Φωτιά στον Έβρο: Εντολή για προληπτική εκκένωση του χωριού Δαδιά – Μήνυμα από το 112

Στην απόφαση να προχωρήσουν στην προληπτική εκκένωση του χωριού της Δαδιάς κατέληξαν, πριν από λίγα λεπτά οι αρχές καθώς η μεγάλη φωτιά στον Έβρο, που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο πέρασμά της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, πλησιάζει απειλητικά στο χωριό.

Πριν από λίγη ώρα εστάλη μήνυμα από το 112 προς του κατοίκους του χωριού προκειμένου να το εγκαταλείψουν για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με το ThessToday.gr, o δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, ενημέρωσε ήδη τους κατοίκους να φύγουν από το χωριό και να κατευθυνθούν είτε σε συγγενικά σπίτια είτε σε ξενοδοχεία σε γειτονικά χωριά. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι κάτοικοι του χωριού αναχωρούν με λεωφορεία.

Φωτιά Έβρος 112 Εκκένωση

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. δήμαρχος Σουφλίου διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν».

Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση ανέφερε ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική. Ως προς την οργάνωση της απομάκρυνσης ο δήμαρχος Σουφλίου δηλώνει ότι ήδη έχουν μεταβεί στο χωριό δύο λεωφορεία – ένα του Δήμου και ένα του Ε.Σ. – για τη μεταφορά των κατοίκων, ενώ θα γίνει και καταγραφή των ατόμων που επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία, ζήτημα για το οποίο θα μεριμνήσει ο Δήμος.

Στη μάχη της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς έχουν ριχτεί 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρο ενώ από αέρος επιχειρούσαν οκτώ εναέρια μέσα.

Νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί».

Παρότι στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης,  οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονταν στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς – τρία μεγάλα και δύο μικρότερα – δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η πυρκαγιά ξεπέρασε το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.  Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Evros-news.gr, έκαψε ήδη το Παρατηρητήριο και τις ταΐστρες των σπάνιων αρπακτικών. Μάλιστα η φωτιά κατευθύνεται πλέον προς το χωριό της Δαδιάς και γι’ αυτό υπάρχει έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, για να επανεξεταστεί και να επανασχεδιαστεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τόνισε ότι ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβέστες (περισσότεροι από 300), οι εθελοντές, οι υλοτόμοι που κόβουν δέντρα για αντιπυρικές ζώνες, τα 15 εναέρια μέσα που επιχειρούν ασταμάτητα από το πρωί, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά η κατάσταση δεν ελέγχεται. Λόγω της ιδιαιτερότητας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης και της προστασίας που απολαμβάνει από τις συνθήκες NATURA, δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι δρόμοι για να πλησιάσουν τα πεζοπόρα τμήματα με τα οχήματα και να σβήσουν τις διάφορες εστίες που αναζωπυρώνονται συνέχεια.

“Δυστυχώς είναι πολύ επικίνδυνη πλέον η κατάσταση. Η φωτιά έκαψε σημεία που ανήκουν στον στενό Πυρήνα. Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις, αλλά όπως μας λένε οι αρμόδιοι, το νερό δεν φτάνει στο έδαφος για να σβήσει τις φλόγες, αφού τα πεύκα κυρίως είναι πολύ ψηλά και η βλάστηση παρθένα και πολύ πυκνή, με αποτέλεσμα η καύσιμη λύση που είναι γεμάτο το έδαφος από τα πεύκα, να φουντώνει την φωτιά”, είπε στο Evros-news.gr ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ