Καιρός: Τσουχτερό κρύο και χιόνια σήμερα – Ποια σχολεία είναι κλειστά, πού χρειάζονται αλυσίδες

Νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει την χώρα, με την θερμοκρασία να σημειώνει σημαντική πτώση, ενώ πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν ντυθεί από χθες στα λευκά. Η ψυχρή εισβολή έχει προκαλέσει προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Σιθωνία της Χαλκιδικής ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις βράχων. Προβλήματα υπάρχουν και στην Αττική, ιδίως στην Πάρνηθα, ενώ δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια.

Στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, ο δρόμος έκλεισε το βράδυ της Τρίτης με απόφαση της Τροχαίας. Απαγορεύτηκε η διέλευση όλων των οχημάτων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο παρέμειναν όλη τη νύχτα περιπολικά, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Εκχιονιστικά και αλατιέρες καθαρίζουν συνεχώς τους δρόμους.

Όπως φαίνεται και στα βίντεο του Forecast Weather, πυκνή ήταν η χιονόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας τόσο στην Ιπποκράτειο Πολιτεία όσο και στα Βίλια Αττικής.

Προβλήματα στη Χαλκιδική – Στα «λευκά» η Δυτική Μακεδονία

Στη Σιθωνία της Χαλκιδικής ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις βράχων. Στον δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής, έκλεισε ο επαρχιακός δρόμος Μεταμόρφωσης-Μεταγγιτσίου, στο 1ο χλμ, καθώς υπήρξε υπερχείλιση ρέματος.

Ο χιονιάς έκανε την εμφάνισή του και σε περιοχές έξω από τη Θεσσαλονίκη. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες και στους οικισμούς Ασβεστοχώρι, Εξοχή, Φίλυρο και Χορτιάτη της Δημοτικής Ενότητας Χορτιάτη.

Στα «λευκά» ντύθηκε η Δυτική Μακεδονία εξαιτίας της κακοκαιρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν σε πολλές περιοχές της. Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, ορισμένες σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές, ενώ σε άλλες το κουδούνι θα χτυπήσει με μια ώρα καθυστέρηση. Στην ΠΕ Κοζάνης και στους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν στις 9.15

Χιονοθύελλα στην Σαμοθράκη

Χιόνια σε χωριά της Εύβοιας

Την Τρίτη, λίγο μετά τις 20.00, το έστρωσε στα ορεινά χωριά της Εύβοιας. Όπως θα δείτε στις παρακάτω εικόνες χιονόστρωση σημειώθηκε, στα χωριά Σέτα, Κάδι του δήμου Κύμης Αλιβερίου, στα χωριά Στρόπωνες, Αγία Σοφία και Λιμιώνα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων αλλά και στο καταφύγιο Δίρφυος.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Καιρός: Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στη Θράκη με γρήγορη βελτίωση από τα δυτικά.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
  • Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
  • Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, που τη νύχτα θα περιοριστούν στην Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις είναι πιθανόν να σημειωθούν στα βόρεια τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως του νομού Μαγνησίας (εκτιμώμενο υψόμετρο 500μ.). Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Σποράδες 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
  • Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Νωρίς το πρωί πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Νωρίς το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα γύρω ορεινά – ημιορεινά (εκτιμώμενο υψόμετρο 500μ.) ασθενείς χιονοπτώσεις.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
  • Θερμοκρασία: Από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τετάρτη

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν σε πολλές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, ορισμένες σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές, ενώ σε άλλες το κουδούνι θα κτυπήσει με μια ώρα καθυστέρηση.

Πιο συγκεκριμένα στην ΠΕ Φλώρινας και στους δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν και τα ΚΔΑΠ Δήμου Φλώρινας ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί. Στον Δήμο Πρεσπών τα σχολεία θα λειτουργήσουν από τις 9.15 το πρωί. Ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά.

Στην ΠΕ Κοζάνης και στους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν στις 09:15.

Επίσης, στα Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια, Εσπερινά ΕΠΑΛ η λήξη των μαθημάτων για τον δήμο Εορδαίας θα γίνει στις 19:15 ενώ για τον δήμο Κοζάνης στις 20.00. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και στους δύο δήμους θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στη Θεσσαλονίκη, αύριο Τετάρτη (10/01) θα παραμείνουν κλειστά τα συστεγαζόμενα 2ο νηπιαγωγείο και 4ο δημοτικό σχολεία της Πυλαίας.

Την αναστολή τριών σχολικών μονάδων της Λάρισας λόγω έκτακτης βλάβης στο σύστημα θέρμανσης αποφάσισε με σχετικές ανακοινώσεις ο Δήμος Λαρισαίων. Ειδικότερα, πρόκειται για τα Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας και ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ Δήμου Λαρισαίων.  Η αναστολή λειτουργίας ισχύει μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2024.

Κλειστό θα παραμείνει και το Δημοτικό σχολείο Βαθέος Αυλίδας λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης. Κατόπιν απόφασης της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, διακόπτεται προσωρινά για αύριο Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, η λειτουργία του Δημοτικού σχολείου Βαθέος Αυλίδας, λόγω προγραμματισμένης διακοπής ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή, για την υλοποίηση εργασιών από τη ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Σαμοθράκης.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Xειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στην Κεντρική Μακεδονία, όπου κατά τόπους υπάρχουν προβλήματα με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στη Θεσσαλονίκη, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη Αγίου Βασιλείου, λόγω χιονόπτωσης το απόγευμα της Τρίτης.

Εξάλλου, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Εγνατία Οδό, στο νομό Ημαθίας, στο οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας και στο ημιορεινό και ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Πιερίας.

Στη δυτική Μακεδονία η κίνηση των οχημάτων τόσο στην Εγνατία οδό από Κοζάνη έως Ιωάννινα όσο και στους καθέτους άξονες Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή και Κοζάνη – Τελωνείο Νίκης (Φλώρινα) η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της αστυνομίας, χρειάζονται αλυσίδες η ελαστικά χιονιού στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), καθώς και στο ορεινό οδικό δίκτυο του Δήμου Νεστορίου.

Στην ΠΕ Φλώρινας χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες η ελαστικά χιονιού στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής, Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει την Φλώρινα με τις κοινότητες Άνω Κλεινές και Ακρίτας. Επίσης χρειάζονται αλυσίδες στο δρόμο προς την Κοινότητα του Νυμφαίου.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ