Ηράκλειο: Χιλιάδες γονείς έχουν voucher αλλά δεν βρίσκουν παιδικούς σταθμούς

Μπάχαλο επικρατεί στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικούς και δημοτικούς, στο Ηράκλειο, με τους γονείς από χθες να τρέχουν κυριολεκτικά, με το… voucher στο χέρι προκειμένου να καταφέρουν να βρουν μία θέση για τη φιλοξενία των παιδιών τους, τη φετινή χρονιά.

Τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά αφού σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα, την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης και να υπογραφούν οι συμβάσεις ξεχωριστά για κάθε βρέφος και νήπιο, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι και πέρυσι.

Ενώ λοιπόν οι ωφελούμενοι γνώριζαν , μέχρι και την περσινή χρονιά, εκ των προτέρων που θα πάνε τα παιδιά τους, χωρίς δηλαδή να έχουν δυνατότητα επιλογής σταθμού, φέτος με την απελευθέρωση της διαδικασίας, τρέχουν και δεν φτάνουν καθώς διαθέτουν μεν το πολυπόθητο voucher, όμως, οι ιδιωτικοί, κυρίως βρεφονηπιακοί σταθμοί δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δεχθούν άλλα παιδιά, καθώς οι θέσεις έχουν καλυφθεί.

Χθες το μεσημέρι, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο Κρήτη», ο πρόεδρος του δημοτικού οργανισμού προσχολικής αγωγής του Δήμου Ηρακλείου, Γιώργος Βουρεξάκης, καλούσε τους γονείς που βρήκαν κλειστές πόρτες στους ιδιωτικούς σταθμούς να απευθυνθούν στους δημοτικούς. Πράγματι, αυτό συνέβη, όμως από την πρώτη μέρα, οι θέσεις για τα βρέφη υπερκαλύφθηκαν, κι έτσι, πολλοί γονείς επικοινώνησαν με το «Ράδιο Κρήτη» διαμαρτυρόμενοι ότι δεν βρίσκουν ούτε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να γράψουν τα παιδιά τους.

Άγνωστο λοιπόν είναι, μέχρι αυτή την ώρα, τι θα γίνει με τόσα παιδιά και κυρίως με τόσα βρέφη. Με σημερινές του δηλώσεις στο «Ράδιο Κρήτη» και την Ελένη Μπουρμά, ο κ. Βουρεξάκης επισήμανε ότι με τα νήπια τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν, δεν φαίνεται όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, να προκύπτει κάποια λύση για τα βρέφη… «Θεωρητικά, οι γονείς που έχουν πάρει voucher, έχουν εγκριθεί. Στην πράξη όμως μένουν εκτός», τόνισε ο κ. Βουρεξάκης και σημείωσε ότι, κατά τα φαινόμενα, ο αρχικός αριθμός των 2.000 παιδιών που θα μείνουν εκτός, σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο, θα αυξηθεί…

Ήδη, έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος χθες βρέθηκε στο Ηράκλειο ενώ από νωρίς η ΚΕΔΕ ζήτησε να εγγραφούν όλα τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει περαιτέρω την χρηματοδότηση, η οποία φέτος ήδη είναι μεγαλύτερη κατά 17 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

«Αυτό που προέχει είναι να δοθεί κάποια παράταση στη διαδικασία καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, δεν προλαβαίνουμε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ. Απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν και για τα κριτήρια, με βάση τα οποία γίνεται δεκτό ένα παιδί σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό όταν υπάρχουν voucher για όλους τους ωφελούμενους, μέσω ΕΣΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η άνευ προηγουμένου κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων είναι μία ακόμη απόδειξη της φτωχοποίησης της κοινωνίας μας. Πολλοί γονείς θα αναγκαστούν να μην εργαστούν αφού δεν θα έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους και άλλοι, οδηγούμενοι σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, θα αναγκαστούν να πληρώσουν αδρά για τα παιδιά τους – στερούμενοι άλλων παροχών – ώστε να μη χάσουν την εργασία τους…

Πηγή: ekriti.gr

Διαβάστε επίσης:

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Χίο – Έξι τραυματίες. Μία 64χρονη σοβαρά – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Τρίκαλα- Χιλιάδες στρέμματα έχουν καταστραφεί από τη χαλαζόπτωση

Συγκλονίζει ο άγνωστος γιος του Ανδρέα Μπάρκουλη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ