Κακοκαιρία Daniel-Τρίκαλα: Εγκλωβισμένη έγκυος στα Μεγάλα Καλύβια – «Καταρρέουν σπίτια γύρω μας, ακούμε ήχους»

Δραματικές ώρες περνούν οι κάτοικοι και στα Μεγάλα Καλύβια, ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση μόλις επτά χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα. Ο οικισμός έχει πλημμυρίσει λόγω της κακοκαιρίας Daniel και υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι, ανάμεσα στους οποίους μία έγκυος γυναίκα αλλά και παιδιά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες. Κάτοικοι αναφέρουν ότι ακούνε ήχους από σπίτια που καταρρέουν και εκφράζουν φόβους για νεκρούς και αγνοούμενους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, μία γυναίκα κάνει έκκληση για βοήθεια καθώς στο χωριό είναι εγκλωβισμένη η έγκυος ανιψιά της μαζί με το παιδάκι της. 

«Είναι έγκυος έξι μηνών. Έχει ένα παιδάκι ενάμισι χρονών. Είναι 10 άτομα εγκλωβισμένα στα Μεγάλα Καλύβια. Είναι σε σπίτι, στον δεύτερο όροφο χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς τίποτα. Έχω μάθει ότι σήμερα πήγανε βάρκες«, δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Δήμητρα και πρόσθεσε: «Να τελειώσει γρήγορα το μαρτύριό τους».

«Πέφτουν σπίτια και ακούγονται κλάματα – Μπορεί να υπάρχουν και νεκροί»

Άλλος πολίτης, που έχει δικούς του ανθρώπους στα Μεγάλα Καλύβια, μίλησε για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού.

«Ζουν ένα δράμα τα Μεγάλα Καλύβια. Άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι από χθες, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, βρίσκονται επάνω στις σκεπές, κάποιοι έχουν πυρετό, μπορεί να υπάρχουν και νεκροί», ενώ πρόσθεσε, κάνοντας έκκληση για βοήθεια, ότι «πέφτουν σπίτια και ακούγονται κλάματα», χρειάζονται βοήθεια, δήλωσε στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας πως μέχρι τώρα έχει φτάσει ελάχιστη βοήθεια στην περιοχή.

Όπως είπε, η επικοινωνία είναι δύσκολη, καθώς οι κάτοικοι βρίσκονται «30 ώρες χωρίς τροφή, χωρίς νερό, επικοινωνούμε λες και ζούμε εμπόλεμες καταστάσεις». Σύμφωνα με την μαρτυρία του, έχουν εγκλωβιστεί περισσότερα από 100 άτομα, ενώ, όπως είπε, έχουν γίνει ελάχιστοι απεγκλωβισμοί και δεν υπάρχουν βάρκες.

«Το χωριό είναι επτά χιλιόμετρα έξω από τα Τρίκαλα, με τρία μέτρα νερό. Το μισό χωριό από την κάτω πλευρά είναι καλυμμένο, σπίτια, αυτοκίνητα και από την άλλη πλευρά είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. Όσοι μπορούν, εθελοντές, κάτοικοι, βοηθούν με ό,τι έχουν και οι άλλοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα στο χάος», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι εγκλωβισμένοι άνθρωποι «είναι ψυχολογικά χάλια με προβλήματα υγείας, χωρίς τα φάρμακά τους, έτρεμαν, αργοπεθαίνουν».

Μεταξύ των εγκλωβισμένων βρίσκονται πολλοί ηλικιωμένοι αλλά και παιδιά, ενώ την ώρα που ένα μεγάλο μέρος του χωριού έχει καταστραφεί, δεν έχει γίνει καμία επέμβαση στο σημείο, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός.

«Είμαι για δεύτερο 24ωρο στην ταράτσα»

Μία κάτοικος του χωριού περιέγραψε την τραγική κατάσταση που βιώνουν. Όπως είπε, το ύψος του νερού στα Μεγάλα Καλύβια φτάνει τα δύο μέτρα, ενώ και η ίδια βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ταράτσα σπιτιού για δεύτερο 24ωρο.

«Είμαι για δεύτερο 24ωρο πια στην ταράτσα του γείτονά μου, με το παιδί του, τη γυναίκα του, τα σκυλιά μας. Το σπίτι μου έχει μισό μέτρο νερό, το παλιό μου σπίτι έχει ισοπεδωθεί. Το νερό για να φτάσω μέχρι το σπίτι μου φτάνει μέχρι τον λαιμό μου, δεν έχουμε πόσιμο νερό, δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει τροφή» είπε η κάτοικος του χωριού.

Σε ερώτηση αν έχουν επικοινωνήσει με κάποιον, η κάτοικος του χωριού σημειώνει: «Δεν υπάρχει κανείς να έρθει να μας πάρει, το πιο απλό. Έχουμε επικοινωνήσει και ο πρόεδρος της κοινότητάς μας έχει κλειστό το κινητό του και λυπάμαι γι’ αυτό. Χθες μας πήρε η βροχή, στις 3 τα χαράματα, στην ταράτσα πάντα. Υπάρχουν ελικόπτερα, κουνάμε τα χέρια μας σαν επιζήσαντες. Σε εμάς, έξω από το σπίτι το νερό είναι περίπου στα δύο μέτρα. Δεν έχουμε ενημέρωση, το internet πότε πιάνει πότε δεν πιάνει. Καταρρέουν σπίτια γύρω μας, ακούμε ήχους. Παλιά κτίσματα καταρρέουν. Αναρωτιόμαστε όλοι αν υπάρχουν και αγνοούμενοι».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ