Κορινθία: Τα παιδιά των παλαιοχριστιανών μιλούν για τον τρόπο ζωής τους – «Παράτησα το σχολείο, βόσκω τα κατσίκια του πατέρα μου»

Την καθημερινότητά τους και τον τρόπο ζωής τους, αποκομμένα από τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, αποκαλύπτουν τα παιδιά της οικογένειας των παλαιοχριστιανών που ζουν σε μία καλύβα που στο εσωτερικό της κρύβει ένα λαγούμι 30 μέτρων, στην Κορινθία.

Πρόκειται για τον μικρό Χριστόφορο, ένα από τα συνολικά 6 παιδιά του 45χρονου Μανώλη. Εδώ και 4 χρόνια ζει με την οικογένεια του χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό μέσα σε ένα λαγούμι 6 μέτρα κάτω από την γη. Στην ίδια κατάσταση ζει και ο 15χρονος αδελφός του Νίκος, που εγκατέλειψε το σχολείο στο δημοτικό.

Είναι απίστευτο ότι αυτό το παιδί που σήμερα θα φοιτούσε στην Γ’ Γυμνασίου έχει πειστεί ότι δεν χρειαζόταν να συνεχίσει το σχολείο μιας και ποτέ δεν του άρεσε. «Ποτέ δεν μου άρεσε το σχολείο. Ήμουν σχετικά άσχετος. Αγράμματος. Όχι και αγράμματος, αλλά για κάποιον λόγο με συμπαθούσαν οι δάσκαλοι και μου έβαζαν καλούς βαθμούς» ανέφερε στο Mega.

Αυτό το παιδάκι λοιπόν που έπαιρνε καλούς βαθμούς και του αρέσει πολύ να διαβάζει βιβλία, φαίνεται πως σταμάτησε το σχολείο κατ’ εντολή των γονιών του και αντ’ αυτού έχει αναλάβει να βόσκει τα κατσίκια του πατέρα του. «Εγώ ήμουν στη βοσκή γιατί τα ζωντανά, τα κατσίκια, τα βοσκάω εγώ κυρίως», όπως έχει πει το ίδιο το παιδί.

«Από τότε που ήρθαμε εδώ, δεν βλέπουμε πολλούς. Δεν περνάνε άνθρωποι. Κάποιοι λαθροκυνηγοί κιόλας. Κάποιοι έχουν παιδιά, αλλά γενικά όχι κάνω παρέα με τα παιδιά της κοινότητας». Τα παιδιά της κοινότητας, ωστόσο, δεν είναι άλλα από τα αδέλφια του.

Για διασκέδαση προσφέρεται μια σκουριασμένη κούνια, πεταμένα ποδήλατα δίπλα σε ένα σκουπιδότοπο και για συντροφιά ένα σκυλάκι αλυσοδεμένο και τρομαγμένο κάτω από ένα χαρτόνι.

Η Παρασκευή, μητέρα ενός βρέφους, είναι το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας. Περιέγραψε στην κάμερα του Live News πώς επιτέθηκε στους αστυνομικούς με ξύλα όταν τους είδε να περνούν χειροπέδες στον 45χρονο πατέρα της. «Κι εκεί πήρα ένα ξύλο σάπιο και επιτέθηκα στον αστυνομικό και θεώρησα ότι έπρεπε να αμυνθώ. Τώρα γιατί ήρθαν κάτι Ούνοι εδώ πέρα λες και είμαστε πρωτόιστορική εποχή δεν ξέρω;».

Τα παιδιά αυτά αποκομμένα από τον πολιτισμό και τα σχολικά πρότυπα, υιοθετούν πλήρως όλα όσα τους μαθαίνει ο πατέρας τους. Ακόμα κι αν τη σπηλιά τη βαφτίζει εκκλησία. «Εδώ δεν είναι λαγούμι, είναι εκκλησία. Εδώ είναι το ιερό», είχε πει ο ίδιος στο Live News.

Ακροβατώντας σε λεπτές γραμμές και βαφτίζοντας λαγούμια εκκλησίες ο 45χρονος Μανώλης και η σύντροφος του Σεβαστή θα δώσουν μάλλον συγκεχυμένη απάντηση στο ποια είναι η συγγένεια μεταξύ τους λέγοντας πως όλοι μεταξύ τους είναι αδέλφια.

«Εγώ την γυναίκα μου τη λέω αδελφή Σεβαστιανή. Οι πρώτοι Χριστιανοί είναι αδέλφια».

Κατά την έφοδο της αστυνομίας εντοπίστηκε ο 15χρονος γιος της οικογένειας. Ο ανήλικος μεταφέρθηκε μετά από εισαγγελική εντολή στο νοσοκομείο «Παίδων» στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες μέχρι να αποφασιστεί πού θα μεταφερθεί.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ