Κακοκαιρία «EVA»: Σε ποιες περιοχές της Αττικής έπεσε η περισσότερη βροχή – Το shelf cloud πάνω από την Αθήνα

Μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν στην Αττική έως το μεσημέρι της Κυριακής, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «EVA».

Σε συμφωνία με τα προγνωστικά στοιχεία των προηγούμενων ημερών, σημαντικές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας κατά το πρώτο μισό της σημερινής ημέρας.

Στον χάρτη που δημοσιεύει το meteo.gr αποτυπώνονται τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως τις 14:10 το μεσημέρι, όπως αυτά καταγράφηκαν από 85 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν στην Ελευσίνα, στο Χαϊδάρι, στον Κορυδαλλό και στον Πειραιά. Σημειώνεται ότι σε 2 σταθμούς (Νέα Σμύρνη και Νίκαια) υπήρξαν παροδικά εσφαλμένες εγγραφές και για το λόγο αυτό δεν περιλαμβάνονται στον χάρτη.

Επισημαίνεται ότι 1 χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε όγκο νερού ίσο με 1 λίτρο ανά τετραγωνικό μέτρο ή 1 τόνο ανά στρέμμα.

κακοκαιρία βροχή

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το forecastweather.gr, ένα shelf cloud έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγες ώρες στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα σύννεφο στα άκρα ενός καταιγιδοφόρου νέφους. Τα shelf clouds συνδέονται συνήθως με μια συμπαγή γραμμή καταιγίδων.

Ο άνεμος έρχεται πρώτος και ακολουθεί η βροχή.

Μήνυμα από το 112 σε Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη το μεσημέρι της Κυριακής στους κατοίκους των Δωδεκανήσων, της Σάμου και της Ικαρίας, για την κακοκαιρία «EVA», που πλήττει από χθες την χώρα.

«Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από τις μεσημβρινές ώρες σήμερα έως τις πρωινές ώρες αύριο. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας» αναφέρεται.

Σύμφωνα με το τελευταίο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων της ΕΜΥ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά:

  • μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-22) στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο
  •  μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (06-11-22) στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την Αττική και την ανατολική Πελοπόννησο
  • μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-22) στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη
  •  από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (06-11-22) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-11-22) στο ανατολικό Αιγαίο από την περιοχή Σάμου-Ικαρίας και νοτιότερα μέχρι και τα Δωδεκάνησα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για το υπόλοιπο της Κυριακής 06/11 έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, με τα φαινόμενα το βράδυ να περιορίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν απεικονίζονται οι βροχοπτώσεις ή καταιγίδες που εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν κατά τις μεσημεριανές και πρώτες βραδινές ώρες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ