Κορονοϊός: Δικογραφίες σε βάρος 20 ατόμων για διασπορά fake news μέσω διαδικτύου

Δύο διαφορετικές δικογραφίες σχηματίστηκαν σε βάρος 20 ατόμων για διασπορά fake news σχετικά με τον κορονοϊό. Η εξέλιξη αυτή ήρθε κατόπιν έρευνας που πραγματοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ιστοσελίδες που διατηρούν αρνητές του εμβολίου, της μάσκας και του κορονοϊού.

Κορονοϊός: Δύο οι έρευνες για διασπορά fake news

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η πρώτη έρευνα αφορά στην ομάδα “Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς”. Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησαν στην ταυτοποίηση του διαχειριστή της ιστοσελίδας και ακόμη τεσσάρων ατόμων, που είχαν ενεργό ρόλο στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα και από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου και των τραπεζών, καθώς οι εμπλεκόμενοι καλούσαν τους πολίτες να καταθέσουν χρήματα, ώστε να κινήσουν τις διαδικασίες που τους υπόσχονταν. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διέγερση σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε δύο προφίλ στο Facebook. Εμπλέκονται 15 άτομα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και άλλες περιοχές. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, τα συγκεκριμένα άτομα καλούσαν τους πολίτες να μη βάζουν μάσκες στα παιδιά τους, όταν πηγαίνουν στο σχολείο.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνονται τα εξής:

“Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διερευνήθηκαν δύο υποθέσεις, διαδικτυακής διασποράς ψευδών ειδήσεων, για την πανδημία Covid-19 και σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος συνολικά 20 ατόμων, για διέγερση σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων, μέσω διαδικτύου.

Στην πρώτη υπόθεση, προηγήθηκαν καταγγελίες σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προέτρεπαν τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ιδιαίτερα κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στοιχείων μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, για την εξακρίβωση των στοιχείων κατόχων των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών.

Από την αξιοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν, καθώς και την περαιτέρω αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και ομάδων κοινωνικής δικτύωσης, που είχαν αναρτήσει σχετικές δημοσιεύσεις.

Αναφορικά με τη δεύτερη υπόθεση, η διερεύνησή της πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για ιστοσελίδα, μέσω της οποίας διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις, που προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αλληλογραφία με τους εμπλεκομένους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του διαχειριστή της ιστοσελίδας και ακόμη 4 ατόμων.

Ακολούθως, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε κατ’ οίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και αποδείξεις συναλλαγών, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.