Κακοκαιρία Daniel: Τραγωδία με 6 νεκρούς, αγωνία για αγνοούμενους και εγκλωβισμένους – «Πνίγηκαν» χωριά

Έξι νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel σε Θεσσαλία και Μαγνησία, Την ίδια στιγμή οι αρχές με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρουν να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους, που έχουν καταφύγει σε στέγες, ταράτσες και υψώματα για να γλιτώσουν από τα νερά.

Ο στρατός προχώρησε σε δεκάδες απεγκλωβισμούς κατοίκων με βάρκες, φουσκωτά και ελικόπτερα. Ωστόσο οι κάτοικοι που δεν έχουν καταφέρει να φύγουν εκπέμπουν «SOS», καθώς δεν έχουν τροφή, νερό ή φάρμακα. Στα Τρίκαλα, όπως φαίνεται σε νέες φωτογραφίες και βίντεο που έστειλαν αναγνώστες στο enikos.gr, από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα ο όγκος του νερού που έχει συγκεντρωθεί στους δρόμους σε χωριά της περιοχής είναι τεράστιος με αποτέλεσμα να έχουν «βουλιάξει» σπίτια και αυτοκίνητα.

Μάλιστα, ο αναγνώστης που κατοικεί στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων κάνει έκκληση για βοήθεια τονίζοντας πως: «Θα πνίγει κόσμος αν δεν έρθουν βάρκες άμεσα».

Στην περιοχή Κοσκινάς στην Καρδίτσα έχουν εγκλωβιστεί 50 άτομα, που έκαναν έκκληση μέσω της ΕΡΤ στις αρχές να μεταβούν στο σημείο για να τους βοηθήσουν. Παράλληλα συγκλονίζει η μαρτυρία γυναίκας, η οποία μαζί με 200 ακόμα κατοίκους έχουν εγκλωβιστεί σε λόφο στον Βλοχό Παλαμά. Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ,  ανάμεσά τους βρίσκονται παιδιά, ένα μωρό 2 μηνών και ηλικιωμένοι.

Ο κάτοικος Παλαμά Καρδίτσας, Βαγγέλης Φαλάγγας είπε ότι 20 άτομα έχουν εγκλωβιστεί σε ταράτσα κτιρίου μαζί με ηλικιωμένους που χρειάζονται φάρμακα. «Δεν ξέρω αν θα αντέξουν μέχρι το πρωί», ανέφερε στο Mega ο κάτοικος.

Και συνέχισε: «Έχω 5 ντομάτες σάπιες και τις φυλάω σαν κόρη οφθαλμού να δίνω από μία μπουκιά στα παιδιά. Είναι δύο μπουκάλια νερό του 1,5 λίτρου και το κάνουμε με οικονομία. Ένα ποτήρι 4 άτομα, να μην πάθουμε αφυδάτωση».

Σε κάποιες περιπτώσεις η Πυροσβεστική επιστράτευσε drones προκειμένου να δώσει φάρμακα στους εγκλωβισμένους.

Κικίλιας:«Οι διασώστες θα συνεχίσουν όλη την νύχτα, σπίτι – σπίτι, τους απεγκλωβισμούς»

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης κι όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό θα συνεχίσουν σπίτι – σπίτι τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, τα εναέρια μέσα επιχειρούν από το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας. «Εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 του στρατού κι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο από εναέριους διασώστες 67 άτομα και συγκεκριμένα: 25 άτομα από τη Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας, 27 άτομα και ένα μωρό από την Αγ. Τριάδα στον Παλαμά Καρδίτσας όπου εντοπίστηκαν και οι μέχρι το απόγευμα αγνοούμενοι, 14 άτομα από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Συναγερμός για την στάθμη του Πηνειού

Η στάθμη του Πηνειού ανεβαίνει επικίνδυνα και γι’ αυτό ο Δήμος Λαρισαίων κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Αναμένονται σφοδρές πλημμύρες σε Φαρκαδόνα και Λάρισα

Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 εστάλη απόψε σε κατοίκους της Φαρκαδόνας της Λάρισας, με το οποίο ειδοποιούνται για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή τους. «Προειδοποιητικό μήνυμα για εκδήλωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή σας» αναφέρει το μήνυμα του 112.

Στρατός: Συγκλονιστικά βίντεο με απεγκλωβισμούς – Στρατιώτες μεταφέρουν ηλικιωμένους στα χέρια

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στις επιχειρήσεις για την διάσωση κατοίκων της Θεσσαλίας. Σε φωτογραφίες φαίνονται οι στρατιώτες να σηκώνουν στα χέρια ηλικιωμένους και να τους κουβαλούν σε ασφαλή σημεία. Σε άλλη φωτογραφία μητέρα με το παιδί της, το οποίο κρατάει στρατιώτης, μεταφέρεται με όχημα του στρατού. Παράλληλα οι στρατιώτες έστησαν κρεβάτια που θα υποδεχθούν πλημμυροπαθείς.

Καρδίτσα στρατός κακοκαιρία

Σε βίντεο φαίνονται άνδρες με Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας να σηκώνουν με σχοινιά 12 κατοίκους, ανάμεσα τους ηλικιωμένους και παιδιά, από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.

Σε άλλο βίντεο άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας διασώζουν μία μητέρα με το ανήλικο παιδί της και την μεταφέρουν με καλάθι στο ελικόπτερο.

Καρδίτσα: Διασώζουν κατοίκους με κανό στον Παλαμά

Όπως φαίνεται σε βίντεο που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr οι εικόνες από τον Παλαμά Καρδίτσας συγκλονίζουν και μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής. Οι κάτοικοι αδυνατούν να βγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας του νερού που έχει φτάσει μέχρι τις στέγες, ενώ πραγματοποιούνται απεγκλωβισμοί ακόμη και με κανό.

Μάλιστα, σε ένα από τα βίντεο κάτοικοι κάνουν έκκληση για βοήθεια. «Ας μας βοηθήσει κάποιος παιδιά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», ακούγεται να λέει γυναίκα που παραμένει εγκλωβισμένη στο σπίτι της στο χωριό με την οικογένειά της.

«Εξαφανίστηκε» στα λασπόνερα η Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας το χωριό μοιάζει με βυθισμένη πολιτεία. Τα σπίτια έχουν βουλιάξει μέχρι τις σκεπές μέσα στα λασπόνερα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και τα κεραμίδια έχουν εξαφανιστεί κάτω από τα νερά.

Η μαρτυρία κατοίκου του Αγίου Ιωάννη στο enikos.gr: «Ένας λασπόδρομος όλο το χωριό»

Μιλώντας στο enikos.gr η κ. Ηρώ Πρώια, κάτοικος Αγίου Ιωάννη Πηλίου μίλησε για τις τεράστιες ζημιές που έχουν προκληθεί στις γύρω περιοχές υπογραμμίζοντας πως το κόστος είναι ανυπολόγιστο. «Η κατάσταση είναι τραγική, έχουν πέσει γέφυρες, ενώ όλο το χωριό έχει μετατραπεί σε έναν λασπόδρομο», μας λέει η κ. Πρώια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ