Ηλεία και Έβρος στο στόχαστρο εμπρηστών – Τι δείχνουν οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τις καταστροφικές πυρκαγιές στους δύο νομούς

«Υπόγειες διαδρομές» οργανωμένων εμπρηστών βλέπουν η ΕΛ.ΑΣ. και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής στον νομό Ηλείας, καθώς φέτος έχει αναδειχθεί «πρωταθλητής» στις πυρκαγιές. Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές Μαΐου μέχρι και σήμερα έχουν ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή περισσότερες από 300 πυρκαγιές, από τις οποίες οι 220 χαρακτηρίζονται επικίνδυνες και σοβαρές.

Των Θ. ΠΑΝΟΥ, Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών, σε εμπρησμό φέρεται να οφείλεται και η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, όπου ένα μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου αποτεφρώθηκε από τη φωτιά που έκαιγε για ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο η μεγάλη φωτιά να ξέσπασε αρχικά στις παρυφές του δάσους από μετανάστες που είχαν ανάψει φωτιά για να ζεσταθούν και παράλληλα να προφυλαχθούν από τα άγρια ζώα που ζουν εκεί. Οπως αναφέρουν στη Realnews ενημερωμένες πηγές από τις αρμόδιες Αρχές, οι παρυφές του δάσους της Δαδιάς κατά καιρούς αποτελούν πέρασμα των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα από Τουρκία μέσω Εβρου.

Ωστόσο, προφανώς και σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για εμπρησμό από πρόθεση, αλλά από αμέλεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή στα Λάβαρα Σουφλίου συνελήφθησαν τέσσερις Ιρακινοί μετανάστες που είχαν ανάψει φωτιά προκειμένου να ζεσταθούν. Η συγκεκριμένη εστία παραλίγο να πάρει μεγάλη έκταση, αλλά χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής τελικά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Επειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν οι πέντε μετανάστες, ανάμεσά τους και ένα ανήλικο αγοράκι με τη μητέρα του, ενώ συνελήφθησαν οι ενήλικοι με την κατηγορία του εμπρησμού. Στον νομό Ηλείας οι αριθμοί και τα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά αποτυπώνουν την πραγματικότητα και, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νομό Ηλείας οι περισσότερες φωτιές ξέσπασαν τις νυχτερινές ώρες σε δύσβατες περιοχές, γεγονός που αποδεικνύει ότι πιθανότατα υπήρχε ανθρώπινη παρουσία. Οπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες, σε αυτά τα σημεία δεν υπάρχουν πυλώνες του ρεύματος, ούτε οικόπεδα στα οποία πραγματοποιούνται επικίνδυνες εργασίες, όπως κάψιμο ξερών χόρτων. Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο που εξετάζεται από τις αρμόδιες Αρχές, εν προκειμένω από την Πυροσβεστική και την ΕΛ.ΑΣ., δεν είναι άλλο από αυτό του οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών. Αλλωστε, πριν από δύο εβδομάδες, η «R», σε εκτενές ρεπορτάζ για τις φωτιές στον νομό Ηλείας, αποκάλυψε έναν υπόγειο πόλεμο χασισοκαλλιεργητών, οι οποίοι καίνε τις φυτείες αντιπάλων είτε τις δικές τους, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, σε περίπτωση που έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές.

Δυστυχώς, στην προσπάθειά τους να «ξεφορτωθούν» τα αποδεικτικά στοιχεία, δεν υπολογίζουν τη ζημιά που προκαλούν στον ίδιο τους τον τόπο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, φαίνεται πως στον συγκεκριμένο νομό κτηνοτρόφοι και αγρότες προχωρούν σε εμπρηστικές ενέργειες προκειμένου να λάβουν τις κρατικές επιδοτήσεις, ιδιαίτερα όταν έχουν υποστεί ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ολες αυτές οι «πύρινες διαδρομές» έχουν μπει στο στόχαστρο των Αρχών, οι οποίες εξετάζουν με προσεκτικά βήματα τις επόμενες κινήσεις τους.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ