Φωτιά στην Φωκίδα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Εκκενώθηκε η βόρεια Ιτέα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Φωκίδα. Η φωτιά, που ξεκίνησε από τον Ελαιώνα, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα να εκκενώθηκε η βόρεια πλευρά της Ιτέας, χωρίς να απειλείται κάποιος οικισμός.

Στην Ιτέα, με ενεργό μέτωπο περίπου 1-1,5 χιλιομέτρου επιχειρούν δύο ομάδες του Πυροσβεστικού Σώματος ανατολικά και δυτικά, ενώ υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα και μέσα στον ελαιώνα. Λόγω της φωτιάς, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική Ιτέας – Γαλαξιδίου.

Η βόρεια πλευρά της Ικέας έχει εκκενωθεί. Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς. Η φωτιά παραμένει ακόμη σε απόσταση από τον οικισμό, ενώ υπάρχει ανησυχία για εξάπλωσή της κυρίως σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και ποιμνιοστάσια.

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι η δεύτερη περιοχή που εκκενώθηκε μετά το χωριό Σερνικάκι. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και δίνουν μάχη με τις φλόγες στα κρίσιμα σημεία, στο μέτωπο προς την Ιτέα και το μέτωπο προς το Σερνικάκι και τον Χρισσό που βρίσκεται σε ύφεση.

Στην περιοχή μεταβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Κεντρική Ελλάδα και με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας. Επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Νωρίτερα, εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία.

Φωτιά στην Άμφισσα

Τα έξι κρίσιμα σημεία της μεγάλης φωτιάς

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που έγινε στην Άμφισσα για να εκτιμηθεί η κατάσταση αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για τις νυχτερινές επιχειρήσεις.

Οι πυροσβέστες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσβεση, θα προσπαθήσουν όλη τη νύχτα να κρατήσουν τις φλόγες μακριά για να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις και από ότι προκύπτει από την απόφαση του συντονιστικού οι περιοχές στις οποίες θα ρίξουν το κύριο βάρος τους, είναι στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας όπου κατευθύνονται οι φλόγες, χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες. Ακόμα το κύριο βάρος θα πέσει στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα. Οι περιοχές αυτές είναι που έχουν κρίσιμα μέτωπα χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες.

Εκτός από την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας – Ναυπάκτου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο Άμφισσας – Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς. Ακόμη έγινε γνωστό ότι έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, ‘Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλη νύχτα θα γίνει προσπάθεια να κρατηθούν τα μέτωπα της φωτιάς μέχρι το πρώτο φως της μέρας όταν αναμένεται να επανέλθουν και πάλι τα εναέρια μέσα, ιδιαίτερα ενισχυμένα, για να μπορέσουν να περιορίσουν τα μέτωπα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην περιοχή μεταφέρονται και άλλες δυνάμεις από την Κεντρική Ελλάδα αλλά και γειτονικούς νόμους ενώ μεγάλες δυνάμεις από εθελοντές έχουν συγκεντρωθεί από το απόγευμα και συμβάλλουν στον περιορισμό της φωτιάς. Μάχη δίνουν και οι καλλιεργητές της περιοχής με ότι μέσο διαθέτει ο καθένας, ανοίγοντας συγχρόνως και γεωτρήσεις για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Φωτιά στην Φωκίδα: Μήνυμα μέσω του “112”

Μήνυμα μέσω του “112” εστάλη για τη μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φωκίδα. Στο μήνυμα που εστάλη από το “112” αναφέρεται: “Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της #Ιτέας #Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη”.

φωτιά 112

“Απειλούνται επιχειρήσεις και εργοστάσια”

Δραματικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου κοινότητας Ιτέας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στην Φωκίδα το μεσημέρι της Δευτέρας και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

«Η φωτιά βρίσκεται κοντά στην πόλη και η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να εκκενώσουν το Βορειοδυτικό κομμάτι της» δήλωσε στο GRTimes ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας.

φωτιά Ιτέα

«Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό: Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη», είπε ακόμη ο ίδιος, γνωστοποιώντας ότι «απειλούνται κάποιες επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια που βρίσκονται έξω από τα χωριά, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

φωτιά Ιτέα

Ο κ. Λύτρας περιγράφει ακόμη ότι «η αναζωπύρωση είναι μεγάλη και θα έχουμε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ