Μεγάλη φωτιά στην Ιεράπετρα: Οι φλόγες πέρασαν στα σπίτια, ζημιές σε αυλές και θερμοκήπια – Ένας τραυματίας – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (06/04) σε ορεινή περιοχή κοντά στα Σχινοκάψαλα, στην Ιεράπετρα Λασιθίου, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται.

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Μαύρος Κόλυμπος, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως έως 8 μποφόρ, που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Σύμφωνα με το creta24.gr, λίγο πριν από τις 10 το πρωί οι φλόγες άρχισαν να πλησιάζουν σπίτια στον συγκεκριμένο οικισμό.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, ένα σπίτι ήδη έχει αρχίσει να καίγεται, ενώ έχει δοθεί η οδηγία να εκκενωθεί άμεσα ο οικισμός και οι πολίτες να κατευθυνθούν προς την περιοχή Κουτσουρά.

Oι φλόγες έχουν περάσει μέσα από αρκετά σπίτια έχοντας κάψει αρκετές αυλές, τουλάχιστον μια κατοικία έχει σοβαρότερες ζημιές, υπάρχουν πληροφορίες για φθορές σε αποθήκη μεγάλης επιχείρησης της περιοχής, ενώ έχουν καεί και κάποια θερμοκήπια, σύμφωνα με το radiolasithi.gr.

Η φωτιά πλέον κινείται προς τα ανατολικά με κατεύθυνση στο δασάκι του Κουτσουρά ενώ στο ύψος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα έχει φτάσει στον κεντρικό δρόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του radiolasithi.gr, ένα άτομο που συμμετείχε στην κατάσβεση έχει τραυματιστεί και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Στο σημείο επιχειρούν μαζί με τους δεκάδες εθελοντές, 120 πυροσβέστες με 24 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν μέχρι στιγμής 2 ελικόπτερα.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας Μανώλης Φραγκούλης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «από νωρίς το πρωί έχουμε πυρκαγιά στην περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου, ψηλά στο βουνό, και το χειρότερο είναι ότι έχουμε πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους οι οποίοι υπερβαίνουν τα 8 μποφόρ». «Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση γιατί το μέρος δεν είναι εύκολα προσβάσιμο και η φωτιά έχει επεκταθεί κάτω προς τον οικισμό και έχει πιάσει τον Μαύρο Κόλυμπο, τον Άγιο Παντελεήμονα και την περιοχή Αχλιά η οποία είναι κοντά».

Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί από τι ξέσπασε η φωτιά είπε ο κ. Φραγκούλης και συμπλήρωσε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι από κάποια κλαδιά καθώς, όπως είπε, χθες ήταν πολύ καλή μέρα και είναι εποχή που καίνε τα κλαδιά.

Ακόμα είπε ότι υπάρχει μεγάλη δύναμη της πυροσβεστική και εθελοντές. «Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας, αλλά δυστυχώς δεν διευκολύνουν οι ισχυροί άνεμοι στην κατάσβεση» υπογράμμισε.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση 4 οικισμών

Νωρίτερα, ήχησε το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από 4 περιοχές.

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Μαύρο Κόλυμπο απομακρυνθείτε προς Κουτσουρά» ανέφερε το πρώτο μήνυμα από το 112.

«Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη απομακρυνθείτε προς Κουτσουρά» ανέφερε το δεύτερο μήνυμα.

Σημειώνεται πως ακόμα δύο εστίες πυρκαγιάς στην περιοχή κινητοποίησαν την Πυροσβεστική νωρίτερα σήμερα. Η μία στις περιοχή των Αμμουδάρων και η άλλη στις Μάλες, με την πρώτη να έχει σβήσει και την δεύτερη να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ