενθυμίζεται ότι η επί τα χείρω αναθεώρηση του αριθμού των διασωληνωμένων έγινε μέσα σε λίγα 24ωρα καθώς η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 700 διασωληνωμένους μέχρι τις 25 Μαρτίου.

“Ο αριθμός θανάτων (59) ήταν την Τρίτη σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τη Δευτέρα (46), και όπως είχαμε προβλέψει από την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 50, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι και κοντά στα 80 μέχρι το τέλος Μαρτίου (σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας τιμής), με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων” αναφέρουν στην ανάλυσή τους για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, o καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος.

Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.Η πορεία των κρουσμάτων

Από τις 23 Ιανουαρίου και έπειτα διαφαίνεται αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο των κρουσμάτων, η οποία έγινε ιδιαίτερα έντονη μετά τις 17/2, η οποία και συνεχίζεται μέχρι τώρα. “Λόγω της ισχυρής παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών, πιστεύουμε ότι για να επιτευχθεί κάμψη της επιδημικής καμπύλης, θα πρέπει να γίνει αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία να επέλθει επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων προς το τέλος του μήνα. Επίσης προβληματική θα είναι η αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας την επόμενη εβδομάδα, λόγω του μειωμένου αριθμού των τεστ ανίχνευσης που θα πραγματοποιηθούν και την επερχόμενη Καθαρά Δευτέρα. Πάντως για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για οικονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές/αθλητικές δραστηριότητες, θα πρέπει να δημιουργήσουμε την κατάλληλη υποδομή ώστε να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την υπερμετάδοση των μεταλλαγμένων στελεχών εκεί όπου συμβαίνει μάλλον, δηλαδή στους τόπους εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς” αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ειδικοί του ΑΠΘ.

Σχήμα 3. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ