«Κιβωτός του Κόσμου»: Αυτοψία του ΑΝΤ1 στο κτίριο του Κολωνού έναν χρόνο μετά τις καταγγελίες

Έναν χρόνο μετά τις καταγγελίες σε βάρος του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» η κάμερα του ΑΝΤ1 μπήκε για πρώτη φορά στην κεντρική δομή. Όλα πλέον γίνονται με διαφάνεια δηλώνουν τα μέλη της νέας προσωρινής διοίκησης ενώ πολλά παιδιά βρίσκονται ήδη σε ανάδοχες οικογένειες.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Όργιο παρατυπιών εντόπισε η νέα Διοίκηση – Παιδιά φιλοξενούνταν σε κτίρια χωρίς άδειες

Σύμφωνα με την αυτοψία που διενήργησε ο ΑΝΤ1, ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο της Κιβωτού τα πάντα έχουν αλλάξει. Χώροι, άνθρωποι, τακτικές και πρωτόκολλα παιδικής προστασίας.

«Είδαμε έλλειψη παιδαγωγικού προσωπικού, δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ που να δίνεται σε ψυχολόγους και θεραπευτές για τα παιδιά. Για μένα ήταν εγκληματικό. Και τα πάντα εξαρτιόνταν από τη βούληση και την επιθυμία ενός ανθρώπου», δηλώνει ο Γιώργος Πρωτόπαπας, μέλος του Δ.Σ. της  «Κιβωτού του Κόσμου» μιλώντας για τα πρώτα πράγματα που είδε και δεν έπρεπε να υπάρχουν σε μία δομή παιδικής προστασίας.

Με τη νέα προσωρινή διοίκηση οι κορνίζες του ιδρυτή απομακρύνθηκαν από τους τοίχους και τα ιδιαίτερα δωμάτια του πατέρα Αντώνιου και των μελών της διοίκησης έγιναν πάλι χώροι δραστηριοτήτων για τα παιδιά. Όπως φαίνεται και στην αυτοψία του Αντ1, χώρος του 2ου ορόφου που είχε μετατραπεί σε εκκλησία παραδόθηκε στα παιδιά.

«Η νέα διοίκηση αποκατέστησε την χρήση του χώρου όπως ήταν πραγματικά στα πλάνα του οργανισμού από την αρχή. Είναι ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων για τα παιδιά. Εδώ κάνουμε θεατρικές παραστάσεις για την 28η, για τα Χριστούγεννα», αναφέρει η Γενική Διευθύντρια της Κιβωτού του Κόσμου, Μαρία Χατζηνικολάκη

Η ίδια εξηγεί πως ακόμα ένας χώρος, ο οποίος χρησιμοποιούνταν σαν γυμναστήριο της διοίκησης του οργανισμού, αυτή τη στιγμή μετατρέπεται σε γραφεία για το προσωπικό.

«Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε προσλάβει 137 ανθρώπους. Μιλάμε για φροντιστές, για κοινωνικούς λειτουργούς, για ψυχολόγους», συμπληρώνει η κ. Χατζηνικολάκη.

Ερωτηθείς για το πόσο προβληματικό ήταν ότι τα μέλη της διοίκησης ζούσαν μαζί με τα παιδιά, ο κ. Πρωτόπαπας απαντά: «Παρά πολύ. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να εξαρτούν τη ζωή τους στηρίζοντας τη φαντασίωση τους για την επόμενη μέρα της ζωής τους σε ένα άτομο. Πρέπει να δει κανείς δηλαδή πώς αυτά τα πρόσωπα έχουν και δημιουργούν δεσμό με τα παιδιά, μέσα από την ανάγκη, μέσα από την εκβίαση ή μέσα από την πραγματική δόμηση μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας;».

Το μεγαλύτερο στοίχημα της νέας προσωρινής διοίκησης ήταν η αποϊδρυματοποίηση των φιλοξενούμενων παιδιών της Κιβωτού. Μέσα σε ένα χρόνο 17 παιδιά δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες, 10 υιοθετήθηκαν και 6 επανενώθηκαν με το βιολογικό τους περιβάλλον.

Τέλος, η Γενική Διευθύντρια του οργανισμού επισημαίνει πως τα χρήματα που διαθέτει η Κιβωτός από τις δωρεές «αρκούν για ακόμα ενάμιση χρόνο, ενδεχομένως και για δύο. Ο κόσμος μετά από όλο αυτό που συνέβη με την Κιβωτό πάγωσε και είναι φυσικό να παγώσει κανείς γιατί χάνει την εμπιστοσύνη του. Είναι στοίχημα το να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη του κόσμου κι αυτό γίνεται μόνο με διαφάνεια, με λογοδοσία. Να καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται εδώ και γιατί γίνεται. Και γίνεται για έναν και μόνο λόγο: γιατί υπάρχουν εδώ αυτά τα παιδιά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ