Φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο: Σκληρή μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους – Επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Μέλαμπες, στο νότιο Ρέθυμνο, μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας (18/07). 

Σε κάποια σημεία η φωτιά φαίνεται να βρίσκεται υπό μερική ύφεση, ωστόσο, οι θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν σε ένταση ακόμη και τα 10 μποφόρ κάνουν το έργο των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, στο σημείο επιχειρούν συνολικά 130 υπάλληλοι, 27 πυροσβεστικά οχήματα, 3 ελικόπτερα, 10 πεζοπόρα τμήματα, όπως επίσης και εθελοντές.

Υπενθυμίζεται ότι η αναζωπύρωση έγινε στο σημείο που είχε ξεσπάσει η μεγάλη φωτιά, το μεσημέρι της Παρασκευής, κοντά στη Κρύα Βρύση και κατευθύνεται σε ζώνη που δεν έχει καεί από Μέλαμπες προς Σαχτούρια.

Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δύσβατο σημείο, γεγονός που δυσχεραίνει κι άλλο το έργο της κατάσβεσης.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από τις περιοχές Σακτούρια και Κάτω Σακτούρια.

Ρέθυμνο φωτιά

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε στην περιοχή Αμπελάκι, στο Ρέθυμνο.

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν να υπάρχει κι άλλο μέτωπο με κατεύθυνση προς Αγία Γαλήνη  και προς Άγιο Γεώργιο. Πρόκειται για δύο περιοχές που και πάλι κινδύνευσαν από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει την Παρασκευή.

Παρά την εντολή για εκκένωση των περιοχών Σακτούρια και Κάτω Σακτούρια, υπάρχουν κάτοικοι που αρνούνται να φύγουν και έχουν συγκεντρωθεί στην εκκλησία.

Το μήνυμα που εστάλη στους κατοίκους για εκκένωση αναφέρει τα εξής:

112 φωτιά Ρέθυμνο

Σε επικοινωνία που είχε το neakriti.gr με τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη, ο ίδιος εμφανίζεται αρκετά φοβισμένος για την επικίνδυνη τροπή που παίρνει η πυρκαγιά και κάνει λόγο για “πύρινη κόλαση” που ζουν για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι, επισκέπτες και Αρχές.

Το αίτημα για την συνδρομή ελικοπτέρου έγινε άμεσα δεκτό και στην επιχείρηση κατάσβεσης έσπευσαν εναέρια μέσα όμως καθότι στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, δηλώνουν αδυναμία ανεφοδιασμού.

Ρέθυμνο φωτιά

Δεν μπορούν να επέμβουν εναέρια μέσα

Συγκεκριμένα, τα τρία εναέρια μέσα της Κρήτης, δηλώνουν αδυναμία ανεφοδιασμού από την θάλασσα λόγω των 10 μποφόρ.

Όπως τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr o Περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου Γιώργος Τσικαλάς, ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο Erickson από τα Χανιά πραγματοποίησε ρίψεις νερού, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια λόγω των ισχυρών ανέμων. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη».

Αυτή τη στιγμή η τύχη της φωτιά έχει αφεθεί στην τιτάνια προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων, οι οποίες συνεχώς ενισχύονται.

Ρέθυμνο φωτιά

Σε ετοιμότητα έχουν κληθεί να βρίσκονται και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, προκειμένου να γίνει το ταχύτερο δυνατόν διακομιδή κάποιου τραυματία, εφόσον χρειαστεί.

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Λιονή, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη με τις φλόγες να κατευθύνονται προς Αγία Γαλήνη και Άγιο Γεώργιο. «Προσπαθούμε να σώσουμε κόσμο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Λιονή.

«Το ελικόπτερο Erickson δεν μπόρεσε να κάνει ρίψεις και έτσι αυτή τη στιγμή για την κατάσβεση επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις. Ο αέρας συνεχώς στροβιλίζεται με αποτέλεσμα να αλλάζει φορά και υπάρχει μεγάλος φόβος για την εξέλιξη της πυρκαγιάς αν οι άνεμοι δεν κοπάσουν» κατέληξε η κ. Λιονή.

Σημειώνεται ότι από νωρίς σήμερα το πρωί στην περιοχή έσπευσαν κλιμάκια του ΕΛΓΑ από το Ηράκλειο, τα οποία σε συνεργασία με την δημοτική αρχή Αγίου Βασιλείου, προχώρησαν σε αυτοψία στην καμένη ζώνη, ώστε να τρέξει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων κατοίκων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ