Καιρός για… γερά νεύρα: Με βροχές και καταιγίδες μας αποχαιρετά η άνοιξη

Άστατος παραμένει ο καιρός με βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, παρά το γεγονός ότι αύριο μας αποχαιρετά η άνοιξη.

Η αστάθεια είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα (Τρίτη 30/5), ενώ παρόμοιο θα είναι το σκηνικό και αύριο (Τετάρτη 31/5), τελευταία ημέρα του Μαΐου και της άνοιξης.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι έγιναν διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς έβρεχε. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στον Νέο Κόσμο πολίτες αναφέρουν ότι είναι χωρίς ρεύμα έπειτα από κεραυνό που έπεσε. Το ίδιο ισχύει και στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, καθώς και σε περιοχές του Κορυδαλλού και της Νίκαιας.

Τις θερμές ώρες της σημερινής ημέρας, εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές και τα φαινόμενα τοπικά είναι έντονα. Στις περιοχές που επηρεάζονται συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Περισσότερο θα επηρεαστούν ο ηπειρωτικός κορμός της χώρας, το Ιόνιο, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το βράδυ της Τρίτης, τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Σύμφωνα με το meteo.gr, το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στην Αττική και στην πόλη της Αθήνας, ενώ μέχρι το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Στους παρακάτω προγνωστικούς χάρτες, αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων τα τρίωρα 12:00 – 15:00 και 21:00 – 24:00 (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης 30/05:

Ο καιρός την Τετάρτη

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Τετάρτη, με βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το meteo.gr, εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 5 μποφόρ στα νότια πελάγη και τοπικά στο Λιβυκό 6 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, αναμένονται βροχές ή καταιγίδες, αρχικά κατά τόπους στη Βόρεια Ελλάδα, και από τις μεσημεριανές ώρες στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη. Θα επηρεαστούν επίσης τμήματα του Ιονίου, των Δωδεκανήσων και ενδεχομένως των Κυκλάδων. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 26-27, στην Ήπειρο από 15 έως 27 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 25-27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 25-26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, όπως επίσης στο Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4. Στα νότια πελάγη θα επικρατήσουν ανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ, ενώ τοπικά στο Λιβυκό Πέλαγος η ένταση του ανατολικού ρεύματος θα φτάνει τα 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες προοδευτικά θα αυξηθούν, κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά όπου είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές κυρίως διευθύνσεων με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 25-26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 24 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό, την Τετάρτη περιμένουμε ομίχλες στα δυτικά και αρχικά λίγες νεφώσεις, που αργότερα θα πυκνώσουν με τοπικές βροχές και μπόρες πρώτα στα βόρεια και από το μεσημέρι στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί, βορειοανατολικοί έντασης 3-5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 25-26, τοπικά τους 27 βαθμούς Κελσίου.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ