Στην Εισαγγελία ανηλίκων θα περάσει αύριο, Δευτέρα ο φάκελος με τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», μετά τα όσα κατέθεσε ο 18χρονος, από τον οποίο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης και επιβεβαίωσε και ο ανήλικος τον οποίο κατονόμασε ο 18χρονος.
Οι εξελίξεις πλέον δρομολογούνται δεδομένου ότι ο 18χρονος με την κατάθεσή του δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ενώ φέρεται να έχει κατονομάσει τον πατέρα Αντώνιο ως το πρόσωπο που έχει ασελγήσει σε βάρος του.
Αργά ή γρήγορα, ακόμη και εντός της εβδομάδας σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το ιδρυτικό στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου» που κατονομάζεται, θα κληθεί ενώπιον των δικαστικών Αρχών είτε για να δώσει εξηγήσεις ή για να απολογηθεί. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να έχει προηγηθεί σύλληψη. Οι καταγγελίες παιδιών για τις συνθήκες στις δομές της «Κιβωτού» παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και άλλα τρία άτομα, τα οποία διέμεναν ως παιδιά στην «Κιβωτό» και στη συνέχεια εργάζονταν εκεί, καθώς έχουν καταγγελθεί για ξυλοδαρμούς, σκληρές τιμωρίες και κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά.
Συγκλονίζει 20χρονη πρώην τρόφιμος για τις σκληρές τιμωρίες
Μια 20χρονη πρώην τρόφιμος στη δομή, μιλώντας στο OPEN, είπε μεταξύ άλλων ότι είχε βρεθεί σε περιστατικό που ο πατήρ Αντώνιος είχε χαστουκίσει κοπέλα πριν από 5 χρόνια.
Όπως τόνισε η 20χρονη «ήμουν στην Κιβωτό του Κόσμου για έξι χρόνια και συγκεκριμένα έως τα 12. Η βία ήταν κυρίως ψυχολογική και έπειτα λεκτική. Λεκτική, όμως, όχι του τύπου μας έβριζαν και τέτοια, απλά με τον τρόπο τους μας έβγαζαν άχρηστους και ότι δεν είμαστε σωστά πλάσματα στην κοινωνία, ότι θα γίνουμε κακή επιρροή».
Αναφερόμενη στις τιμωρίες κατά τις οποίες κλείδωναν παιδιά στα δωμάτιά τους, η 20χρονη λέει πως «Τέτοια είδους τιμωρία τόσο μεγάλη και τόσο αυστηρή πάντα έπαιρνε την έγκριση, πάντα έπρεπε να πάρουν την έγκρισή του. Και εμένα και τα υπόλοιπα κορίτσια που μας είχαν κλειδωμένα τόσο καιρό ο πατήρ Αντώνιος το γνώριζε. Από εκείνον είχε μπει αυτή η τιμωρία. Είχε πάρει έγκριση αυτή η τιμωρία για να γίνει».
«Εγώ τότε που ‘χα βγει από τη συνέπεια εκείνο τον καιρό ο πατήρ ήταν εκεί και μας έχει πιάσει και μας μίλαγε. Και λέει, ναι εγώ έκανα αυτή την έγκριση. Εννοείται πως ήμουν τέρμα αντίθετη με όλα αυτά και κάποια στιγμή είχα απελπιστεί και εγώ η ίδια. Και του λέω «συγγνώμη δηλαδή το θεωρείτε το σωστό επειδή εγώ κάλυψα κάποιο άλλο παιδί να μου δώσετε αυτή την τιμωρία, να μην πάω πουθενά και να με έχετε κλειδωμένη;». Και λέει ναι, «προφανώς και έβαλα σαν τιμωρία για να παραδειγματιστείτε». Λέω “θα παραδειγματιστώ από τι; Από το να με έχετε κλειδωμένη και να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν το σκυλί;”».
Η «κόλαση» που περιγράφουν παιδιά που έμειναν στις δομές της «Κιβωτού» και εργαζόμενοι
Εντύπωση προκαλούν οι δημόσιες επώνυμες καταγγελίες παιδιών για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες, που είχαν γίνει από τον περασμένο Αύγουστο μετά τις αναφορές του παιδαγωγού Χρόνη Χλίτσιου, για όσα συνέβαιναν στη δομή στο Διμήνι του Βόλου.
Πολλά παιδιά στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση του κ. Χλίτσιου πριν από τρεις μήνες περιγράφουν τις εμπειρίες που βίωσαν και τα λόγια τους προκαλούν ανατριχίλα και οργή για τα όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της «Κιβωτού».
Λάμπρος: «Έχοντας εργαστεί εθελοντικά στην Κιβωτό του Κόσμου, δεν μου πήρε πολύ να διακρίνω τις κακοποιητικές συμπεριφορές προς τα παιδιά από το προσωπικό της δομής. Συγκεκριμένα ήταν το 2010 όταν προσφέρθηκα να πηγαίνω και να βοηθάω παιδιά Γυμνασίου της δομής με τα μαθήματά τους μετά το σχολείο.
Διαστροφής παράδειγμα 1:
Στο διάλειμμα των μαθημάτων μας παρατήρησα ένα παιδί που δεν έκανε διάλειμμα όπως όλα τα άλλα παιδιά, αλλά στεκόταν με ένα μπλοκάκι, και κάτι σημείωνε. Το ρώτησα λοιπόν τί κάνει και μου εξήγησε ότι στα διαλείμματα ένα παιδί κάθε φορά επιφορτίζεται τον ρόλο να παρακολουθεί τα υπόλοιπα και να καταγράφει σε ένα μπλοκάκι τα παιδιά που έκαναν παραβάσεις. Όταν το ρώτησα ποιες μπορεί να είναι αυτές οι παραβάσεις, μου είπε το να τρέχουν, να φωνάζουν, και διάφορες τέτοιες “παρανομίες” που μπορεί να κάνει ένα παιδί στο διάλειμμα. Με άλλα λόγια έβαζαν ένα παιδί αφενός να στερείται το διάλειμμά του και αφετέρου να καρφώνει τους φίλους του στην διεύθυνση.
Διαστροφής παράδειγμα 2:
Σε έναν άλλον χώρο όπου μάζευαν τα παιδιά του Δημοτικού έγινα μάρτυρας του εξής περιστατικού. Κάποιο παιδάκι είχε δώσει ένα σημείωμα σε ένα άλλο παιδάκι όπου είχε γράψει “σ’ αγαπώ”. Αυτό λοιπόν υπέπεσε στην αντίληψη της υπεύθυνης της τάξης η οποία έκανε πολύ αυστηρή παρατήρηση σε όλη την τάξη ότι αυτό που έγινε ήταν τόσο άσχημο και κακό, που θα έπρεπε να ντρέπονται και ότι απαγορεύεται αυστηρά! Μάλιστα απείλησε τα παιδάκια ότι αν ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, εκτός άλλων τιμωριών θα αποκαλύψει και σε όλη την τάξη ποιο παιδάκι το έγραψε για να το κάνει και ρεζίλι! Δηλαδή οι εκπρόσωποι της διδασκαλίας του Χριστού που πρεσβεύει την αγάπη, μαθαίνουν σε παιδάκια του Δημοτικού (στερημένα μάλιστα από αγάπη) ότι το “σ’ αγαπώ”, αντιμετωπίζεται με τιμωρία και εξευτελισμό.
Όταν είδα αυτές τις απαράδεκτες και ξεκάθαρα κακοποιητικές συμπεριφορές από μία ανθρωπιστική οργάνωση που περιθάλπτει παιδιά σοκαρίστηκα βέβαια (ήμουν αφελής ακόμα), το ανέφερα σε εκπρόσωπο της δομής και ζήτησα να συναντηθώ με τον “πατέρα” Αντώνιο για αυτό το θέμα. Όταν είδα ότι ούτε ο “πατέρας” Αντώνιος ούτε κανένας άλλος ενδιαφέρθηκε να με συναντήσει και να με ακούσει, σταμάτησα να πηγαίνω.
Όπως καταλαβαίνετε, τώρα που αποκαλύφθηκαν κάποια πράγματα, δεν μου έκανε καμία εντύπωση, γιατί από το 2010 είχα δει με τα μάτια μου τί εστί “πατέρας” Αντώνιος και τί εστί Κιβωτός του Κόσμου. Αντίθετα, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν να βλέπω από το 2010 μέχρι σήμερα όλους τους φιλάνθρωπους να συναγωνίζονται ποιος θα δώσει πιο πολλά λεφτά στην Κιβωτό του Κόσμου, επιβραβεύοντας τον αλτρουισμό και την αυταπάρνηση του “πατέρα” Αντωνίου, και αναρωτιόμουν, πώς γίνεται να μην έχει καταλάβει κανείς τίποτα, από όλους αυτούς που έρχονταν σε επαφή με τον εν λόγω και την οργάνωσή του, αφού μέσα από τις δικές μου λίγες επαφές φάνηκε ξεκάθαρα ότι το πράγμα “βρωμάει”.
Και προσέξτε τώρα πώς απαντά αυτός ο άγιος άνθρωπος στις κατηγορίες: προσβάλλει και υποτιμά τα θύματα και τους αποδίδει πρόθεση να τον βλάψουν. Δηλαδή η κλασσική υπερασπιστική γραμμή όλων των ενόχων (με μέγα διδάσκαλο τον Κούγια – λέτε να τον έχει ήδη προσλάβει;). Μόνο που εδώ τα θύματα που προσβάλλει και υποτιμά είναι τα παιδιά τα οποία αυτός με αυταπάρνηση φρόντιζε, κάτι που δεν βγάζει νόημα. Όπως δεν βγάζει νόημα να θέλουν τα παιδιά να βλάψουν αυτόν που τα περιέθαλπτε με αγάπη και στοργή.
Ακόμα και αν ήταν κανείς σε αμφιβολία για την αλήθεια των καταγγελλόμενων, και μόνο η ανακοίνωση αυτού του τύπου, που δείχνει και το ήθος του και την αγάπη και το σεβασμό που τρέφει για τα παιδιά που “φροντίζει”, τα αποκάλυψε όλα από μόνη της!».
Σοφία: «Συγχαρητήρια για το θάρρος σας!!! Νιώθω μεγάλη ευχαρίστηση που επιτέλους κάποιος βγήκε και είπε όλα όσα συμβαίνουν πίσω από τις “κάμερες”. Σαν παιδί που έζησα εκεί 7 χρόνια έχω περάσει από αρκετή βία και κυρίως ψυχολογική. Εύχομαι να βρεθεί η δικαιοσύνη και αν χρειαστεί θα είμαι εδώ ήταν να υπερασπιστώ όλα τα παιδιά! Χίλια μπράβο σας κύριε Χρόνη».
Νίκος: «Ήρθε επιτέλους ο καιρός τα παιδιά που ήμασταν μέσα και ζήσαμε καταστάσεις για καταστάσεις να βγούμε επιτέλους και να μιλήσουμε να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά γίνεται όταν δεν υπάρχει κόσμος μπροστά να δώσει τα συγχαρητήρια του εκεί μέσα… Ήρθε η ώρα να μιλήσουν λίγο μαζί και εγώ. Ήρθε η ώρα λοιπόν για όσους από εμάς μας έλεγαν ότι είναι πλασμένα αυτά από το μυαλό μας και ότι δεν είναι αλήθεια… Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε».
Στηβ: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι γνωρίζω και ήμουν στη Κιβωτό σχεδόν 18 χρόνια περίπου απ’ την αρχή του έργου αυτού. Υπάρχουν κάποια θετικά σίγουρα αλλά εμένα προσωπικά μου έχουν μείνει αρκετά αρνητικά τα οποία μου έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα μου. Ένα από αυτά είναι και ο ξυλοδαρμός ο οποίος έλαβα κάποτε και επίσης βλέπω μια μεγάλη διπροσωπία προς αυτούς τους ανθρώπους διότι δείχνουν τα χαμόγελα των παιδιών στις κάμερες και στις τηλεοράσεις αλλά δεν γνωρίζουν τι γίνεται πραγματικά».