Κολλημένοι στην οθόνη

Τα όρια της εξάρτησης αγγίζει η χρήση του ίντερνετ σε παιδιά ηλικίας 15-16 ετών στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1007 εφήβων. Η Έρευνα δείχνει ότι αυξάνονται «επικίνδυνα» οι εθισμένοι στο ίντερνετ έφηβοι κυρίως στις επαρχιακές πόλεις.

Η βασική αιτία που οδηγεί σε συμπεριφορά εθισμού είναι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και ακολουθούν τα online παιχνίδια.Ποια είναι τα κριτήρια που οριοθετούν την υπερβολική χρήση;1. Παραμονή online για όλο και περισσότερο χρόνο.

2. Αποτυχία διαχείρισης του επερχόμενου αισθήματος διέγερσης ή και κατάθλιψης.

3. Παραμονή online για περισσότερο από το προτιθέμενο χρονικό διάστημα.

4. Κίνδυνος απώλειας σχέσης ή ευκαιρίας εξαιτίας της χρήσης.

5. Ψεύδη, προκειμένου να καλυφθεί η αληθής έκτασης της χρήσης.

6. Χρήση προκειμένου να ελεγχθούν τα αρνητικά συναισθήματα.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, γιατί όπως τονίζουν οι ειδικοί της Μονάδας Εφηβικής Υγείας η υπερβολική χρήση του Διαδικτύουέχει ως αποτέλεσμα αποτέλεσμα την παραμέληση βασικών τομέων δράσης, όπως το σχολείο, τα χόμπυ, ο αθλητισμός, οι κοινωνικές σχέσεις, μπορεί ακόμη να υπάρξουν διαταραχές του ύπνου, παρεκτροπές στη διατροφή και παραμέληση της σωματικής φροντίδας και υγιεινής.Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, προκειμένου να προληφθεί η κατάσταση είναι σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση των εφήβων και των οικογενειών τους σχετικά με τα όρια που συστήνονται διεθνώς για τον ημερήσιο χρόνο οθόνης (έως δύο ώρες ημερησίως), να αφιερώνεται χρόνος από τους γονείς για πλοήγηση στο Διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά τους, καθώς και να διδάσκονται οι κανόνες ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου στα σχολεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ