Γλυφάδα: Εταιρεία real estate είχε ο «τραπεζίτης» που συνελήφθη για ξέπλυμα 250 εκατ. από εμπόριο ναρκωτικών

Έναν άνδρα 52 ετών, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, από εμπόριο ναρκωτικών, συνέλαβαν τα στελέχη του ΣΔΟΕ στη Γλυφάδα.

Tο ένταλμα είχε εκδοθεί από τις ολλανδικές αρχές και τα στελέχη του ΣΔΟΕ κατάφεραν να τον εντοπίσουν στη Γλυφάδα και να του περάσουν χειροπέδες.  Ο 52χρονος έχει ελληνική υπηκοότητα αλλά κατάγεται από την νότια Αλβανία.

Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα, είναι μέλος ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα ξεπλύματος μαύρου χρήματος για λογαριασμό καρτέλ ναρκωτικών. Εκτιμάται μάλιστα ότι μέσα σε δέκα μήνες το κύκλωμα έχει καταφέρει να νομιμοποιήσει 250 εκατ. ευρώ.  Στις έρευνες στο σπίτι του τα στελέχη του ΣΔΟΕ εντόπισαν πλήθος χαρτονομισμάτων διαφόρων κρατών, ηλεκτρονικές συσκευές και ρολόγια, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνει το κινητό του 52χρονου με το οποίο επικοινωνούσε με τα μέλη του κυκλώματος μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών.

Η εταιρεία και τα χρήματα

Ο 52χρονος, ο οποίος διαμένει μόνιμα το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Γλυφάδα, διατηρούσε στα νότια προάστια της Αθήνας μια εταιρεία real estate. Συγκεκριμένα, ο «τραπεζίτης» εγκληματικών οργανώσεων εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης μιας ΙΚΕ που ασχολείται στα «χαρτιά» με τα ακίνητα.

Οι αρχές εκτιμούν πως το επικρατέστερο σενάριο είναι η εταιρεία να ήταν «βιτρίνα», ενώ ο ίδιος δήλωνε πολύ μικρό εισόδημα. Στην εταιρεία πάντως ανήκει τόσο διαμέρισμα στο οποίο διέμενε στην Γλυφάδα, όσο και κάποια άλλα στα νότια προάστια. 

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του συλληφθέντα, κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά , δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής. Αυτό σημαίνει ότι είτε ο ίδιος πήγαινε σε αυτές τις χώρες, είτε ότι είχε συναλλαγές με ανθρώπους από εκεί.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν συνελήφθησαν στην Ολλανδία μέλη του κυκλώματος. Οι ολλανδικές αρχές πήραν τα κινητά τους και κατάφεραν να «σπάσουν» με τη βοήθεια της Europol τις κρυπτογραφημένες εφαρμογές μέσω των οποίων επικοινωνούσαν μεταξύ τους (Encrochat, Sky ECC και ANOM). Τότε, διαπίστωσαν πως οι συγκεκριμένοι κακοποιοί συνομιλούσαν και με τον 52χρονο, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε αρχικά ένταλμα σύλληψης από τις ολλανδικές Αρχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θεωρείται ύποπτος ότι ήταν ηγετικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ, σε μηνιαία βάση, για εγκληματίες.

Ο 52χρονος έπαιζε τον ρόλο του συντονιστή στη μεταφορά χρημάτων όχι μέσω διατραπεζικού συστήματος, αλλά μέσω συνεχών συναλλαγών σε ρευστό.  Ουσιαστικά, οι αρχές θεωρούν πως διακινούσε το μαύρο χρήμα για καρτέλ ναρκωτικών. Παρότι έμενε στην Ελλάδα, εκτιμάται πως γνώριζε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από παλιά.

Η Europol, στην επίσημη ανακοίνωσή της τον χαρακτηρίζει “διαβόητο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος των κορυφαίων εγκληματιών του κόσμου” και τονίζει ‘ότι “ο παράνομος τραπεζίτης δραστηριοποιούταν στην Ολλανδία”.

Προσθέτει πως “η ανάπτυξη πληροφοριών που πραγματοποίησε η Europol μετά την πρόσφατη κατάργηση τριών κρυπτογραφημένων εργαλείων επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκαν από εγκληματίες –Encrochat, Sky ECC και ANOM– αποκάλυψε τη σημασία αυτών των παράνομων τραπεζιτών στην εγκληματικότητα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ