Κακοκαιρία «Eva»: Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Οι κλήσεις στην Πυροσβεστική και οι περιοχές όπου έβρεξε περισσότερο

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Eva» συνεχίζεται, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και κεραυνούς που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της χώρας, χωρίς να έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, μέχρι στιγμής. Σημειώνεται ότι έως τις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής είχαν πέσει σχεδόν 7.500 κεραυνοί.

Αυτή την ώρα βρέχει στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Πελοπόννησο, την Κάλυμνο, τη Σάμο, τη Χίο, την Ικαρία, ενώ απόψε αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στις Σποράδες, στην Εύβοια, τις Κυκλάδες, την δυτική Κρήτη, την Σάμο, την Ικαρία και τα Δωδεκάνησα.

Αύριο, Δευτέρα, αναμένονται παρόμοιες καιρικές συνθήκες κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και σιγά σιγά θα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι μήνυμα μέσω του 112 εστάλη το μεσημέρι της Κυριακής στους κατοίκους των Δωδεκανήσων, της Σάμου και της Ικαρίας, για την κακοκαιρία «EVA», που πλήττει από χθες την χώρα.

«Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από τις μεσημβρινές ώρες σήμερα έως τις πρωινές ώρες αύριο. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας» αναφέρεται.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί συνολικά 108 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, λόγω της εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων.

Συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε κλήσεις από τις εξής περιοχές:

Στην Περιφέρεια Αττικής, 59 κλήσεις, εκ των οποίων 18 για αντλήσεις υδάτων, 31 για κοπές δέντρων, 7 για αφαιρέσεις αντικειμένων και 3 για απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 8 κλήσεις, εκ των οποίων 3 για αντλήσεις υδάτων και 5 για κοπές δέντρων.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 1 κλήση για κοπή δέντρου.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, 10 κλήσεις, εκ των οποίων 2 για αντλήσεις υδάτων και 8 για κοπές δέντρων.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 4 κλήσεις, εκ των οποίων 3 για κοπές δέντρων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου 12 κλήσεις, εκ των οποίων 1 για άντληση υδάτων, 10 για κοπές δέντρων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 11 κλήσεις, εκ των οποίων 3 για αντλήσεις υδάτων και 8 για κοπές δέντρων.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 2 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 1 κλήση για κοπή δέντρου.

Παράλληλα το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες και ειδικά σε όσους οδηγούν, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας δεδομένου ότι και αύριο, αναμένεται να συνεχιστούν τα φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Δείτε την πρόγνωση από τον Τάσο Αρνιακό:

Το νέο έκτακτο δελτίο

Σημειώνεται ότι σήμερα εκδόθηκε νέο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ως συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε αρχικά στις 3 Νοεμβρίου 2022 και αφορά στην εξέλιξη της κακοκαιρίας “EVA” και το οποίο ανανεώνεται κάθε 12 ώρες, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται κατά τόπους στη χώρα μας σήμερα Κυριακή (06-11-22) και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-11-22). Η κακοκαιρία έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σε ποιες περιοχές έβρεξε περισσότερο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το απόγευμα της Κυριακής 6 Νοεμβρίου 2022 η κακοκαιρία Eva, με τα προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους να είναι περιορισμένα. Το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έχει καταγράψει βροχόπτωση από το πρωί του Σαββάτου 5/11 σε 437 σταθμούς από το σύνολο 461 σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία μέχρι τις 18:00 την Κυριακή 6/11.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την κατανομή του ύψους βροχής σε χιλιοστά μεταξύ Σαββάτου 5/11 και Κυριακής 6/11 έως τις 18:00. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα καταγράφηκαν το Σάββατο, ενώ η κακοκαιρία Eva έπληξε τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και ανατολικά νησιωτικά τμήματα την Κυριακή. Στις Κυκλάδες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν καταγράφηκαν ακραία ύψη βροχής, όμως ισχυρές σύντομες καταιγίδες κατά το πέρασμα του ψυχρού μετώπου προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες. Φαινόμενα ξαφνικών πλημμυρών καταγράφηκαν και στην Αττική το μεσημέρι της Κυριακής, κυρίως στην περιοχή της Νίκαιας και του Πειραιά.

Ο Δείκτης Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης Κατηγορίας 3 που δημοσιεύτηκε για το Σάββατο 5/11, επαληθεύτηκε από τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών.

βροχές

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ