Καύσωνας «Κλέων»: Στις παραλίες μέχρι αργά το βράδυ για μια ανάσα δροσιάς – Δύσκολη η σημερινή νύχτα, νέο κύμα από Τετάρτη

«Καμίνι» ήταν σήμερα όλη η χώρα, με τον καύσωνα «Κλέων» να επελαύνει. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μικροί και μεγάλοι έσπευσαν στις παραλίες για μία ανάσα δροσιάς, όπου παρέμειναν έως και πολύ αργά το βραδύ. Σήμερα ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 44 βαθμούς Κελσίου και -δυστυχώς- η κατάσταση δεν θα καλύτερη το Σάββατο, καθώς αναμένονται παρόμοιες θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

87 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 14 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Θήβα και ήταν ίση με 44.2 βαθμούς Κελσίου.

Στους 58°C η θερμοκρασία εδάφους το πρωί της Παρασκευής

Το ειδικό όργανο μέτρησης θερμοκρασίας εδάφους του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel 3 κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 50 °C στις 11:48 το πρωί της Παρασκευής 14/07. Η απόλυτα μέγιστη τιμή καταγράφηκε στον θεσσαλικό κάμπο, στον Νομό Λάρισας και ήταν ίση με 58 °C.

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραφαν θερμοκρασία αέρα κοντά στους 40 °C, επομένως, τις απογευματινές ώρες όταν σημειώθηκαν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας αέρα (παρουσιάζονται παρακάτω), πολύ πιθανό οι αντίστοιχες τιμές θερμοκρασίας εδάφους να ήταν σημαντικά υψηλότερες.

 Το αδιαχώρητο στις παραλίες

Απόψε η πιο δύσκολη νύχτα

Σύμφωνα τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1, Τάσο Αρνιακό, «απόψε θα είναι η πιο δύσκολη νύχτα καθώς η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα γιατί θα μπαίνει μέσα στο σπίτι ζέστη, αντί για δροσιά».

«Αύριο δεν αλλάζουν πολύ τα πράγματα. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει λίγο στις βορειότερες περιοχές, αλλά οι περισσότερες περιοχές παραμένουν στο “κόκκινο”» ανέφερε κ. Αρνιακός.

Νέο κύμα καύσωνα από την Τετάρτη

Ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 πρόσθεσε στις αρχές τις επόμενης εβδομάδες θα υπάρξει μία μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας, αλλά από την Τετάρτη και μετά φαίνεται ότι έρχεται νέο κύμα καύσωνα, με τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται ξανά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από θερμική κάμερα drone

Όπως φαίνεται σε φωτογραφίες από θερμική κάμερα που αναρτήθηκαν στο EnternityGR στο Facebook, οι θερμοκρασίες στην άσφαλτο και τα αυτοκίνητα είναι πολύ υψηλές και φτάνουν ακόμη και τους 84 βαθμούς Κελσίου.

Το αυτοκίνητο εμφανίζεται στις φωτογραφίες σαν να έχει πάρει φωτιά. Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στην οροφή του είναι 84°C και 83,3°C, στο παρμπρίζ τους 71,9°C, ενώ στα πλαϊνά (πόρτες) στους 70,1°C.

Στις άλλες φωτογραφίες, η θερμοκρασία της ασφάλτου κυμαίνεται από 57,5 ως 62,3 °C.

Κλειστά το Σάββατο όλα τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής

Για λόγους ασφαλείας και περιορισμού του κινδύνου πυρκαγιάς λόγω της επικράτησης των υψηλών θερμοκρασιών , με εντολή του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη αύριο Σάββατο από τις 9:00 το πρωί και για 24 ώρες θα μείνουν κλειστά όλα τα πάρκα και τα άλση αρμοδιότητας της Περιφέρειας.

Ειδικότερα, πρόκειται για το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του ‘Αρεως, το Λόφο Φινοπούλου και το Αττικό ‘Αλσος. Για τους ίδιους λόγους, αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας που έχουν προγραμματιστεί για αύριο το βράδυ στο θέατρο του Αττικού ‘Αλσους, «Κατίνα Παξινού».

Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία των Πάρκων την Κυριακή 16 Ιουλίου θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση της Περιφέρειας και αφού αξιολογηθούν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

Κλειστή για 6 ώρες η Ακρόπολη το Σάββατο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, ενημερώνει ότι αύριο, Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακροπόλεως θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 11:30 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30.

Σε λειτουργία θα παραμείνουν οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των εκεί Αρχαιολογικών Μουσείων.

Καύσωνας «Κλέων»: Το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Επικαιροποιείται, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ για το θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία «Κλέων».

Επισημαίνεται ότι από την Κυριακή (16-07-2023) έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου ο ετησίας άνεμος θα φτάνει τα 6 με 7 μποφόρ.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος υπάρχει τάση νέας ανόδου της θερμοκρασίας, φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται και θα αξιολογηθεί η εξέλιξή του καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Καύσωνας «Κλέων»: Αναλυτικά το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

1. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου
  • γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 41 βαθμούς Κελσίου.

2. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου
  • β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
  • γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου
  • β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου
  • γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα (17-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου
  • β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου
  • γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Μειώστε τη χρήση ΙΧ, βάλτε βενζίνη μετά τη δύση του ηλίου – Συστάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος

Τη μείωση της χρήσης  ΙΧ συνιστά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λόγω του καύσωνα «Κλέων», ενώ συμβουλεύει τους πολίτες να βάζουν βενζίνη αφού δύσει ο ήλιος.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα το απόγευμα και για αύριο, με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων.

Με αυτά τα δεδομένα, συστήνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους πολίτες τα παρακάτω:

  • Η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των Μ.Μ.Μ.
  • Η κατά το δυνατόν αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται κατά το δυνατόν μετά τη δύση του ήλιου.

«Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λ.π.) καθώς και χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες», αναφέρει το υπουργείο.

Αναλυτικότερη ανά ώρα ενημέρωση σχετικά με τις παρατηρούμενες υπερβάσεις όζοντος και με την εξέλιξη των συγκεντρώσεων παρέχεται στα ακόλουθα links:

«Παρακαλούμε, θερμά, τους πολίτες της Αττικής για τη θετική τους ανταπόκριση στις παραπάνω συστάσεις μας», καταλήγει το ΥΠΕΝ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ