Η τρίτη δόση μείωσε κατά 90% την πιθανότητα θανάτου σε άτομα άνω των 50 ετών – Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες

Την ανάγκη άμεσης χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό, με δεδομένη και την εμφάνιση της παραλλαγής “Όμικρον” υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα σοβαρό σύμπτωμα σε πολίτη που έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου και αναφέρθηκε σε δύο μελέτες για την τρίτη δόση που έγιναν από το Ισραήλ και δημοσιεύτηκαν χθες.

Η πρώτη μελέτη έδειξε ότι η χορήγησή της σε άτομα άνω των 50 ετών μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%. “Σύμφωνα με δεδομένα του ΕΟΔΥ, δεν έχουμε κανέναν θάνατο ατόμου, που κόλλησε τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης”, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η δεύτερη μελέτη, σημείωσε, έδειξε ότι το όφελος αφορά σε όλες τις ηλικίες και μειώνει 12 έως 17 φορές την πιθανότητα μόλυνσης. “Αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η χορήγηση της τρίτης δόσης, όχι μόνο για την ατομική προστασία των ατόμων μεγάλης ηλικίας αλλά και για τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα. Συνεπώς, υποστηρίζει την πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να προτείνει τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών”, πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τι είπαν Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης για την τέταρτη δόση

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου μετά και τις δηλώσεις του Άλμπερτ Μπουρλά, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η μοναδική ομάδα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι για άτομα σε πολύ βαριά ανοσοκαταστολή, δηλαδή μεταμοσχευμένοι ή υπό χημειοθεραπεία. “Δεν έχει ωριμάσει κάποια τέτοια σκέψη, είναι λίγο νωρίς ακόμα”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την ορολογία, λέγοντας ότι η τρίτη δόση αφορά σε άτομα που την χρειάζονται οπωσδήποτε, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι. “Οι υπόλοιπες δόσεις κανονικά είναι ενισχυτικές, έτσι της λένε. Υπάρχει λοιπόν αυτή η διάκριση των ορολογιών. Άρα λοιπόν, η τέταρτη δόση σε έναν ανοσοκατεσταλμένο μπορεί να είναι στάνταρ, για τους υπόλοιπους μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις ή αναμνηστικές δόσεις σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, νομίζω σε αυτό αναφερόταν ο κ. Μπουρλά”, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα που έχει η τρίτη δόση των εμβολίων και η οποία, όπως είπε, είναι πολύ καλύτερη από την αποτελεσματικότητα που είχαμε ποτέ στα εμβόλια της γρίπης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ