Εφιαλτική νύχτα στην Αττική: Πύρινα μέτωπα σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες – Ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα

Κόλαση φωτιάς στην Αττική, με το τεράστιο πύρινο μέτωπο που έχει δημιουργηθεί στους πρόποδες της Πάρνηθας να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά του. Οι φλόγες βρίσκονται στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, με κατεύθυνση στο Καπανδρίτι, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια σε Αφίδνες και Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από τις Αφίδνες:

Σε πύρινο κλοιό και η Ιπποκράτειος Πολιτεία, όπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των πρώτων σπιτιών. Λίγο πριν από τις 10 το βράδυ της Πέμπτης η φωτιά πέρασε την Εθνική Οδό και επιχειρήσεις στη βιομηχανική ζώνη παραδόθηκαν στις φλόγες. Η μεγάλη πυρκαγιά “κατέβηκε” από τις Αφίδνες μέχρι το ρεύμα της εθνικής οδού προς τον Πειραιά. Εκεί είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με οχήματα, προκειμένου να αποτρέψουν το σενάριο η φωτιά να περάσει την εθνική. Ωστόσο, οι καύτρες πετάχτηκαν στην απέναντι πλευρά της εθνικής, προκαλώντας εστίες φωτιάς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι φλόγες πέρασαν μέσα στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου γάλακτος και καίει τα πεύκα που βρίσκονται παράπλευρα. Οι πυροσβέστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν την πυρκαγιά, με το έργο τους να δυσχεραίνει ο άνεμος που άρχισε να δυναμώνει.

Όπως είπε ο πρόεδρος της κοινότητας των Αφιδνών, Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Γιάννη Μιχελάκη και Στεφανίας Κασίμη, η “κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι κόλαση. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να την περιγράψει”. Σύμφωνα με τον ίδιο, καίγονται σπίτια στις οδούς Ολύμπου και Πίνδου ενώ στον κάμπο, στη Ρέρα στον σταθμό η φωτιά έχει περάσει στην Εθνική. Όπως τόνισε “είμαστε ανοχύρωτο χωριό, καθώς δεν υπάρχει πυροσβεστικό αυτή τη στιγμή”. Ο κ. Θεοδωρακόπουλος απηύθυνε δραματική έκκληση να σταλούν πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς αυτή την ώρα υπάρχουν μόνο οι δικές τους υδροφόρες και οι εθελοντές”.

Στο μεταξύ δόθηκε εντολή εκκένωσης με μήνυμα μέσω του “112” για Πολυδένδρι και Καπανδρίτι, καθώς η πυρκαγιά κινείται ανεξέλεγκτα προς τις συγκεκριμένες περιοχές. Οι κάτοικοι ενημερώνονται να κατευθυνθούν προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από την επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου. Παράλληλα, μέσω του 112 εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στον Οικισμό Πευκόφυτου και τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου να απομακρυνθούν άμεσα και να κινηθούν προς Αθήνα μέσω της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική, με τα συνεργεία να κόβουν τα δέντρα και να προσπαθούν να φτιάξουν ζώνες για να προστατέψουν την κατοικημένη περιοχή. Αστυνομικοί διώχνουν όσους δεν έχουν φύγει ακόμα, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι πλέον πολύ μεγάλη κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η πυρκαγιά έχει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου. Οι φλόγες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Κατσιμίδι αλλά κατευθύνονται σε αυτό. Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής εστιάζονται στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς καθώς αν περάσει την κορυφογραμμή θα κινδυνεύσει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Ήδη οι φλόγες καίνε περιμετρικά του οικισμού. «Προς στιγμήν δεν καίγονται σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία», δήλωσε στον Realfm 97,8 o πρόεδρος του συλλόγου Οικιστών Ιπποκρατείου Πολιτείας, Διονύσης Πατεράκης, o οποίος, ωστόσο, επισήμανε ότι «οι φλόγες έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην περιοχή».Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους σε όλη την περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Στη Δροσοπηγή καήκαν σπίτια, ενώ είχε σημάνει συναγερμός για έναν εγκλωβισμένο. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και επιχείρησε να τον απεγκλωβίσει, αν και ήταν δύσκολο να προσεγγίσει το σημείο λόγω της πύρινης λαίλαπας.

Στο Κρυονέρι υπάρχει μια επικίνδυνη εστία στην οδό Ανοίξεως, με τις φλόγες να είναι σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. «Η κατάσταση είναι δραματική, οι φλόγες στο Κρυονέρι είναι στις αυλές των σπιτιών, η φωτιά μπαίνει μέσα στα σπίτια», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, ο οποίος μίλησε για «κόλαση» στο σημείο. Ενώ εξίσου άσχημη είναι η κατάσταση στις Αφίδνες.

Δύο εγκαυματίες από την περιοχή του Κρυονερίου διακομίστηκαν στο ΚΑΤ. Στο ίδιο νοσοκομείο έχουν διακομιστεί συνολικά 5 εγκαυματίες και όλοι φέρουν ελαφρά εγκαύματα. Δύο εθελοντές πυροσβέστες είναι στην εντατική του νοσοκομείου ΚΑΤ. Άλλος εθελοντής πυροσβέστης, κατά την κατάσβεση στο Κρυονέρι, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όταν έπεσε σε πηγάδι και τραυματίστηκε.

Οι φλόγες έφτασαν στην Εθνική Οδό – ΒΙΝΤΕΟ

Οι φλόγες έφτασαν στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας, στο ύψος των Αφιδνών. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα η Νέα Οδός ενημέρωσε πως λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και έπειτα από εντολή της τροχαίας, πραγματοποιείται ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων.

Επίσης, ανέφερε πως οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων.

Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων, όπως σημειώνει, έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.Η Νέα Οδός διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας.

Οι εκκενώσεις περιοχών

Από το 112 αρχικά εστάλη μήνυμα για εκκένωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας και της Δροσοπηγής. Σύμφωνα με το μήνυμα οι κάτοικοι από την Ιπποκράτειο Πολιτεία πρέπει να κατευθυνθούν προς εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και από Δροσοπηγή προς Αφίδνες και Ωρωπό. Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του Κρυονερίου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους. Ακολούθησε και τρίτο μήνυμα σε όσους βρίσκονται στη Δροσοπηγή να εκκενώσουν προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας καθώς η πυρκαγιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Προληπτική εκκένωση της Δημοτικής Ενότητας Κρυονερίου λόγω της πυρκαγιάς ζήτησε από τους κατοίκους ο Δήμος Διονύσου. Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να απομακρυνθούν με τάξη και ψυχραιμία από τα σπίτια τους, ανέφερε ο Δήμος Διονύσου. Λίγο αργότερα εστάλη μήνυμα και από το 112 για εκκένωση σε Κρυονέρι, Κοκκινόβραχο και Αφίδνες. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». Στη συνέχεια δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης για την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής καλούνται να εκκενώσουν προς τον Ωρωπό.

Την ίδια ώρα, το σύνολο των διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας αναμένεται να μεταφερθεί στη δομή της Ριτσώνας, καθώς και σε άλλες δομές της επικράτειας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη έχει μετακινηθεί η πλειοψηφία των διαμενόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτή την ώρα ολοκληρώνεται η εκκένωση της παλαιάς δομής της Μαλακάσας και θα ακολουθήσει η εκκένωση και της νέας. Στη μεταφορά συμμετέχουν περίπου 20 λεωφορεία και προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Στους βασιλικούς τάφους στο Τατόϊ έφτασαν οι φλόγες – ΒΙΝΤΕΟ

Συναγερμός σήμανε στο κτήμα Τατοΐου καθώς η φωτιά “εισέβαλε” στο εσωτερικό του. Όπως φαίνεται στο βίντεο που μετέδωσε το MEGA, οι φλόγες έφτασαν στους βασιλικούς τάφους και έκαψαν τη βλάστηση που υπήρχε γύρω από αυτούς και τον περιβάλλοντα χώρο. Η πυρκαγιά ωστόσο άφησε ανέπαφη την εκκλησία αλλά και το μαυσωλείο. Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έδωσαν μάχη για να μην περάσει η φωτιά στα κύρια κτίσματα με τα ιερά κειμήλια

H φωτιά στο ξεκίνημά της

Δείτε φωτογραφίες που έστειλαν αναγνώστες του enikos.gr, οι περισσότεροι εκ των οποίων έκαναν λόγο για νέα φωτιά και όχι για αναζυπυρώσεις

Δείτε το βίντεο που έστειλε αναγνώστης από τον Άγιο Στέφανο

Δείτε βίντεο που μας έστειλαν αναγνώστες του enikos.gr

Αναγνώστης του enikos.gr αναφέρει ότι η φωτιά κινείται προς Καπανδρίτι

Το μέτωπο στα πρώην βασιλικά κτήματα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ