Καιρός: Διαφορετικό το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα – Ιούνιος με βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες

Αρκετά διαφορετικό θα είναι φέτος το καλοκαίρι όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την εποχική πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF), ο καιρός αναμένεται να είναι άστατος μέχρι και το τέλος του Ιουνίου, ο οποίος θα θυμίζει Μάιο με αρκετή συννεφιά, βροχές, καταιγίδες και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, ανέφερε πως «μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο μοτίβο του καιρού. Ο Ιούνιος θα είναι βροχερός, παραπάνω από το κανονικό. Χρειάζεται προσοχή».

Μάλιστα προειδοποίησε για έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Πηγαίνουμε σε ένα κλίμα το οποίο είναι θερμότερο και πιο έντονο, όσον αφορά στα φαινόμενα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό και να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα, όπως επίσης για τις δασικές πυρκαγιές, ένα τεράστιο πρόβλημα για τη Μεσόγειο και τη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγουβάρδος.

«Είδαμε τι συνέβη το 2021 με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το 2022 ήμασταν τυχεροί γιατί είχαμε ένα σχετικά ήπιο καλοκαίρι. Αν έχουμε όμως μια επανάληψη καταστάσεων, όπως για παράδειγμα στον Καναδά, θα ζήσουμε στη χώρα μας και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές και αυτός θα είναι ο κανόνας στο μέλλον, αν δεν φροντίσουμε να θωρακιστούμε και να σταματήσουμε όσο μπορούμε την πορεία προς μια κλιματική αλλαγή η οποία θα γίνει ανεξέλεγκτη από ένα σημείο και μετά» κατέληξε.

ECMWF-ΕΜΥ: Η εποχική πρόγνωση για τo καλοκαίρι 2023

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των αριθμητικών μοντέλων εποχικής πρόγνωσης, για το φετινό καλοκαίρι, στη χώρα μας προβλέπονται συνθήκες λίγο πιο θερμές από τις κανονικές, κυρίως στη δυτική και νότια Ελλάδα. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις για σχετικά αυξημένες βροχοπτώσεις, κυρίως στα βορειοδυτικά.

Το ECMWF, για την Ευρωπαϊκή ήπειρο, με εξαίρεση τα βορειοανατολικά τμήματά της, όπου εκτιμά ότι θα επικρατήσουν μάλλον κανονικές συνθήκες, για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη προβλέπει ένα καλοκαίρι θερμότερο από τα κανονικά, με τις θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές να κυμαίνονται από 0,5 έως 1 βαθμό Κελσίου και τοπικά, κυρίως στην Ισπανία – νότια Γαλλία – δυτική Μεσόγειο, από 1 έως 2 βαθμούς.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, το ECMWF για το φετινό καλοκαίρι προβλέπει, ότι θα επικρατήσουν συνθήκες θερμότερες από τις κανονικές για την εποχή, εκτιμώντας γενικά θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας, μέχρι 0,5 βαθμούς Κελσίου. Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο, η δυτική και νότια Ελλάδα εμφανίζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για ένα σχετικά θερμό καλοκαίρι, προβλέποντας μάλιστα, ότι οι θερμές αποκλίσεις εκεί, μπορεί να ξεπεράσουν τους 0,5 βαθμούς Κελσίου.

 

Από πλευράς βροχοπτώσεων, το ECMWF, ενώ τοπικά στη βόρεια Ευρώπη προβλέπει ότι θα επικρατήσουν μάλλον ξηρότερες συνθήκες από τις κανονικές για την εποχή, για τα νότια τμήματα της Ευρωπαϊκής ηπείρου και την κεντρική-ανατολική Μεσόγειο, προβλέπει ότι η θερινή περίοδος θα είναι μάλλον σχετικά πιο υγρή.

Ειδικά για την Ελλάδα, το ECMWF, προβλέπει υγρότερες συνθήκες από ότι συνήθως, με εξαίρεση την βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο. Το ισχυρότερο σήμα για μια σχετικά υγρή θερινή περίοδο εμφανίζουν τα νοτιότερα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι μεγαλύτερες πιθανές αποκλίσεις εμφανίζονται στα νοτιοανατολικά και τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας. Ένα τέτοιο σενάριο, συνηγορεί στην άποψη, ότι κατά τη θερινή περίοδο μάλλον θα επικρατήσουν γενικά τα νοτιοδυτικά συστήματα.

Εστιάζοντας στο ελληνικό χώρο, το multi-model εκτιμά περισσότερο υετό στη βόρεια ηπειρωτική χώρα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμίσουμε ότι την θερινή περίοδο, ο υετός στην περιοχή της Μεσογείου εκφράζεται, κυρίως με την μορφή των απογευματινών καταιγίδων θερμικής αστάθειας στις ηπειρωτικές περιοχές, ενίοτε υποβοηθούμενες και από δυναμικό αίτιο. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον ο αυξημένος υετός στη νότια Τουρκία, καθώς οι καταιγίδες που εκδηλώνονται εκεί επηρεάζουν πολύ συχνά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και επομένως, μπορεί να μην απέχουν τελικά πολύ οι απόψεις των δύο μοντέλων για τον υετό στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ