Γλυπτά του Παρθενώνα: “Η μακροχρόνια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει αλλάξει” – Τι δηλώνει εκπρόσωπος του βρετανικού υπ. Πολιτισμού

Νέα τροπή έχει λάβει η διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το γεγονός πως φάνηκε ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Ελλάδα το αίτημα να επιστραφούν στη χώρα μας. Από το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται ότι εμμένουν στην πάγια θέση τους και αρνούνται ότι θα συνομιλήσουν με την Ελλάδα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Με σχετική δήλωση στην ΕΡΤ, εκπρόσωπος του υπ. Πολιτισμού (DCMS) επισημαίνει τα εξής:

“Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει συμφωνήσει σε επίσημες συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ενώ είμαστε πάντα στην ευχάριστη θέση να συζητάμε θέματα πολιτιστικής συνεργασίας με τους Έλληνες συναδέλφους μας, τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Επομένως, αυτό είναι θέμα των διαχειριστών του μουσείου. Η μακροχρόνια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει”.

Όπως έγραψε νωρίτερα σήμερα το enikos.gr, με αποδείξεις ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν με πριόνια από την Ζωοφόρο, η Σύνοδος της Ειδικής επιτροπής της Unesco ήταν αποκαλυπτική και έφερε νέα τροπή στην ελληνική διεκδίκηση από το βρετανικό μουσείο.

Νέα στοιχεία για την βίαιη αποκόλληση των γλυπτών του Παρθενώνα και την κλοπή τους από τον Λόρδο Έλγιν έφερε στο φως η 23η Σύνοδος της διακυβερνητικής επιτροπής του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών ή ICPRCP, η οποία διεξήχθη στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Το επιχείρημα του αναπληρωτή διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Δρ Τζόναθαν Ουίλιαμς, ότι τα αντικείμενα που εκλάπησαν βρίσκονταν στο έδαφος, λέγοντας ότι “μεγάλο μέρος της ζωφόρου στην πραγματικότητα αφαιρέθηκε από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα”, αντικρούστηκε κατά κράτος από επιστολές μεταξύ του Έλγιν και του ζωγράφο Τζιοβάνι Μπατίστα Λουζιέρι.

Η χρήση ειδικών πριονιών για μάρμαρο και άλλων μηχανημάτων για την αφαίρεση των γλυπτών από τη ζωοφόρο φαίνεται στην αλληλογραφία του Έλγιν και του Λουζιέρι, στον οποίο είχε ανατεθεί να επιβλέπει την αφαίρεση των αρχαιοτήτων το 1801.

Το θέμα αναδεικνύει σήμερα η εφημερίδα Guardian με τίτλο “Η Ελλάδα διαψεύδει το Βρετανικό Μουσείο”, στην οποία η ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:

“Με τα χρόνια, οι ελληνικές αρχές και η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχουν αποδείξει με ακλόνητα επιχειρήματα τα αληθινά γεγονότα γύρω από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα και άδικα μέσα για να αρπάξει και να εξάγει τα γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς πραγματική νομική άδεια να το πράξει, σε μια κατάφωρη πράξη κατά συρροή κλοπής”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ