Κακοκαιρία “Φίλιππος”: Χιόνια και στην Αττική – Κλειστοί δρόμοι και σχολεία – Δείτε LIVE την πορεία της

Η κακοκαιρία “Φίλιππος” επελαύνει και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη χώρα. Ήδη χιονίζει σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής. Σε πολλές περιοχές έμειναν κλειστά τα σχολεία, ενώ την Πέμπτη κλειστά θα μείνουν σχολεία σε περιοχές της Αττικής. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών σε τμήματα του εθνικού δικτύου.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας “Φίλιππος”, το νέο βαρομετρικό που πλήττει τη χώρα, είναι οι ισχυρές χιονοπτώσεις, οι δυνατοί άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Ξεκίνησε από τα δυτικά με τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο να είναι η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Στερεά. Οι τοπικές Αρχές σε αρκετές περιοχές κράτησαν κλειστά τα σχολεία. Τα μαθήματα στη βορειοανατολική Αττική αύριο θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση.

Δείτε LIVE πώς κινείται η κακοκαιρία

Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η επέλαση του “Φίλιππου, με βροχές, χιονόνερο και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του ΑΝΤ1, Τάσου Αρνιακού. Και στην Αττική περιμένουμε χιονοπτώσεις ακόμη και μέσα στο Λεκανοπέδιο αλλά οι χιονοστρώσεις θα είναι επιλεκτικές από την Αττική οδό και πάνω.

Η κακοκαιρία θα μας ταλαιπωρεί μέχρι τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, meteo.gr, την Πέμπτη προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, με βροχές και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και στα πεδινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Ιδιαίτερα στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου της Αττικής, οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα είναι πυκνές κυρίως πάνω από τα 200-300μ υψόμετρο, ενώ εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής θα σημειώνεται χιονόνερο. Στην Εύβοια οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα και στα παραθαλάσσια τμήματα.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για τα σχολεία που θα είναι κλειστά την Πέμπτη

Κλειστά θα είναι τα σχολεία αύριο, Πέμπτη στον Βόρειο Τομέα καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας “Φίλιππος” που πλήττει τη χώρα.

Η διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις συγκεκριμένες περιοχές αποφασίστηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, έπειτα από διαβούλευση με τους Δημάρχους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Πατούλης ύστερα από διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με την επικείμενη κακοκαιρία και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και πανδημίας, προχώρησε στην απόφαση για προληπτικούς λόγους και την καλύτερη ασφάλεια μαθητών και καθηγητών, της διακοπής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική για αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου στο Βόρειο Τομέα καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθούν αύριο δια ζώσης μαθήματα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
1.Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής

2.Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση τον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στον οποίο θα είναι κλειστά το 3ο Δημοτικό Βούλας, το 3ο Νηπιαγωγείο Βούλας, το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Βούλας.

σχολεία-Κακοκαιρία Φίλιππος

3.Στην Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

4.Στον Δήμο Ηλιούπολης (Κεντρικός Τομέας) θα είναι κλειστά:

Τα Νηπιαγωγεία: 5Ο , 8Ο , 9Ο , 12Ο , 14Ο , 16Ο , 18Ο , 21Ο , 23Ο
Τα Δημοτικά: 3Ο Δ. – 5Ο Δ. – 8Ο Δ. – 12Ο Δ. – 17Ο Δ. – 20Ο Δ.
Τα Γυμνάσια:1Ο Γ. & 2Ο Γ.
Τα Λύκεια:1Ο Λ. & 3Ο Λ.
5. Στον Δήμο Βύρωνα θα είναι κλειστά τα σχολεία στην περιοχή Καρέας:

4ο Δημοτικό
9ο Δημοτικό
Γυμνάσιο και Λύκειο Καρέας

Ανοιχτά θα είναι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις παρακάτω Περιφερειακές ενότητες:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα (εκτός των Δήμων Ηλιούπολης και Βύρωνα των οποίων τα κλειστά σχολεία αναφέρονται παραπάνω)
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς
Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων
Στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα
Στον Δυτικό τομέα Αθηνών

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία ή μη των βρεφονηπιακών σταθμών, αποτελεί ευθύνη των δήμων οι οποίοι και είναι αρμόδιοι να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους. Ζητήματα τηλεκπαίδευσης ρυθμίζονται από το Υπουργείο Παιδείας. Για τον λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις. Για την Παρασκευή 11 Μαρτίου θα ληφθεί απόφαση αφού εκτιμηθούν αύριο τα δεδομένα.

Με αφορμή τη σχετική απόφαση ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, συστήνει προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για τις μετακινήσεις τους σε περιοχές με χιονόπτωση να κάνουν χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Σχετικά με τα σχολεία επισήμανε:

«Δεδομένου ότι μέχρι τη στιγμή αυτή η εικόνα των μετεωρολόγων είναι ότι το ψυχρό κύμα της κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ενταθεί αύριο Πέμπτη, αποφασίσαμε για προληπτικούς λόγους τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συγκεκριμένες περιοχές του Βορείου Τομέα του Ανατολικού και του Δυτικού τομέα να μην λειτουργήσουν δια ζώσης. Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε για να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια, τόσο των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και αυτών που μετακινούνται από και προς τα σχολεία για να μεταφέρουν τα παιδιά».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Περιφέρεια Αττικής έχει σε ετοιμότητα τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό για να ανταπεξέλθει όπου υπάρξει ανάγκη.

Αττική: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστοί οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί την Πέμπτη

Παιδικοί Σταθμοί

Κλειστοί θα παραμείνουν προληπτικά όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022, στην Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου και Ανατολικού Τομέα Αττικής, καθώς και στον Δήμο Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εκτός των ανωτέρω, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση ανακοινώνει για τους ανωτέρω λόγους την αναστολή λειτουργίας δομών προσχολικής αγωγής ή και μονάδων πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ίδια απόφαση καταλαμβάνει και την αναστολή των δομών που προσδιορίζει η παρούσα απόφαση, ακόμα και αν δεν ορίζεται σαφώς στην ανακοίνωση.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Αναστέλλουμε για αύριο τη λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, καθώς και των ΚΔΗΔ, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, με σκοπό να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια κάθε ωφελούμενου και εργαζόμενου από την επικείμενη κακοκαιρία. Προστατεύουμε και φροντίζουμε όλους τους συμπολίτες μας, ειδικά όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, λόγω χιονόπτωσης η κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Χασιάς από το ύψος της Ι.Μ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών, ρεύμα προς Δερβενοχώρια γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών

Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας

Aπαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων τίθεται σε ισχύ στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η απαγόρευση ισχύει από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και την ύφεση των καιρικών φαινομένων.

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στο ρεύμα της εθνικής οδού προς Αθήνα από το 484ο χιλιόμετρο (Διόδια Μαλγάρων) έως το 474ο χιλιόμετρο (κόμβος Κλειδίου).

Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το 471ο χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης) έως το 400ο χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας).

Από τις εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται:

-τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Πυροσβεστική Υπηρεσία κλπ.)

-τα οχήματα οδικής βοήθειας

-τα οχήματα που μεταφέρουν αλάτι

-τα οχήματα που κατευθύνονται από κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία Οδό (Βέροια, Κοζάνη κλπ)

-τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στον νομό Βοιωτίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Βοιωτίας, «για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων», τίθεται σε ισχύ, από τις 22:00 της 9ης Μαρτίου , διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε που λειτουργούμε, συντηρούμε και διαχειριζόμαστε και ειδικότερα στο νομό Βοιωτίας στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Παράλληλα υπενθυμίζουμε ότι παραμένει σε ισχύ από τις 22:00 της 9ης Μαρτίου διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, από το ύψος του Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Καλυφτάκη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παρακαλούμε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς να συμμορφωθούν με τις εντολές της Τροχαίας.

Τέλος, σημειώνουμε ότι η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ