Ηράκλειο: Τι είναι τα απαγορευμένα «στικάκια snus» που οδήγησαν σε λιποθυμία τους τρεις μαθητές Γυμνασίου

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το σοβαρό περιστατικό με τη λιποθυμία των ανήλικων μαθητών στην τουαλέτα του Γυμνασίου της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretaone.gr, οι μαθητές φέρεται πως κατανάλωσαν μια κρυσταλλική εθιστική ουσία η οποία περιέχει αυξημένα ποσοστά νικοτίνης.

Το snus, το οποίο φέρεται να κατανάλωσαν οι μαθητές, είναι ένα άκαπνο προϊόν καπνού που αλέθεται και πωλείται σε σακουλάκι. Οι καταναλωτές τοποθετούν τη σακούλα κάτω από το πάνω μέρος του χείλους. Όταν γίνεται επεξεργασία του snus, μπορεί να περιλαμβάνει παστερίωση καπνού. Προέρχεται από τη Σουηδία πριν από περίπου 200 χρόνια, αλλά τώρα χρησιμοποιείται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Snus είναι διαθέσιμο σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ κερδίζει δημοτικότητα στη Νότια Αφρική. Η πώληση snus απαγορεύτηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από τη Σουηδία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το προϊόν χρησιμοποιείται στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία.

Στην Ελλάδα δεν πωλούνται, αλλά ενδέχεται να μπορεί να τα βρει οποιοσδήποτε στο διαδίκτυο.

«Τα παιδιά στο σχολείο πανικοβλήθηκαν»

Για το περιστατικό μίλησε στο enikos.gr εκπαιδευτικός του σχολείου η οποία μεταξύ άλλων περιέγραψε τα όσα συνέβησαν.

«Στο σχολείο προκλήθηκε αναστάτωση, καθώς πληροφορηθήκαμε για την κατάσταση των παιδιών από τους υπόλοιπους μαθητές οι οποίοι πανικοβλήθηκαν», μας είπε η εκπαιδευτικός, η οποία επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία της και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Κάναμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ψυχραιμία των παιδιών κι ευτυχώς δράσαμε πολύ γρήγορα προκειμένου να μην χαθεί χρόνος».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ίδια: «Καλέσαμε το ΕΚΑΒ κι ευτυχώς τα παιδιά έφτασαν γρήγορα στο νοσοκομείο, ενώ την ίδια στιγμή μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε τα υπόλοιπα παιδιά για το τι ακριβώς συνέβη».

Αναφορικά με τα αίτια της λιποθυμίας των μαθητών η εκπαιδευτικός υπογράμμισε ότι αναμένουν τις εξετάσεις προκειμένου να διευκρινιστεί ο λόγος που τα παιδιά βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως τα παιδιά, δύο κορίτσια 15 ετών και ένα αγόρι 14 ετών, βρέθηκαν ημιλιπόθυμα στις τουαλέτες του σχολείου και σύμφωνα με την αστυνομία τα τρία παιδιά ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Έτσι, ένας 14χρονος συμμαθητής τους είπε πως τα συγκεκριμένα στικάκια, που είχε αγοράσει από περίπτερο, τον είχαν βοηθήσει να κόψει το κάπνισμα το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως όλα δείχνουν οι ανήλικοι πιθανόν από λάθος χρήση κατέληξαν στις τουαλέτες με συμπτώματα κρίσης πανικού. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν οι γονείς των μαθητών θα κινηθούν νομικά ενάντια του 14χρονου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ