Κικίλιας: Αυτή ήταν η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για εκκλησίες, εστίαση, μετακινήσεις και σχολεία

Στη σταθεροποίηση του μέσου όρου των εισαγωγών, στον δείκτη θετικότητας που είναι στο 4,9, αλλά και στην εισήγηση που έκανε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων στην Κυβέρνηση για το Πάσχα, το άνοιγμα των σχολείων, της εστίασης και της άρσης του περιορισμού στις μετακινήσεις αναφέρθηκε στην ενημέρωση της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Δείχνει να σταθεροποιείται ο δείκτης εισαγωγών στα νοσοκομεία με μικρή τάση υποχώρησης, έχουμε τις 504 την ημέρα κατά μέσο όρο», είπε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος αναφερόμενος στις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα επισήμανε πως «είναι 1.542 εκ των οποίων οι 981 για κορονοϊό και οι 561 για non covid περιστατικά».

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως οι ιδιώτες γιατροί που έχουν επιστρατευτεί, θα παραμείνουν άλλες 20 μέρες, ενώ το υπουργείο Υγείας θα αναζητήσει από τις σχετικές λίστες και άλλους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα επιταχθούν επίσης για να συμβάλλουν το επόμενο διάστημα. Όπως διευκρίνισε ο Βασίλης Κικίλιας, οι γιατροί που έχουν επιταχθεί, θα αμειφθούν κανονικά με τις ανάλογες διατάξεις που προβλέπουν τις αποδοχές τους αλλά και ότι προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ για να σπεύσει στη συνέχεια να αναφερθεί στην εισήγηση που έκανε η Επιτροπή στην Κυβέρνηση τόσο για το Πάσχα όσο και το άνοιγμα σχολείων και της εστίασης.

«Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10 μέτρων μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, η Επιτροπή εισηγήθηκε χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς και λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού. Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής εισηγήθηκε η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου να γίνει εκτός του ναού και τρίτον, τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού».

Εν συνεχεία ο ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο ωράριο κυκλοφορίας που εισηγήθηκαν οι ειδικοί. Ανέφερε ότι «σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00», ενώ η εισήγηση για το τραπέζι του Πάσχα η εισήγηση είναι «η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές».

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε «δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία)».

«Η επιτροπή εισηγήθηκε επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, εστιατόρια και καφετέριες, από τις 3 Μαΐου, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self test δύο φορές την εβδομάδα στο προσωπικό», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος για τις μετακινήσεις υποστήριξε ότι «οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, θα ισχύουν από 15 Μαΐου».

Ακολούθως ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα του εμβολιασμού, λέγοντας πως «ενδεχομένως τον Μάιο να φτάσουμε τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς». Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς είναι πια αυταπόδεικτο πως το εμβόλιο σώζει ζωές.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ εμβολιασμοί θα γίνονται και Σάββατα και Κυριακές ενώ θα διευρυνθεί και το ωράριο. «Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται από την Covid 19 δεν είναι απλώς ένα στατιστικό στοιχείο. Είναι άνθρωποι. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλοι το δώρο της επιστήμης που είναι το εμβόλιο», είπε, καταλήγοντας, ο κ. Κικίλιας.

Τι είπε για τον εμβολιασμό των 30 έως 39

Από τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας ηλικίας 30-39 ετών, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού, με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, “δίνεται η δυνατότητα να φέρουμε τον χρόνο μπροστά για τους νέους συνανθρώπους μας, τη μία ημέρα να εγγραφούν στην πλατφόρμα και την επόμενη ημέρα να αρχίσουν να εμβολιάζονται” και πρόσθεσε ότι “δίνεται η ευκαιρία μετά τη δυνατότητα που έχουμε κάποιων αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca να μπορέσουμε και σε πιο νεαρές ηλικίες νωρίτερα απ’ ότι είχε υπάρξει με την προτεραιοποίηση, δηλαδή με πρώιμη πρόσβαση, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εμβολιαστούν”. Παράλληλα, είπε, πως αυτή η ηλικιακή ομάδα θα μπορεί “σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από κάποιους μήνες” να εμβολιαστεί με όλα τα εμβόλια.

Διευκρίνισε, στη συνέχεια, πως “για να μπορέσει να γίνει όλο αυτό το πρόγραμμα φέρνουμε νομοθετική διάταξη στη Βουλή τις επόμενες ημέρες που δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί εκτός από τα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία και σε ιδιωτικά πολυιατρεία και σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια”, με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τους και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι θα επεκταθεί και ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού, δηλαδή θα γίνονται εμβολιασμοί μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, αλλά και Σάββατα και Κυριακές. Για αυτές τις υπερωρίες του προσωπικού θα οριστεί και το ανάλογο αντίτιμο, όπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ