Κόλαση φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη – «Πέρασε» στη Ροδόπη το πύρινο μέτωπο

Για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα ο Έβρος βιώνει έναν πύρινο εφιάλτη. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη, την ώρα που υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο δάσος της Δαδιάς, αλλά και «πέρασε» προς την Ροδόπη.

Πλέον, οι φλόγες, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρίσκονται έξω από τον οικισμό της Συκορράχης, ενώ ένα μέτωπο κατευθύνεται στις Σάπες έως και το Αρσάκειο. Οι κάτοικοι στην Συκορράχη, έχουν βγει στους δρόμους και αναμένουν την εξέλιξη συνδράμοντας στην κατάσβεση. Στην περιοχή βρίσκονται μηχανήματα του στρατού τα οποία έκαναν αντιπυρικές ζώνες, ωστόσο και οι κάτοικοι έχουν κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο αγροτικό εργαλείο, τσάπες, φτυάρια ακόμη και κλαδιά σε περίπτωση που η πυρκαγιά περάσει κάτω από την ρεματιά.

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν η φωτιά να μην στην Εγνατία οδό και να μην περάσει στην Μεστή, στα Πετρωτά και στην Μαρώνεια.

Aργά το απόγευμα της Τετάρτης (23/08) εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Ροδόπη. «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές ΧαμηλόΒέλκιοΜεστή απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει η ειδοποίηση.

Οι τεράστιες ζημιές

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πάνω από 14.300 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους από 33 οικισμούς τις τελευταίες 5 ημέρες. Όσον αφορά τις ζημιές μόνο χθες καήκαν σπίτια σε Κίρκη, Δίκελλά και Μεσημβρία, ενώ πάρα πολύ μεγάλη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή. Μεγάλες ζημιές υπάρχουν σε αγροτικές καλλιέργειες. Έχουν καεί πάνω από 1200 κυψέλες, επίσης έχουν καεί 50.000 ελαιόδεντρα, 1000 κτηνοτροφικά ζώα, ενώ οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε υποδομές, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι οικισμοί από τους οποίους πέρασε η πυρκαγιά. Η Εγνατία οδός ανοιγοκλείνει ενώ νωρίς το απόγευμα ομαλοποιήθηκε η κίνηση στην Εγνατία από Αλεξανδρούπολη προς την Κομοτηνή, ενώ στις 6 το απόγευμα επαναλειτουργεί πλήρως το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπως και το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ