Η δίαιτα που βοηθά στη μείωση των πονοκεφάλων

Αισιοδοξία σε ανθρώπους που υποφέρουν από πονοκεφάλους δίνει μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία η συχνή κατανάλωση τροφών με άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (υπάρχουν σε αρκετά ψάρια και θαλασσινά) μειώνει τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Αντίθετα, τα ωμέγα-6 αυξάνουν την πιθανότητα των πονοκεφάλων και ημικρανιών.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ στη Βαλτιμόρη και του Πανεπιστημίου της Βόρεια Καρολίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), μελέτησαν 182 ασθενείς με μέση ηλικία 38 ετών (το 88% γυναίκες), που είχαν ημικρανίες για 5 έως 20 μέρες μέσα στον μήνα (κατά μέσο όρο τις μισές μέρες του μήνα) και επί περίπου πέντε ώρες τη μέρα.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και ακολούθησαν διαφορετική διατροφή επί 16 εβδομάδες. Όσοι κατανάλωναν πολλά ωμέγα-3, εμφάνισαν κατά μέσο όρο λιγότερους πονοκεφάλους κατά 1,3 ώρες τη μέρα, ενώ είχαν πονοκέφαλο δύο μέρες λιγότερες μέσα στο μήνα. Όσοι έτρωγαν τροφές με πολλά ωμέγα-3 και, παράλληλα, με λίγα ωμέγα-6, είδαν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση, καθώς είχαν 1,7 λιγότερες ώρες πονοκέφαλο μέσα στη μέρα και τέσσερις λιγότερες μέρες με πονοκέφαλο μέσα στον μήνα.

Ο καλύτερος συνδυασμός

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως ο καλύτερος συνδυασμός δίαιτας είναι να υπάρξει ταυτόχρονα αύξηση των ωμέγα-3 και μείωση των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Έτσι, οι πονοκέφαλοι γίνονται λιγότερο συχνοί, πιο σύντομοι και λιγότερο επώδυνοι.

«Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους. Οι τροφές που τρώμε, μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Κρίστοφερ Ράμσντεν.

Σημειώνεται ότι οι ημικρανίες, μια νευρολογική πάθηση, είναι από τις συχνότερες αιτίες χρόνιου πόνου, χαμένων ωρών εργασίας και μειωμένης ποιότητας ζωής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από χρόνια ημικρανία (τουλάχιστον 15 μέρες τον μήνα) και πάνω από το 90% των ασθενών δεν μπορούν να εργαστούν ή να λειτουργήσουν φυσιολογικά στη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες έως τρεις μέρες.

Οι ημικρανίες “χτυπούν” κατ’ εξοχήν γυναίκες 18 έως 44 ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες υποφέρει από ημικρανίες κατά καιρούς. Τα υπάρχοντα φάρμακα συνήθως προσφέρουν μερική μόνο ανακούφιση και επίσης μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως υπνηλία ή εθισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ