Κεντρική Μακεδονία: Αύξηση της θερμοκρασίας και ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες δεκαετίες

Έως και 4,3 βαθμούς Κελσίου προβλέπεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες η θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με την εκτίμηση των αναμενόμενων κλιματικών μεταβολών, με βάση τις επιστημονικές προσεγγίσεις.

Επίσης αναμένεται να μειωθούν σημαντικά οι βροχοπτώσεις, να αυξηθούν τα ακραία φαινόμενα (καταιγίδες και πλημμύρες), να μειωθούν οι χιονοπτώσεις και 87% και να ανέβει η στάθμη της θάλασσας από 4 εκατοστά ως το 2030 ως 57 εκατοστά ως το 2100.

Η αύξηση της θερμοκρασία θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης ενέργειας για θέρμανση και αύξηση της ζήτησης ενέργειας για ψύξη. Παράλληλα αύξηση θα παρουσιάσουν η διάρκεια ξηρασίας ανά έτος (από 7 έως 15 μέρες) και ο αριθμός των ημερών με μεγάλο κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς (από 13 έως 50 μέρες).

Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Τα στοιχεία αυτά σχετικά με τις προβλεπόμενες αλλαγές στο κλίμα της Κεντρικής Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου παρουσιάστηκε το προσχέδιο του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι η Περιφέρεια από το 2018, αξιοποιώντας πόρους 200.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ προχώρησε στην εκπόνηση του σχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα εξαιρετικό πολυεργαλείο, εφικτό κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο, με άρτια μελετημένες επιστημονικές προσεγγίσεις για τις μεταβολές του κλίματος τα επόμενα χρόνια και ως το 2100 στην Κεντρική Μακεδονία.

Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο περιλαμβάνεται ανάλυση τάσεων για τους κυριότερους κλιματικούς δείκτες σε τρεις διαφορετικές χρονικές ενότητας (ως το 2030, ως το 2050 και ως το 2010), ενώ παρουσιάζονται δύο σενάρια παγκόσμιας εξέλιξης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου. Από τις αναλύσεις, άλλωστε, που έγιναν, προέκυψε αναλυτική εικόνα των επιπτώσεων των αλλαγών στο κλίμα σε κάθε περιφερειακή ενότητα ενώ υπάρχουν επιστημονικές προσεγγίσεις ακόμη και για το βαθμό στον οποίο θα επηρεαστούν οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνονται εξειδικευμένα μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στην Κεντρική Μακεδονία για κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, η κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης, η υλοποίηση έργων αύξησης του αστικού πρασίνου και η ανάπτυξη βιοκλιματικών υποδομών.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε μπροστά» Χρήστος Γιαννούλης συμφώνησε στην ανάγκη ενός συγκροτημένου σχεδιασμού, ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχει και η ανάγκη να αναγνωριστεί «μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να παραβλέψει γεγονότα και νομοθετικές πρωτοβουλίες που διέπονται από οξύτατα αντιπεριβαλλοντικό πρόσημο». Από την «Οικολογία Πράσινη Λύση», ο Φίλιππος Γκανούλης τόνισε ότι η συζήτηση αυτή είναι πολύ σημαντική και σημείωσε ότι έστω και τώρα γίνεται ένας σχεδιασμός που πρέπει να προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας. Ο Δημήτρης Βάνης από την «Εγγύηση για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» επισήμανε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι τεράστιο και θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις πρόληψης των επιπτώσεών της.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.