Η “Όμικρον” και το ρεκόρ κρουσμάτων φέρνουν ανατροπές – Τα σενάρια για τα μέτρα και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

Ανατροπή σε ό,τι αφορά στον χρόνο εφαρμογής των μέτρων φαίνεται πως φέρνει το εφιαλτικό ρεκόρ με 21.657 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, αλλά και η ανησυχητικά αυξανόμενη παρουσία της παραλλαγής “Όμικρον” στην επικράτεια και ειδικά στην Αττική. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται η επίσπευση των μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, ακόμη και πριν από την Πρωτοχρονιά, καθώς ο υπερδιπλασιασμός των νέων μολύνσεων μέσα σε μία ημέρα σήμανε συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Η σημερινή ημέρα θεωρείται ημέρα αποφάσεων. Στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, προκειμένου να εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εκτιμάται ότι μετά τις 10:30 το πρωί θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα για το πού θα “κινηθεί” ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, που θα ανακοινωθούν επίσημα αργότερα το απόγευμα. Στις 12 το μεσημέρι, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών. Σε αυτήν θα τεθούν επί τάπητος όλα τα νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, τα κρούσματα, την διασπορά της “Όμικρον” και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι ειδικοί, αφού αναλύσουν τα δεδομένα αναμένεται να κάνουν και τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση.

κρούσματα - κορονοϊός - μέτρα

Μετά και το “μαύρο ρεκόρ” που καταγράφηκε στις νέες μολύνσεις, αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν έντονα αυξητική τάση της “Όμικρον” στην επικράτεια και ειδικά στην Αττική, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποφάσεις, ώστε τα μέτρα να εφαρμοστούν άμεσα, ακόμη και από το πρωί της Πέμπτης. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό πρακτικά θα σημάνει ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα… αλλάξουμε χρόνο στα σπίτια μας, αφού η εστίαση και τα νυχτερινά μαγαζιά θα είναι κλειστά.

Εξάλλου, και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα μέτρα να εφαρμοστούν νωρίτερα, δηλώνοντας στο mega ότι  “πάντα χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του στα μεγέθη της πανδημίας έτσι όπως εξελίσσεται”. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι “δεδομένου ότι τώρα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων που την περιμέναμε αλλά όχι τόσο άμεσα, θα γίνει μια σύσκεψη της Επιτροπής αύριο, ώστε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί αν χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα”. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στο mega ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα και ότι η μοναδική αλλαγή να θα αφορά στο πότε αυτά θα εφαρμοστούν. “Δεν μιλάμε για νέα μέτρα αλλά για να εφαρμοστούν αυτά που αποφασίστηκαν σε προηγούμενο στάδιο, ενδεχομένως και από την επόμενη ημέρα. Αντιλαμβάνομαι ότι αν έρθουν νωρίτερα τα μέτρα θα υπάρξει προσαρμογή βάσει των ημερών. Σε περίπτωση που έρθουν νωρίτερα, θα υπάρξει προσαρμογή ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μη δημιούργει υπερμεταδοτικότητα όπως συμβαίνει στα κλαμπ, στην όρθια διασκέδαση”, συμπλήρωσε.

Τα σενάρια για τα μέτρα

Το ένα σενάριο που έχει προκύψει, είναι ότι από τις 6 το πρωί της Πέμπτης θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, από τον Θάνο Πλεύρη. Πρόκειται για τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζομένους στην εστίαση, στα Μέσα Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και έως 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Ένα δεύτερο σενάριο, θέλει τη λήψη κι άλλων, αυστηρότερων μέτρων σε μια προσπάθεια να μπει “φρένο” στην πανδημία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης να κλείσουν ακόμη και από τις 9 το βράδυ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ώστε να αποτραπεί η κινητικότητα των πολιτών.

Άλλες πληροφορίες φέρνουν ξανά στο “τραπέζι” το ενδεχόμενο να “σιγήσει” η μουσική στους χώρους εστίασης, μέτρο που είχε αποφασιστεί και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

 

“Εφιάλτης” με 21.657 νέα κρούσματα κορονοϊού – 60 νεκροί και 635 διασωληνωμένοι

Τρομακτική “έκρηξη” σημείωσαν τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, σε μία ημέρα επιβεβαιώθηκαν 21.657 νέες μολύνσεις, αριθμός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφηκε μόλις χθες, όταν και ανακοινώθηκαν 9.284 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.657, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.105.885 (ημερήσια μεταβολή +2.0%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 195 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.557 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 635 (60.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 540 (85.04%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (14.96%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.734 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 340 (ημερήσια μεταβολή +17.65%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 324 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

κρούσματα κορονοϊού

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Από τα 21.657 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα 20 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

“Εκρηκτική” αύξηση καταγράφηκε στην Αττική, η οποία μετρά 9.882 νέες μολύνσεις. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 2.665 νέα κρούσματα και ακολουθούν η Λάρισα με 437, το Ηράκλειο με 435, η Αχαΐα με 412 και η Εύβοια με 346.

Αναλυτικά η κατανομή των 21.637 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα:

Κρούσματα-Κορονοϊός

 

“Όμικρον”: Έντονα αυξητική τάση στην επικράτεια, “σαρώνει” στην Αττική

Τα νεότερα στοιχεία σχετικά με την παρουσία της “Όμικρον” στη χώρα μας, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ την Τρίτη. Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι έως χθες, Δευτέρα, είχαν επιβεβαιωθεί 87 κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής του κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτική. Παράλληλα, σε ελέγχους που έχουν γίνει με τη μέθοδο real-time PCR έχουν βρεθεί 198 δείγματα που είναι θετικά στην “Όμικρον”. Τα πραγματικά κρούσματα, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι είναι πολλά περισσότερα.

Το ποσοστό του στελέχους “Όμικρον” παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση στην επικράτεια, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική.

Αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα εξής:

“Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 έως και τις 27 Δεκεμβρίου 2021 έχουν διαγνωσθεί ογδόντα επτά (87) συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 που φέρουν το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα αυτά δεν αντανακλούν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων Όμικρον στην κοινότητα, αλλά μόλις έναν αριθμό ύποπτων κρουσμάτων προς επιβεβαίωση, μαζί με έναν αριθμό περιστατικών που διερευνήθηκαν κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας από τα κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ).

Παράλληλα στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) καθώς και σε άλλα περιφερειακά εργαστήρια διενεργείται έλεγχος για πιθανά δείγματα Όμικρον με τη μέθοδο real-time PCR που μπορεί να διαχωρίζει με μεγάλη αξιοπιστία τα δείγματα Όμικρον από τα υπόλοιπα στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 728 θετικά δείγματα για SARS-CoV-2 την εβδομάδα από τις 20/12/2021 έως και τις 27/12/2021. Από τα 728 θετικά δείγματα τα 198 βρέθηκαν θετικά σε Όμικρον (27,2%) με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 19% και 39%.

Από τα 728 δείγματα, 181 και 197 δείγματα αφορούσαν κρούσματα από τις μαζικές ανώνυμες δειγματοληψίες εκτός Αττικής και στην Αττική, αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκαν από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ την εβδομάδα από τις 20/12/2021 έως και τις 27/12/2021.

Συγκεκριμένα, στις μαζικές ανώνυμες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν την εβδομάδα αυτή, στην περιοχή της Αττικής το 42,1% (83/197) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 28% και 66%, ενώ στην περιφέρεια μόλις το 7,7% (14/181) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 3% και 13%. Τέλος, ως προς τις στοχευμένες δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα που είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μετάλλαξης Omicron, μόλις το 7,6% (89/1178) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Omicron, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 2,7% και 12,5%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση στην επικράτεια”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ