Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σκόρπισε 21 υδροσίφωνες σε Αιγαίο και Ιόνιο

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» προκάλεσε πολλά προβλήματα ενώ σκόρπισε υδροσίφωνες σε Αιγαίο και Ιόνιο.

«Οι υδροσίφωνες και ανεμοστρόβιλοι ήρθαν για να μείνουν, γι’ αυτό καλά θα κάνουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να μην περιμένουμε την πλήρη επέλαση της κλιματικής αλλαγής με τα χέρια σταυρωμένα» τόνισε ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Υδροσίφωνες είναι αυτά τα πολύ μικρά χωνιά πάνω από τη θάλασσα και τις τελευταίες ημέρες με τον «Μπάλλο» είχαμε όντως σε αρκετές περιοχές, και στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα ήταν ένα ακραίο φαινόμενο με πάρα πολύ υψηλά ύψη βροχής. Περιμένουμε και νέα κακοκαιρία με μεγάλα ύψη βροχής στο τέλος της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, αλλά δεν είναι παράδοξο για την εποχή. Οκτώβριος και Νοέμβριος είναι μήνες που έχουν διαχρονικά πολλές βροχές και φαινόμενα» επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

υδροσίφωνας-κακοκαιρία-Μπάλλος

Από το Εθνικό Αστεροσκοπείο ενημερώνουν ότι πράγματι μεταξύ 10 και 20 Οκτωβρίου στη χώρα καταγράφηκαν 21 σίφωνες θαλάσσης (υδροσίφωνες).

«Είναι ένα πολύ τοπικό φαινόμενο και ταυτόχρονα πολύ ισχυρό. Κρατά λίγα λεπτά, έχει πολύ μικρή διάμετρο, της τάξεως των δεκάδων ή και εκατοντάδων μέτρων και μπορεί να δημιουργήσει τοπικά μεγάλα προβλήματα. Δημιουργείται όταν έχουμε ισχυρές καταιγίδες. Πάνω από θάλασσα λέγονται υδροσίφωνες και πάνω από τη στεριά ανεμοστρόβιλοι» εξηγεί ο ειδικός και συμπληρώνει:

«Τα έντονα φαινόμενα σαν κι αυτό που είχαμε ή πιθανόν να έχουμε τις επόμενες ημέρες είναι αναμενόμενα Οκτώβριο και Νοέμβριο. Είναι μέσα στην περίοδο που θεωρείται επικίνδυνη. Απλώς παρακολουθούμε αν γίνονται πιο συχνά. Πιθανόν να γίνουν. Ανεξαρτήτως όμως εάν γίνουν ή όχι, υπάρχουν. Και στην ίδια συχνότητα εμφάνισης να μείνουν, το πρόβλημα υπάρχει. Δεν πρέπει να περιμένουμε την κλιματική αλλαγή για να αντιδράσουμε σε αυτά τα φαινόμενα. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί η επιστημονική γνώση και οι σύγχρονες τεχνικές παρατήρησης του καιρού, ώστε μέσα από τη χρήση της νέας τεχνολογίας και τη μετάδοση της πληροφορίας, τα κινητά τηλέφωνα, το internet να δίνουμε σχετικές πληροφορίες και ειδοποιήσεις στις Αρχές αλλά και στους πολίτες»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ