Κακοκαιρία Daniel: «Φούσκωσε» ο Πηνειός – Σπάνε το ανάχωμα στο Φράγμα της Γυρτώνης – Εκκενώνονται χωριά

Ώρες αγωνίας στην Λάρισα, με τους κατοίκους της περιοχής να βλέπουν την στάθμη του νερού στον Πηνειό να ανεβαίνει επικίνδυνα και τα φρεάτια να υπερχειλίζουν, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή. Παράλληλα τεράστιες ποσότητες νερού συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση τη Λάρισα.

Βλέποντας τον Πηνειό να φουσκώσει επικίνδυνα, οι υπεύθυνοι στην περιοχή πήραν την απόφαση να σπάσουν το Φράγμα της Γυρτώνης ώστε να αποσυμφορηθεί ο ποταμός.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της κοινότητας Φαλάνης, Κώστας Λυγούρας στο Tirnavospress.gr, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και των βουλευτών του νομού, η κοινότητα Φαλάνης αποφάσισε να ανοίξει το σημείο προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων σε Λάρισα, αλλά και Δασοχώρι – Φαλάνη. Στο σημείο βρίσκεται ο Αστυνομικός Διευθυντής Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος Κοινότητας Φαλάνης – Δασοχωρίου Λυγούρας Κώστας, ο αντιπρόεδρος Ρένος Καρύωτης και ο αντιπρόεδρος Πιτσιος Αντρέας.

Πηνειός: Νέο μήνυμα του 112 σε Φαρκαδόνα και ακόμα τρεις περιοχές

Νέο μήνυμα του 112 λόγω πιθανής υπερχείλισης του Πηνειού. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.

Μήνυμα από 112 στους κατοίκους της Αλεξανδρινής Αγιάς – «Απομακρυνθείτε προς Στόμιο»

Μήνυμα 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής Αγιάς να απομακρυνθούν προς το Στόμιο λόγω πιθανής υπερχείλισης του Πηνειού.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα του «112» κατοίκους που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού Πηνειού.

«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα του «112».

Σε φωτογραφίες στα social media αποτυπώνεται η κατάσταση στο κέντρο της Λάρισας, αλλά και τις γύρω συνοικίες.

Σηκώνουν αναχώματα στον Άγιο Θωμά Λάρισας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα larissanet.gr, στη συνοικία του Αγίου Θωμά δημιουργούνται φράγματα υπό τον φόβο της υπερχείλισης.

Δείτε φωτογραφίες

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων κάλεσε τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, κλήθηκαν να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Εκκενώνονται τρία χωριά

Στην εκκένωση των χωριών Μάνδρα, Κουτσόχερο και Αμυγδαλέα προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων υπό το φόβο πλημμυρικών φαινομένων.

Όπως αναφέρει το onlarissa, με τη συνδρομή της αστυνομίας πραγματοποιείται αυτή την ώρα η εκκένωση των οικισμών. Άλλοι φεύγουν με δικά τους αυτοκίνητα και άλλοι με λεωφορεία με προορισμό τη γειτονική Ραχούλα και τη Λάρισα. Στα χωριά χτυπάει διαρκώς η καμπάνα. Η ασυγκράτητη ορμή του νερού πλημμύρισε ήδη τμήμα του άλσους στο Αλκαζάρ, ενώ προμηνύεται μία δύσκολη νύχτα για τη Λάρισα και κυρίως για τις περιοχές κοντά στον Πηνειό.

Στη Λάρισα μεταφέρονται 190 ντόπιοι και τουρίστες από το Πήλιο

Στην Λάρισα μεταφέρονται με λεωφορεία 190 ντόπιοι και τουρίστες από το Πήλιο, το οποίο «έπνιξε» η κακοκαιρία Daniel.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τρία λεωφορεία χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τον κόσμο ο οποίος διασώθηκε από το πλημμυρισμένο Πήλιο και τα γύρω χωριά, με πλωτά μέσα.

Τα 190 άτομα έφτασαν με τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού και ένα ιδιωτικό, στα λεωφορεία, που τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

Κατά την αναχώρησή τους, ένας από τους πλημμυροπαθείς από το χωριό Μικρό, ανέφερε: «Δεν κινδυνεύσαμε, αλλά τρομοκρατηθήκαμε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ