Φόβοι για μια νέα 17Ν

Φόβοι για μια νέα 17Ν

«Ήταν το πρώτο χτύπημα μιας νέας ένοπλης οργάνωσης που θέλει να εμφανιστεί ως συνέχεια της “17 Νοέμβρη” και θα χτυπά διπλωμάτες, πολιτικούς στόχους και αστυνομικούς. Η νέα οργάνωση, που περιμέναμε την εμφάνισή της ώρα με την ώρα, έχει ήδη γιάφκες και οικήματα ασφαλείας. Θα χρησιμοποιεί σαν σφραγίδες τα δύο Καλάσνικοφ με τα οποία γάζωσε την πρεσβευτική κατοικία, έχει μεγάλο οπλοστάσιο με ρουκέτες και είναι ήδη έτοιμη για σύνθετες και πιθανόν αιματηρές ενέργειες.

Τα περισσότερα από τα επτά-δέκα μέλη αυτής της ένοπλης ομάδας, με κεντρικό πρόσωπο πιθανόν τον 42χρονο Νίκο Μαζιώτη, τα έχουμε δει στα βίντεο των ληστειών τραπεζών τους τελευταίους μήνες στα Μέθανα, στο Βελεστίνο και αλλού, από όπου αποκόμισαν συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ με τα οποία πλέον χρηματοδοτείται η ένοπλη δράση τους. Ωστόσο εξετάζουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε αυτήν και ποινικών».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την ένοπλη επίθεση το ξημέρωμα της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου 2013 στην κατοικία του Γερμανού πρεσβευτή στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι.

Η σύνθεση του παζλ

Σύμφωνα με «Το Βήμα», πλέον τα στελέχη της Αστυνομίας έχουν αποκρυπτογραφήσει τα δεδομένα των τελευταίων επιθέσεων και εκτιμούν ότι το «γάζωμα» με περίπου 60 σφαίρες της πρεσβευτικής κατοικίας ορίζει την αρχή μιας ένοπλης ομάδας που προετοιμαζόταν μεθοδικά ώστε να αποτελέσει αιχμή του δόρατος του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι η ανεύρεση οπλοστασίου μέσα σε αυτοκίνητο 35χρονου αντεξουσίαστη στα Εξάρχεια την περασμένη άνοιξη, τα όπλα που βρέθηκαν θαμμένα στην Πάρνηθα πριν δύο μήνες, όπως και πέντε-έξι ληστείες τραπεζών είναι «κομμάτια της ίδιας ιστορίας».

Οι αστυνομικοί μιλούν για ένα πρώτο χτύπημα, με το οποίο η οργάνωση επιχειρεί να αποκτήσει «λαϊκό έρεισμα». Όπως χαρακτηριστικά λένε «με μια επίθεση κατά ενός κεντρικού γερμανικού στόχου «απαντά» στο Μνημόνιο, στην πολιτική της Μέρκελ, στο σκάνδαλο της Siemens, στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά πιθανόν και στους έλληνες υποστηρικτές του. Ακόμη όπως αναφέρει το δημοσίευμα από «Το Βήμα», ίσως θέλουν να δώσουν και μια απάντηση στη θεωρία των «δύο άκρων», αφού ξεκινούν τα χτυπήματά τους με έναν «κοινώς αποδεκτό», σύμφωνα με τη θεωρία τους, «στόχο».

Από την ανάλυση στοιχειών τα τελευταία 24ωρα οι αξιωματικοί πιστεύουν ότι «από τα τέλη του 2012 και τη μεγάλη ψυχή του Νίκου Μαζιώτη, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 50 ετών για κεντρικό ρόλο στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» (15 ένοπλες επιθέσεις το διάστημα 2004-2010), άρχισαν διεργασίες και στρατολογήσεις για τη σύσταση νέας ένοπλης ομάδας η οποία μέσω ενός ιδιώτη είχε πιθανόν επαφές και με έναν καταδικασθέντα για συμμετοχή στη 17Ν.

Αποτυχημένη «πρώτη»

Το πρώτο εγχείρημα αυτού του νέου υπό διαμόρφωση σχήματος ήταν η επίθεση τον περασμένο Ιανουάριο στα γραφεία της ΝΔ, όπου υπήρξε αποτυχία εκτόξευσης ρουκέτας. Την ευθύνη ανέλαβε με καθυστέρηση πέντε μηνών η οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, στο κείμενο της οποίας αναφερόταν ότι «η τύχη μας γύρισε την πλάτη εκείνο το βράδυ». Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι «αν υπάρχουν κοινά πρόσωπα με την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ, η νέα οργάνωση δεν φαίνεται να θέλει να συνδεθεί με εκείνη την ενέργεια όχι μόνο επειδή υπήρξαν επιχειρησιακά και τεχνικά προβλήματα.

Με βάση το σκεπτικό «όπου καθαρό όπλο και νέα οργάνωση», η ΕΛ.ΑΣ αναμένει την προκήρυξη του νέου ένοπλου σχήματος. «Ψάχνουμε τα καταλύματα της οργάνωσης, όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όπως έχει αποδειχθεί, ξέρουν να παράγουν και να χρησιμοποιούν δεκάδες πλαστές ταυτότητες για ενοικιάσεις σπιτιών. Τους διευκολύνει όμως και η οικονομική κρίση, καθώς μπορεί να διαμένουν χωρίς παραστατικά σε κάποια από τα χιλιάδες «κλειστά σπίτια». Πρόβλημα είναι ακόμη ότι ξέρουν τις τακτικές μας και τα παθήματα τους έχουν γίνει μαθήματα».

Δένδιας: Δεν πάμε στα τυφλά

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.